“Ik moest mijn darmen helemaal stilleggen.”

Marleen is net terug van een weekje detoxen in Portugal. Heerlijk was het, zegt ze. Volgend jaar gaat ze weer. “Heerlijk?” reageer ik verbaasd. “Betalen voor een vakantie waar je niets te eten krijgt?! Niet mijn idee van heerlijk.”

Marleen biedt me een van haar zelfgemaakte bonbons aan. Er zit geen suiker in, zegt ze, ze zijn gezoet met dadels en ze zijn vetarm. Ze heeft kokosolie gebruikt. En noten. Ik moet een beetje wennen aan de smaak maar eerlijk is eerlijk, de bonbons smaken niet slecht. Integendeel! Wanneer Marleen sereen in haar thee roert, pak ik gauw nog een chocolaatje.
“Het is wél heerlijk,” zegt Marleen. “Echt, je wordt van A tot Z vertroeteld en je komt er helemaal Zen vandaan.”

Ik schrik er altijd een beetje van als mensen zo gezond doen. Ik ben daar zelf niet zo goed in. In gezond doen. Ik vind het al heel Zen van mezelf dat ik tegenwoordig ’s avonds vaak een kopje kruidenthee neem, in plaats van een glas wijn. Of dat ik op de fiets ga in plaats van met de auto. Maar aan de andere kant, die massages waar Marleen het over heeft, en die yogalessen, díe klinken wel goed. En ik moet toegeven, ze ziet er fantastisch uit. Slank, strak en stralend. Zelfs haar haar glimt. Misschien is dat detoxen toch zo gek nog niet.

“Ik bouw nu heel langzaam de koolhydraten weer op,” zegt Marleen.  Ach, denk ik (mijn gedachten reeds halverwege Portugal), koolhydraten, who needs them?! Koolhydraten zijn zó tweeduizend nog wat. En suiker eet ze nog steeds niet. Nou ja, suiker is ook behoorlijk uncool natuurlijk. Dat kan ik wel missen. En alcohol ook, sinds ik aan het lijnen ben drink ik sowieso een stuk minder. “En natuurlijk drink ik al maanden geen koffie meer.”

Wat?! Hoorde ik dat nou goed? Geen kóffie meer? Géén ‘aromatische, donkerbruine drank gebrouwen van de geroosterde en gemalen of gestampte boon van bijvoorbeeld de Arabicaplant?

Marleen knikt. Geen koffie. Dus ook geen bakkie troost op moeilijke momenten? En geen lekkere latte met romige opgeklopte schuimkraag, krachtige cacao-cappuccino of een pittige espresso? Detoxen = yoga = massage = geen koffie??!

Aju.


Esther Vuijsters

Al ruim negen jaar schrijf ik (Esther, 39) bijna dagelijks een stukje. Eerst op de site van Viva, later op Vrouwonline en sinds kort op mijn eigen homepage. Daarnaast schrijf ik columns en influenceblogs. Onlangs verscheen mijn eerste roman "Je kan er maar beter om lachen". Samen met man Paul (42) en dochters Lizzy (10) en Annabel (7) probeer ik elke dag tot een succes te maken.

6 reacties

Spencer · 7 mei 2013 op 17:49

Gezoet met dadels. En daar zit zeker geen suiker in?

pally · 8 mei 2013 op 14:51

vruchtensuiker is ook suiker

Nachtzuster · 8 mei 2013 op 21:49

Leuk geschreven, net als Madurodam. Ik vind alleen, sorry, vijf columns in één week wel wat veel. Maar ongetwijfeld zijn velen het daar niet mee eens. Enne, je schrijft heel gemakkelijk, das een groot pluspunt. 🙂

Yfs · 8 mei 2013 op 22:06

Qua leestekens is het al iets ‘rustiger’ waardoor het iets prettiger leest ( voor mij althans). Je hebt duidelijk plezier in het schrijven en dat is waar het om gaat. Inhoudelijk zou het wat pittiger mogen en vind ik je ‘uitsmijters’ wat aan de flauwe kant. Ook bij deze column zou een snufje zout best cool zijn!!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder