Net wil ik een restje couscous in de magnetron opwarmen of het wordt geluidloos in één klap pikdonker om me heen. Alsof ik plotseling blind ben. Het is een vreemd stille donkerte. Niet die van een gesprongen stop. Als ik richting terpboerderij naast ons kijk is het daar aardedonker en het volgende buurhuis ook. Het dorp aan de overkant van de rivier is verdwenen. De lantarens zijn uit, de maan toevallig ook. Ik voel me op mezelf aangewezen omdat de levenstekens om me heen weg zijn. Het huis is mijn kader en mijn hele wereld. In plaats van de bak waxinelichtjes, blijk ik een bak walnoten gepakt te hebben. Zorgvuldig loop ik terug. Ik loop anders, bewust stap voor stap in een soort glijdende pas naar de keuken.
Lucifers vind ik op de tast. Het eerste waxinelicht boort een gat in het donker.
Hier en daar zet ik er een bij de ramen, voorzichtig laverend tussen de meubels door.
Het voelt als een ritueel dat ik zelf niet begrijp. Toevallig ben ik alleen vannacht. Met een kaars in mijn hand loop ik met rare passen naar de hal en doe de voordeur op slot. Er druipt kaarsvet op mijn vingers, heet, strak. Waarom is het zo bloedstollend stil als het donker is?

Ik ga een soort kamperen spelen. Doe vier gaspitten aan voor de warmte. Op een ervan bak ik de couscous op. Eten dat je niet goed ziet, smaakt anders. Het gas ruist geruststellend. Na het eten ga ik aan de kleine keukentafel zitten met vier kaarsen om me heen. In de kamer tast ik naar een boek op de grond dat ik naar de keuken meeneem. Het gaat over bijna doodervaringen, geschreven door een cardioloog. Past wonderlijk goed bij deze vreemde avond. Het is zeven uur, maar het voelt als nacht. Ik lees dat mensen na hun ervaring allemaal veranderd zijn, anders in het leven staan. Spijt hebben dat ze terug moesten naar het leven. Het is nog steeds onverklaarbaar. Mijn ogen worden moe van dit middeleeuws lezen bij kaarslicht.

Na alle kaarsen gedoofd te hebben als een koster in de kerk, loop ik voorzichtig naar boven met een waxinelicht in een glaasje. Poets tanden en doe crème op mijn gezicht zonder mezelf te zien.
Dan het ijskoude bed in. De telefoon die niet werkt leg ik bij me neer. Ik aarzel even vóór ik het lichtje uitblaas. De stille donkerte houdt me wakker. Omdat ik geen radio of tv heb, weet ik niet wat de oorzaak van deze storing is. Met de meegenomen zaklamp kijk ik om de paar uur hoe laat het is. Dan wordt het langzaam dag. Een paar likken koud water op strategische plekken. Aankleden, thee maken, gaspitten aan.

Om elf uur komt er plotseling licht in mijn donkere tunnel en hoor ik op de radio dat een
legerhelikopter een elektriciteitskabel heeft gescoord.

Categorieën: Actualiteiten

pally

Genieten van leven en mensen en natuur om mij heen. Schrijven als belangrijke drijfveer om te ordenen, te relativeren en te communiceren.

18 reacties

Li · 14 december 2007 op 23:33

Een verslag ter plaatse!
Ontstroomd, jij alleen thuis in een een godvergeten gebied en dan ook nog zo’n boek. Spooky hoor!
Maar heb je een postduif gezonden? Of kun je gewoon supersnel typen :eh:

[quote]en doe crème op mijn gezicht zonder mezelf te zien.[/quote]

Schoencreme? 😆

Li

geertsjohn · 15 december 2007 op 13:13

Pally, je bent me voor. Ik heb er gisteren een ingestuurd met dezelfde titel. Gelukkig heb jij de stroomstoring anders beleefd!

Leuk verhaal!

dj_Eddy · 15 december 2007 op 13:57

Stephen King zou het bijna geschreven kunnen hebben! 😉

Lijkt me een ramp als je zoiets overkomt.

pally · 15 december 2007 op 14:04

Ja, bruine schoencrème, Li 😆
Nee, geen postduif, maar het allereerste naar de pc toen alles weer werkte: ja, je bent een bevlogen schrijver, of je bent het niet 😀

SIMBA · 15 december 2007 op 14:07

Gelukkig kook je op gas, dan heb je tenminste nog iets, ik realiseerde me afgelopen dagen dat áls het ons overkwam, ik echt niks zou kunnen.
Nou ja, die ellendige. stroomloze uren hebben in elk geval voor een spannend verhaal gezorgd!

KawaSutra · 15 december 2007 op 14:19

Met z’n tweeën kun je er nog een gezellige tijd van maken maar in je eentje… Spooky hoor.
Misschien dat je wel wat dichter bij de kern van de bijna doodervaringen bent gekomen. Dat kan ik me wel een beetje voorstellen.

pepe · 15 december 2007 op 17:12

Bijzonder verhaal.

Gekke is dat heel nederland wist wat er aan de hand was, behalve de mensen er middenin zoals jij.

Je bent een dappere, dat je dan ook nog eens zo’n boek gaat lezen.

Dikke :kus:

WritersBlocq · 15 december 2007 op 18:26

Zo, wat leuk dat jij dit hebt meegemaakt, en vooral gaaf hoe je erover schrijft! Echt kicken, maar ben blij dat jij het bent, en niet ik.
Supersnel ook, echt knap. Alleen kenne De Dikke en ik ‘lantarens’ niet 🙂

Ciao, Pau

Ma3anne · 15 december 2007 op 18:55

[quote]Het voelt als een ritueel dat ik zelf niet begrijp.[/quote]
Mooi!

Wat heb je dit op een bijzondere manier beschreven, pally. Als lezer schuifel je zo mee in het donker. Wat me wel verbaast, is, dat je het lijkt te nemen zoals het komt, zonder al te veel ophef. Knap! Ik zou in mijn broek schijten, geloof ik, als ik in een diepdonkere Bommeler(Tieler)waard helemaal alleen was. 😕

arta · 15 december 2007 op 19:18

Jeetje, wat mooi beschreven!
Zelf zat ik aan de rand van het gebied met een huis vol Bommelerwaarders op zoek naar warmte! 🙂

Trukie · 15 december 2007 op 22:12

Pally wat een ijzige kalmte.
Toch beschrijf je heel goed dat de nacht anders aanvoelde dan al die andere nachten.
Terwijl ´s nachts het gemis aan licht het minst erg is. :wave:
Gelukkig is het weer voorbij.
In sommige delen van Nederland klagen ze dat het ´s nachts veel te licht is.

Prlwytskovsky · 16 december 2007 op 01:18

[quote]Net wil ik een restje couscous in de magnetron opwarmen of het wordt geluidloos in één klap pikdonker om me heen[/quote]

Dus daar lag het aan? 😕

lisa-marie · 16 december 2007 op 13:11

Zo’n stroomstoring is akelig maar levert wel een mooie en pure column op.

Anne · 16 december 2007 op 16:21

Ohhh, sinds ik hier woon ken ik het verschijnsel heel goed, vooral als er dikke pakken sneeuw liggen. Zoals nu. Dan kan ik erop wachten. Het hele dal alleen verlicht door de sneeuw zelf. Prachtig. Mooi geschreven weer Pally

pally · 17 december 2007 op 12:17

Het was effe het tijdstip aanduiden en dan een beetje meer, Peter.
Maar jij denkt waarschijnlijk dat ik nooit meer couscous eet? Mag ook 😀

groet van Pally

pally · 17 december 2007 op 12:20

Dank voor alle reacties op de stroomstoring

Ja, Anne, bij jullie doodgewoon, hier een enorme toestand. We zijn niks gewend, Misschien weleens goed zoiets. Eigenlijk een natuurlijke situatie waar we ver vanaf gedwaald zijn.

groet van Pally

Grumpy-old · 17 december 2007 op 19:27

Ik stond meteen even stil bij de situatie mocht dit ooit hier bij ons gebeuren.
Warm eten zit er niet in want ik kook electrisch. Ook de CV zal uitvallen. En met dat 3kwart opgebrande waxinelichtje zal ik ook niet veel kunnen zien en mocht ik nog een nieuw hebben zal ik mij t leplazarus mogen zoeken naar iets om m mee aan te steken sinds ik niet meer rook. N radio heb ik wel op batterijen. Als ze niet leeg zijn. Hmm en dan een wekker, ook electrisch! Dus dan wordt wakker worden ook een probleem (ok nog groter probleem)

Ik ga meteen morgen bij de plaatselijke karwei een zaklantaren 😀 halen en bij de blokker een ouderwetse wekker die je moet opwinden.

Greetz
Grumpy

FatTree · 18 december 2007 op 09:11

Ik vind het dus ZO knap dat je iemand helemaal mee kan nemen in een verhaal. Ik struffelde met je mee in het donker!

Wij hebben dat hier vorig jaar aardig vaak gehad, zo’n stroomstoring. Rond een uur of 10 ben je zó moe dat je automatisch gaat slapen (zonder dat je weet dat het nog maar zo vroeg is).

Ik heb overigens ooit eens gehad dat ik dus al lekker sliep, en dat de stroom er weer op ging. KEIHARDE muziek door mijn kamer heen dus, midden in de nacht. Vergeten radio uit te zetten…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder