Even met Meld Misdaad Anoniem gebeld: “Goedemorgen, ik hier. Kunt u…” Ik werd meteen in de rede gevallen. Of ik mijn naam even kon spellen. Dus ik vervolgde, gezagsgetrouw als ik ben, met: “O-P-L-O-P-E-R-S. Hebt u dat? Ja mooi.” Stom natuurlijk. Zeggen hoe je heet als je anoniem belt. Dom. Maar ja er is eigenlijk toch niets anoniems aan dat Meld Misdaad Anoniem. Dat werd een tijd geleden duidelijk, toen een telefoontje naar Meld Misdaad Anoniem in het strafdossier van een verdachte terechtkwam, inclusief de naam van de beller. Dus ik ging door: “En jullie vinden het raar dat er steeds minder naar jullie meldpunt wordt gebeld… De privacy van de bellers ligt gewoon op straat. Een kliklijn omdat de politie zelf te stom is om de misdaad een beetje in toom te houden, en zelfs dat kunnen jullie niet fatsoenlijk beheren. Ik verzeker je, dit is de laatste keer geweest, dat ik dit nummer bel. Mafkezen!” Tevreden hing ik op.

Er blijkt trouwens nog een heel andere manier te zijn om de politie te helpen bij zijn taak. Prostitutie-caravans. Gaat een zeer preventieve werking vanuit. Safe-sex, maar dan anders. De beheerder van een carpoolplaats in Fijnaart maakt bezwaar tegen het vertrek van een paar van die sekscampers. Sindsdien is er minder aanloop, en worden bij de geparkeerde auto’s vaker ruitjes ingetikt. Gek hè? De enige caravanbewoner van Fijnaart die ik ken, is Fransie Bauer. En bij hem denk ik aan alles. Echt van alles. Maar niet aan seks. Maar hoe het ook zij, door het vertrek van die hoeren-sleurhutten is er weer een mogelijkheid om de sterke arm te helpen naar de maan.

Nou zijn ze sowieso nogal geschift bij de politie. Agenten hebben nu officieel verklaard dat ze de boetes voor verkeersovertredingen absurd hoog vinden. Tsja… Als die smerissen de hele tijd fout parkeren en met veel te hoge snelheid over de weg scheuren, dan loopt dat natuurlijk aardig in de papieren. De politievakbond stelde zelfs dat de boete voor door rood rijden hoger ligt dan die voor een winkeldiefstal. Ik verwacht dat de winkeliers in de buurt van scholen, die nu briefjes hebben hangen met de tekst ‘maximaal twee scholieren tegelijk naar binnen’, deze zullen vervangen door de tekst ‘maximaal twee agenten naar binnen’.

Nu is naar binnen altijd makkelijker dan naar buiten. Althans, in De Tyd. Dat is de trendy stationsrestauratie in Utrecht. Een doorgedraaide marketeer en een kleurenblinde vormgever hadden die gezellige bruine restauratie een paar jaar geleden omgetoverd in een hippe tent. Met van die domme serveersters met zo’n handcomputertje. Zodat je tenminste de verkeerde bestelling voor je neus gezet kreeg. Maar het ergste was altijd het afrekenen. Als je vroeg of je mocht betalen, kon je rustig een kwartier wachten. Kon je nóg een keer vragen of je mocht betalen. Je trein allang pleite. Altijd handig, een debielenrestaurant op een station als je haast hebt. Tot mijn grote vreugde wordt die tent aan het eind van deze maand gesloten. Opgeruimd staat netjes.

Dat vond die dominee in Rijssen ook. Was het niet eens met de tekst op de posters van een tentoonstelling in het plaatselijke museum. Die luidde “Beter dan God”. Dus stapte de dominee naar het stadhuis om die posters uit het straatbeeld verwijderd te krijgen. Met succes. Een uiterst bekrompen belemmering van de vrijheid van meningsuiting.Een andersdenkende moet gewoon iets “beter dan God” kunnen vinden, en noemen. Ook op een affiche. Er wordt tegenwoordig veel afgegeven op de Moslim-gemeenschap in ons land, maar die zwartekousen kunnen er ook wat van, qua onverdraagzaam. Nee, dan de katholieken: die zijn altijd vrolijk. Een kinderlijk soort vreugde omgeeft kapelletjes en seminaries. Zelfs hun hoogste baas in het land heeft iets puurs. Iets onschuldigs. Iets naïef-onschuldigs. Daarom heeft hij, toen hij nog aartsbisschop in Utrecht was, een veroordeelde pedofiele priester de hand boven het hoofd gehouden. Een kardinale fout, natuurlijk. Ad Simonis verklaarde dat hij dat had gedaan omdat in zijn tijd “pedofilie niet bestond”. Tsja. Wél geloven in een heilige geest die je helemaal niet kunt zien, maar als een verwond kind zich meldt, het misbruik gewoon verzwijgen “omdat dat niet bestaat”. In de Bijbel worden ongelovigen en mensen die spotten met de kerk “honden” en “varkens” genoemd. Ik vraag mij inmiddels in hoge mate af, wie de échte honden en varkens eigenlijk zijn. Maar dat is meer een geval van as je geen bal schiet in het vraagteken, dan hep je nooit gescoord.

Juist. Een uitspraak van De Grote Cruijff. Want die wordt als een soort verloren zoon voor de zoveelste keer bij Ajax binnengehaald om de club van een roemloze ondergang te redden. Want ik mag natuurlijk graag een geintje over Rotterdam en Feyenoord maken, maar in de ArenA wordt tegenwoordig ook nog maar uitsluitend fatsoenlijk gevoetbald door de tegenstander. Maar naast de zeer povere prestaties van Ajax en Feyenoord doemt er een probleem op, dat de hele voetbalwereld bedreigt. Kunstgras. Dat mag niet meer van de PVV. Want kunst is een linkse hobby voor de grachtengordel-elite.


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

1 reactie

Harrie · 19 februari 2011 op 01:33

Ik heb samen met Raakhout deze column eens goed doorgelezen en kwamen tot een gezamelijke conclusie: O P L O P E R S is eigenlijk best wel een D R I F T K I K K E R

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder