Even met Arrow Classic Rock gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. De directeur in de buurt?” Ik werd door de telefoniste even in de wacht gezet. Eén ding moet ik ze nageven. Vaak krijg je dan een oersaai niets-aan-de-handmuziekje te horen, waarbij je in de meeste gevallen onherroepelijk in slaap valt. Maar hier niet. Wát een pokkeherrie! Iron Maiden, en ik was net wakker. Maar gelukkig kreeg ik de directeur snel aan de lijn. Wat ik van hem wilde? “Goedemorgen, vuile oplichter! Hoe haal je het in je hoofd om die luisteraars van je zo schandelijk te belazeren?” De heer Ossendrijver wilde weten, wat ik daarmee bedoelde. Dat was wel een beetje vragen naar de bekende weg, maar toch ik legde het hem even uit: “Op je website staat ‘Voor een FM-frequentie moet in Nederland veel geld worden betaald. Een doelgroepzender als Arrow Classic Rock verdient dit minder makkelijk terug. De kredietcrisis helpt daar niet bij.’ En met dat lulverhaal probeer je je luisteraars 15 euro uit de zak te kloppen. Je bent gewoon een ordinaire dief, Ad!”
Want dat verhaal op de site van Arrrow klopt natuurlijk voor geen meter. In de eerste plaats dat kletsverhaal dat Arrow als doelgroepenzender het geld voor de huur van de uitzendfrequentie niet makkelijk kan ophoesten. De frequentie is als doelgroepenfrequentie geveild, en verhuurd aan de hoogste bieder. Veel goedkoper dan een zender zónder restricties, zoals die van Sky of 538. Zenders bepaalden dus zélf hoeveel geld ze er maximaal voor wilden neertellen. Dan nu niet opeens jammeren over de poen. En dan dat lulverhaal over de kredietcrisis: Arrow heeft een betalingsachterstand van twee hele jaren. Van ver vóór de crisis dus. Kortom, de argeloze luisteraar wordt tot twee keer toe op het verkeerde been gezet. Zo zie je maar weer: geld leidt haast altijd tot gesodemieter en bedrog.

Dat is trouwens heus niet alleen het geval in de zakenwereld. Ook wanneer politici zich met de poen gaan bemoeien, gaat er een hoop mis. Zoals bij de voormalige Rotterdamse verkeerswethouder Hulman. Na zijn wethouderschap reed de tram nog steeds niet op tijd, dus werd hij zwaar gestraft. Burgemeester van Den Helder. Ooit geweest, Den Helder? Wát een onvoorstelbaar lelijke en armoeiige rotstad. Ik denk dat het een helse beproeving moet zijn om uitgerekend daar burgemeester te zijn. Met droge ogen lullen over “bruisend Den Helder”. Zonder in de lach te schieten iets mompelen over “de grootse plannen met het stadscentrum.” Zonder rood hoofd te krijgen, beweren dat “het met de overlast van criminele Antilliaantjes in den Helder-Zuid best meevalt.” Ik kan me best voorstellen, dat je voor zo’n hondenbaan goed wilt worden betaald. Maar om nou gewoon te liegen over je andere inkomsten zodat je wat extra centjes uit de Helderse gemeentekas kan graaien, tsja, dat is wat armoedig. Dan maak je jezelf als burgemeester natuurlijk volkomen onmogelijk, en verdien je niet anders, dan met pek en veren de stad uit te worden gejaagd.

Maar Hulman is echt niet de enige graaiende VVD’er. Nee hoor, de Tweede-Kamerfractie kan er ook wat van. Die deed een greep in de pot voor ondersteuning van fracties. Daarbij moet je denken aan het huren van een secretaresse, of het kopen van een berg dossiermappen. Maar de VVD gaf het geld niet uit aan deze ondersteuning, maar aan een ‘merkonderzoek’. En voor duizenden euro’s aan taxikosten. In totaal werd aan deze flauwekul meer dan 40.000 euro besteed. Volgens mij staat de afkorting VVD tegenwoordig voor Veel Vuile Dieven…
Maar nog grotere dieven zitten er bij de SP. Die betaalden uit die fractie-ondersteuningspot reclamespotjes op de radio en bumperstickers. Voor in totaal 132.000 euro. De afkorting SP betekent zeker Stelen en Pikken? Gelukkig heeft men in Den Haag de pensioenen bevroren, zodat ouderen dit jaar minder boodschappen kunnen doen. Het moet immers uit de lengte of uit de breedte komen! En de burger? Die eet maar wat minder!

Geeft allemaal niets, dat minder eten. Immers, de meeste producten van de Unielever zijn toch niet te vreten. Althans, dat beweert Gordon. Regelmatig was hij te gast bij Life and Cooking op RTL. Moest ‘ie een vorkje meeprikken. Te smerig voor woorden, zo vat ik de mening van de dikke nicht maar even samen. Goor eten is inderdaad erg onsmakelijk, Goor!

Ook erg onsmakelijk is de uitdaging van Roel Driesvink aan het adres van de mollige entertainer. Roel vindt dat hij beter kan zingen dan Gordon, dus schreef hij een open brief: Roel wil een wedstrijd houden, waarbij het volk mag beslissen, wie de beste zangprestaties levert. In de brief wordt gerept van een “strijd der Titanen”. O. Sorry. Excuses. Ik had u vooraf even moeten waarschuwen. Het spijt me heel erg dat die slok koffie aan uw kant van de computer nu tegen de muur zit. Pardon. Strijd der Titanen. Rot toch een eind op! Een te pletter geblondeerde zonnebanksportschooldebiel en een valse nicht. Titanen. Om je dood te schamen.

Qua doodschamen: Hulde aan de Evangelische Omroep. Op de dag dat een Turkse Boeing bij het altijd gezellige Lijnden uit de lucht viel, sprak de presentator van het lullige EO-televisiespelletje ‘That’s the Question’ de legendarische woorden “Welkom bij ons programma op deze mooie dag.” Hij zei het echt. Mooie dag… Briljant. Echt heel goed gedaan. Compliment.
Maar naast negen passagiers ging er deze week nog iemand dood. Robert Jasper Grootveld. Een markante Amsterdammer. Een van de oprichters van de PROVO-beweging in de jaren-60. Ze hadden twee geweldige idealen: Weg Met Het Gezag en Onbeperkt Neuken In Het Vondelpark! Grootveld was de bedenker van het witte-fietsenplan. Nooit goed uit de verf gekomen. Toch heeft hij zijn sporen wel degelijk nagelaten. Destijds mocht nog gewoon reclame worden gemaakt voor sigaretten. Op reclameborden van Caballero, Lucky Strike en Peter Stuyvesant kliederde hij altijd het woord ‘kanker’. Heeft ‘ie daar dan een trend mee gezet? Jazeker! Veertig jaar later zit de hele stad onder de graffiti.


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

7 reacties

LouisP · 4 maart 2009 op 17:18

D.
wat betreft woordkeuze, gebruik van zinnen en bladspiegel lijkt het wel in orde.
Het komt bij mij wel over alsof je vaak mensen probeert te kwetsen. En dat is jammer want je schrijft niet slecht, vind ik.

groet,
L.

DriekOplopers · 4 maart 2009 op 17:51

@ LouisP:

Dank voor je complimenten.

Het is niet mijn vooropgesteld doel, mensen te kwetsen. Wél wil ik mensen hardhandig aanspreken op hun eigen misdragingen. Dat is nét een nuanceverschil. 😉

Groet,

Driek

DreamOn · 4 maart 2009 op 18:32

[quote]Geeft allemaal niets, dat minder eten.[/quote]

Deze zin ga ik [b]héééél [/b] goed onthouden! 😀

Stelen en Pikken = SP
VVD = Veel Vuile Dieven 😆

maurick · 4 maart 2009 op 22:50

Heerlijke stukjes met een cynische knipoog. Jouw telefoonrekening moet trouwens wel buiten proporties zijn. 😀

Mien · 5 maart 2009 op 10:42

Driek, ik heb me even beperkt tot het lezen van de laatste zinnen in alle alinea’s (lees minicolumns). Dat volstaat, want daarin staan jouw conclusies meestal mooi verwoord.

Mien

HKVH · 6 maart 2009 op 10:05

Ondanks dat ik een VVD’er ben én in Den Helder woon kan ik er om lachen 8-).

Wat niet weg neemt dat het met stelende antiliaantjes in Den Helder Zuid idd best meevalt, het gaat om een andere wijk. Ook is Hulman niet verbannen naar Den Helder, maar is het zijn eigen keus geweest om te soliciteren naar de functie van Burgemeester.

Verder een leuke column :wave:

Prlwytskovsky · 8 maart 2009 op 10:48

Drol Riesevink, bij het uitspreken van die naam alleen al vallen me tanden uit me bek.

@Do: valt ‘ie al af? 😆

Geef een reactie

Avatar plaatshouder