Augustus is bijna twee weken oud. Even lekker nazomeren op een grasveldje aan de Linge is er niet bij geweest. Onstuimig herfstweer, dat was het. Weggekropen in mijn tentje sla ik de slagregens door een gaasraampje gade. Op het display van mijn iPad zie ik dat de beurs op 1 augustus begon te dalen en in nog geen twee weken tijd de beurzen wereldwijd met een slordige 20% zijn gedaald. In totaal is $ 7.800.000.000.000.000.000,= aan kapitaal verdampt. Ik zie dat de beurzen in Israel en Zuid-Korea vanwege de grote koersvallen even dicht zijn geweest. Er zijn grootschalige rellen in Libië, Syrië, Israel, Wit-Rusland, Griekenland, Italië, Portugal, Spanje, Ierland en nu ook Engeland. In Griekenland staan hordes mensen in de rij bij de bankfilialen om hun geld van hun rekening te halen.

Toen ik een maand geleden aan het papier toevertrouwde dat augustus 2011 een hectische maand zou kunnen worden heb ik weliswaar het hierboven beschreven scenario geschetst, alleen had ik het gevoel dat het zwaartepunt pas in de tweede helft van augustus zou liggen. Ik sluit dan ook niet uit dat we het ergste nog niet gezien hebben. Ik sluit niet uit dat we deze maand getuige gaan zijn van het werkelijke failliet van het monetaire stelsel zoals we dit kennen.

Waar in het verleden de gaten nog konden worden gestopt door de problemen voor ons uit te schuiven, lijkt nu het moment aangebroken dat dit niet meer mogelijk is. Alle trucks zijn immers al geprobeerd: nieuwe (staats-) leningen afsluiten met een langere looptijd om de huidige leningen te kunnen aflossen; nieuwe leningen afsluiten om huidige leningen te kunnen op te kopen om de rentekoers te drukken; nieuw geld creëren om de balansen van de door hebzucht getroffen bancaire instellingen in evenwicht te brengen. Ergens moet dit legale piramidespel tot een halt komen.

Ik zie tevens de verbanden tussen het failliet van het monetaire stelsel en het morele failliet van de wereldpolitiek. De rellen, of volksopstanden, zijn niet toevallig ontstaan in deze zelfde periode. Hetzelfde geldt voor het exposé van de geheimen van de wereld. Wikileaks, de val van Rupert Murdoch, het is geen toeval dat nu ook duidelijk wordt op welke wijze informatie gereguleerd aan “het volk” is verstrekt.

Ik sluit niet uit dat de uiting van ontevredenheid van het volk in de tweede helft van augustus gaat verhevigen. Ik spreek mijn hoop uit, dat indien dit gebeurt, dit op een vreedzame wijze gaat gebeuren. Ik was onder de indruk en geëmotioneerd van de saamhorigheid van het Noorse volk tijdens de plechtigheden ter nagedachtenis van de slachtoffers van de schietpartij. Ik ben ook onder de indruk van de wijze waarop het protest in Wit-Rusland plaatsvindt: klappen! Gewoon klappen! Op deze manier geven de individuele mensen uiting aan hun ontevredenheid; door spontaan te klappen. In de bus, op straat, in het park. Geweld zoals in Engeland is absoluut onnodig en escaleert slechts.

Zou het kunnen dat in september, als de kruitdampen van de augustusonrust optrekken, de mensheid met een toegenomen bewustzijn naar zichzelf kan kijken? Zou het kunnen dat we met respect naar de ander kunnen kijken? Is het mogelijk dat we buiten de grenzen van de door onszelf gecreëerde structuren kunnen kijken? Is het mogelijk dat de mens zijn angsten kan ontstijgen?

We zullen het nodig hebben. September 2011 brengt ons namelijk ook nog iets anders. Het hemellichaam Elenin. Ik zeg hemellichaam omdat het niet geheel duidelijk is wat het is. Een komeet? Een planeet? Een bruinedwergster? Elenin maakt een bliksemcarrière door: pas in december 2010 ontdekt en in september scheert ze, in astronomische verhoudingen uitgedrukt, al langs de aarde. Tussen de aarde en de zon!

Met astronomische modellen heeft men kunnen uitrekenen dat ten tijde van de aardbevingen in Japan, Nieuw Zeeland en Chili, Elenin, de aarde en de zon op een lijn stonden. Ditzelfde gaat in september weer gebeuren aleen is het hemellichaam dan niet honderden miljoenen kilometer ver weg, maar slechts zo’n 70 miljoen kilometer. Er kan ons dus nog wel wat te wachten staan.

Zou het kunnen dat de aarde op haar grondvesten gaat schudden? Dat de verwoestingen die we tot nog toe hebben gezien bij aardbevingen in het niet vallen bij die, die deze superaardbeving zou kunnen veroorzaken? Zou er een supertsunami kunnen ontstaan die alle kustplaatsen en havens overspoelt? Zou de poolwisseling, waarvan velen denken dat hij het einde der tijden zou kunnen inluiden, kunnen plaatshebben? Zullen we getuige zijn van een enkele dagen durende zonsverduistering omdat Elenin zich tussen de zon en de aarde bevindt?

Maar misschien wordt september gewoon een onstuimige herfstmaand. Met nog een paar nazomerdagen. Worden de dagen weer korter, beginnen de blaadjes aan de bomen lichtjes te kleuren en kruipt de ochtendfile op de A4 tussen Burgerveen en Amsterdam naar de 10 km. En maken we ons op voor het donkere deel van het jaar dat ons knusheid en geborgenheid schenkt. Zoals altijd.

Categorieën: Actualiteiten

Chris

Chris den Daas

10 reacties

Chris · 14 augustus 2011 op 08:41

Ik sta hier op het dek van de ferry van Bastia naar Livorno en ik kijk uit op een groep columnisten die druk aan het schrijven is. Ik kwam ze overal op de boot in groepjes tegen.
Vanwege de actuele situatie in de wereld heb ik even zelf een newsflash geschreven, maar nu is de beurt weer aan hen. Ik zag dat Harrie al bijna klaar was met zijn stukje.

Ferrara · 14 augustus 2011 op 12:02

Chris wil je, met je reactie onder jouw beschouwing van wat er gaande is op en rond de aarde, zeggen dat veel van de hier geplaatste columns nergens over gaan?

Chris · 14 augustus 2011 op 12:07

Neen, niet echt. Maar ik ben reuze benieuwd waarom jij dit denkt.

Chris · 14 augustus 2011 op 12:12

O, haha, nu zie ik het ook. Zo zou je mijn response idd ook kunnen lezen. Nee hoor, het was helemaal niet mijn bedoeling om zoiets te suggereren. Don’t worry en excuses als het zo mocht overkomen. 😆

Ferrara · 14 augustus 2011 op 12:57

:kus: Al goed Chris.
Ik vergat te zeggen dat ik je stuk met stijgende zorg heb gelezen. Je weet het allemaal wel, maar als je alle ellende zo op een rij ziet staan schrik je extra.

Chris · 14 augustus 2011 op 13:24

Ik vind het belangrijk om naar het grotere plaatje te kijken, om de verbanden en patronen waar te nemen en te benoemen. Pas dan kun je in werkelijke oplossingen gaan denken. Helaas gebeurt dit te weinig – naar mijn zin.

Maar de echte oplossingen liggen natuurlijk niet in de buitenwereld, maar in de binnenwereld. Helaas gebeurt het naar binen kijken nog minder.

Garuda · 14 augustus 2011 op 14:33

Tja, wie zal het zeggen.

Maar dat het de verkeerde kant op gaat en dat de oplossingen op zijn moge duidelijk zijn.

Ik wacht wel met spanning op de zonsverduistering!

Libelle · 14 augustus 2011 op 16:12

Wij zijn de angst zelf, op zijn best creëren we ruimte door dit te begrijpen.

Chris · 15 augustus 2011 op 13:03

Deze week bezoeken de Dalai Lama en ook de Maya’s Europa. Zelf zal ik mij deze week bij de Maya Elders in Zwitserland vervoegen om ondermeer een ceremonie uit te voeren.

Is het toevallig dat deze spirituele meesters juist nu en juist hier zijn? Ik denk het niet. Europa ligt op de as van de wereld, van de Tree of Life. Deze denkbeeldige as loopt door Stockholm, Rome, maar ook Tunis. Veel van de nieuwe ontwikkelingen zijn rond deze as ontsproten. En op 18 augustus begint de 5e Nacht van de 9e Golf van de Mayakalender – de long count. De 5e Nacht is een periode van destructie, ondermeer de crisis van 2008 en WO II vonden plaats in de 5e Nacht van de 8e, respectievelijk 7e Golf.

Persoonlijk denk ik dat het zeer belangrijk is om ons te alignen met de kosmische bron. De hulp die ons wordt geboden door hen die “weten” wat ons te wachten staat kunnen we erg goed gebruiken.

Mien · 15 augustus 2011 op 21:45

Chris het valt mij op jij je regelmatig begeeft op grenspaden en daarmee eigenlijk de grenswetenschap een warm hart toedraagt.
Ik ben benieuwd of jij op 21-12-2011 misschien al een kamer gereserveerd hebt in Bugarach?
Ik vraag het enkel uit nieuwsgierigheid.

Mien

Voor verdere toelichting zie:
[url=http://www.grenswetenschap.nl/blogs/Bugarach-een-berg-van-God-als-veilige-haven-voor-2012/]http://www.grenswetenschap.nl/blogs/Bugarach-een-berg-van-God-als-veilige-haven-voor-2012/[/url]

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder