Ieder jaar met Kerst doe ik weer mee aan de Staatsloterij. Ik word namelijk graag vrijwillig opgelicht, zodat ik daarna als een echte Nederlander weer kan klagen. Gelukkig kan ik mijn verdriet delen met mijn vrienden en familieleden die ook niets hebben gewonnen. Het schept toch een band of je wil of niet. Heerlijk om een paar seconden te geloven dat je miljonair bent geworden tegen beter weten in. De kans dat je hoofdprijs wint is niet heel erg groot (0,000024 procent volgens econoom Mathijs Bouman van RTL Z). De kans dat iemand de prijs wint is 100 procent, maar de kans dat jij ‘m wint is nul. De kans dat je een dakpan op je hoofd krijgt is groter. Met kansberekening zijn we zo dom als een aap.

Geniaal concept van die loterijen, want je zal maar de hoofdprijs net mislopen. Je buurman wint de hoofdprijs. Hij gaat in een dikke auto rijden, mooie reizen maken en het huis verbouwen. Jij ziet het voor je neus gebeuren en wordt iedere dag geconfronteerd met het feit dat je geen lot hebt gekocht. Of nog slimmer, te weinig geld op je rekening had staan waardoor het geld niet automatisch afgeschreven kon worden (terwijl je wel in de prijzen was gevallen als je mee had gedaan). Dit laatste overkwam Kamal Maihouane, die in 1-2’tje met de Postcodeloterij afgemaakt wordt bij RTL Boulevard. Ook Peter R. de Vries zat aan de desk, die terecht weinig medelijden heeft met de Limburgse jankerd. Kamal wordt compleet gesloopt voor het miljoenen publiek. Ze laten de mevrouw van de Postcodeloterij zelfs nog even vertellen dat Kamal vaker niet genoeg geld op zijn rekening had voor de automatische incasso. Dit is geen interview, dit is een strak gecoördineerde aanval op de persoon. Dat Kamal een jankerd is die gewoon zijn middelvinger op had moeten steken naar de Postcodeloterij door er nooit lid van te worden, en achteraf niet had moeten huilen, is duidelijk. Maar dit 1-2’tje van RTL Boulevard en de Postcodeloterij om hem voor lul te zetten op nationaal televisie is wel erg gewetenloos.

Persoonlijk had ik Kamal willen vertellen dat hij nog altijd welkom is bij de Staatsloterij. Bij de Staatsloterij is het tenslotte een traditie geworden om niets te winnen.

————————————

www.ivoschrijft.nl

https://www.facebook.com/ivoschrijftnl/

Categorieën: Algemeen

4 reacties

troubadour · 15 januari 2016 op 08:54

Briljant opgeschreven. Kan overal, waar dan ook, worden afgedrukt.
Prima titel ook!

Meralixe · 15 januari 2016 op 09:07

Door er in het tweede deel van de column voor mij totaal onbekende mensen bij te halen viel mijn interesse weg. Het thema was zo al wat dunnetjes.
Probeer ook eens door luidop te lezen hier en daar een zin een betere betekenis te geven. Soms volstaat het één woord te wijzigen.

Persoonlijk had ik Kamal willen vertellen dat hij nog….
Ikzelf had Kamal willen vertellen dat hij nog…

Het schept toch een band of je wil of niet.
Of je wil of niet, het schept toch een band.

Ook Peter R. de Vries zat aan de desk, die terecht weinig medelijden heeft met de Limburgse jankerd.

Ook Peter R. de Vries die terecht weinig medelijden heeft met de Limburgse jankerd, zat aan de desk.

Frans · 15 januari 2016 op 13:01

Ik vind het wel een beetje sneu voor Kamal. Aan de andere kant bevorderen die gigantische prijzen de hebzucht van mensen. In de VS viel een jackpot van 1,5 miljard. Drie mensen hadden het winnende lot. Ze krijgen ieder 500 miljoen. Dat is pervers. Het is toch al van de zotte dat er mensen zijn met een vermogen van een miljard, maar een loterij met een hoofdprijs van 500 miljoen is krankzinnig. En dat in een derde wereld land wat de VS gezien de inkomensverschillen in feite is. Tot overmaat van ramp blijkt dat een loterij met een hoofdprijs van 250.000 euro amper loten verkoopt. De ophef over het gesjoemel bij de Staatsloterij laat onverlet dat er miljoenen loten meer worden verkocht als er weer een superkanjer van 50 miljoen te winnen valt. Al moet ik toegeven dat er over het algemeen 1/5 loten over de toonbank gaan. Toch bewijst de toeloop bij een veel te grote prijs dat loterijen inspelen op de hebzucht van mensen. Ikzelf roep altijd dat een half miljoen meer als genoeg is, maar als ik 50 miljoen zou winnen geef ik echt geen 49,5 miljoen euro weg. Eenderde ben ik waarschijnlijk toch aan de schatkist kwijt. Want in Den Haag hebben ze bij elke loterij prijs.

Mien · 15 januari 2016 op 14:14

Kamal betekent op zijn Arabisch perfect. Ach, als de wereld nu eens …

Geef een reactie

Avatar plaatshouder