Met ingang van de wintertijd sprongen in Nederland de klokken van 3 naar 2.

Hoe zou het zijn als de klok opeens verder terug zou gaan? Een dag, een week, een maand, een jaar of zelf 5 jaar? Hoe zou het zijn als je de kans zou krijgen om de afgelopen 5 jaar overnieuw te doen? Zou jij het willen? Misschien zeg je, ja natuurlijk! Misschien zeg je, nee liever niet. Een kans van 5 jaar over doen zonder verkeerde keuzes te maken! 5 jaar lang alles voorspellen in je persoonlijk leven, niet bang zijn om fouten te maken, het beste uit je jeugd halen. Geen twijfel meer over studie/beroepskeuze, vrienden, familie, relaties!

Of toch niet..? Iedereen kent het spreekwoord: van fouten leer je. Fouten maken is menselijk, waarom zit er anders een gum op de achterkant van een potlood? Fouten maken je sterk, of beter gezegd, de manier hoe je er mee om gaat. Ja soms maakt vallen en opstaan sterker als recht blijven lopen.

Maar waarom niet? Wij houden toch van controle en we hebben een hekel aan angst en onzekerheid? Ja dat klopt. Alleen zou niet alle spanning uit ons leven worden weggezogen? 5 jaar lang alles weten wat er gebeurd? Geen angst? Geen twijfel? Geen vreugde als iets lukt en geen verdriet als iets anders loopt als je het zou willen?

Hé wacht eens, als we alles al zouden weten, als we geen angst meer hebben, als we niet meer hoeven te twijfelen en niet meer blij of verdrietig zijn als iets mis gaat, hoe zou dat zijn? Blijven er dan nog wel emoties over?

Het maakt je sterk om emoties die je voelt te tonen, te delen en te verwerken. Het maakt je sterk om weer op te staan na het vallen. Het maakt je sterk om keuzes te maken, te twijfelen, bang te zijn. Het maakt sterk als je blij bent om iets wat lukt, maar ook het verdriet als niet alles gaat zoals je wilt maakt je sterk. Als wij onze afgelopen 5 jaar opnieuw zouden kunnen leven zouden we geen emoties meer voelen en uiten. Terwijl het juist de emoties zijn die de mens onderscheid van een robot of een dier.

Wat zou jij doen als je de afgelopen 5 jaar overnieuw kon doen? Welke dingen zou je anders doen? Of wil je liever die 5 jaar niet opnieuw doen omdat je alles toch hetzelfde zou doen?

Je verleden maakt je hoe je nu bent in het heden, en je heden bepaald hoe je wordt in de toekomst. Probeer daarom bewuste keuzes te maken, je bepaald zelf met wie je omgaat, wat je in je vrije tijd doet en welk beroep of vervolgstudie je kiest, je bepaald zelf je succes of je ondergang. De invloed op de rest van je situatie is klein, daarom bepaal je zelf hoe je hier mee omgaat. Maak een goede keuze over welke kansen je pakt en welke je laat schieten, deze zullen bepalend zijn voor de rest van je leven, je hoeft niet eeuwig te wachten op het perfecte en het maximale doordat je tevreden mag zijn met wat je hebt en krijgt.

Ik weet wel, één uur terug in de tijd is voor mij lang zat.

Sander Bax

Categorieën: Algemeen

4 reacties

arta · 28 januari 2011 op 12:43

[quote]Wij houden toch van controle en we hebben een hekel aan angst en onzekerheid? Ja dat klopt.[/quote]
Nee, dat klopt niet. Ik houd helemaal niet van controle en omarm mijn weinige angsten en onzekerheden, dus spreek aub voor jezelf! Ook dit keer hangt er weer een belerend vingertje boven het stuk en dat leest, op zijn zachtst gezegd, niet prettig.

Verder… Op het moment dat je begint met die vijf jaar overdoen en je maakt andere beslissingen, dan zal je leven een totaal andere wending krijgen dan voorheen, die niet te voorzien/voorspellen is, en zul je dus te maken krijgen met andere situaties/onzekerheden/angsten. Maw, zo denkende, gaat jouw verhaal nergens over.

Ontwikkeling · 29 januari 2011 op 22:46

Ik weet niet wat het is, maar ik erger me suf aan dit stukje. Het zit m in de belerende toon die eronder zit. “kunnen we dit en kunnen we dat”.
Ik houd niet van we-stukjes en ook niet van stukjes die aan “allen” is gericht met daarin de woorden als iedereen, allemaal, men, wij.

Sorry Sander, ik kan het niet aardiger maken. Ik probeer het gewoon opnieuw met je volgende column.

Mien · 30 januari 2011 op 01:09

Heel veel vraagjes Sander, maar krijgen we ook een antwoord?
Hier is de opdracht: schrijf een column in pakweg 400 woorden en maak ons deelgenoot van wat je de afgelopen vijf jaar anders zou hebben gedaan.
Maak het of persoonlijk of gooi er wat humor in bij een fictieve verhandeling.

Succes!

Mien Scriptease

Harrie · 31 januari 2011 op 10:20

Vijf jaar in Tibet lijkt me wel iets voor jou. Zonder laptop uiteraard.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder