In 1977 bezocht ik voor de eerste keer het Pinkpopfestival. 16 jaar was ik. Mijn vader sprak me ‘s morgens voor vertrek nog vermanend toe: “Ik zou niet gaan, als ik jou was.” Hij zag me al stoned als een garnaal thuiskomen, en voor de rest van mijn leven verpest. Maar ik had er al weken naar toegeleefd, een entreekaartje van 15 gulden aangeschaft en mijn plaats in de Pinkpop bus was besproken. Ik liet me door zijn wijze woorden niet weerhouden. “Houdoe,” zei ik, en vertrok.

En zo betraden we het festivalterrein, mijn vrienden en ik. We sjouwden enkele kratten bier mee, tussen ons in. Lauw bier ja, maar daar maalden wij niet om. We kwamen immers voor Tom Petty & the Heartbreakers, Golden Earring, Manfred Mann en the Kinks. Dat waren de smaakmakers. We meenden dat het al heel wat voorstelde, want we waren sowieso niet veel gewend.

Tussen de optredens door konden we het terrein verder verkennen, er was voor ons meer dan genoeg te zien. Op een kleine markt werd van alles verhandeld. Natuurlijk ook kraampjes met bakken vol elpees. Daar moesten we even in grasduinen. Mijn vrienden visten er platen uit van Yes en Genesis. Daar was ik niet zo voor. Ik pikte er een dubbel lp uit van the Turtles. Nooit van gehoord, maar de hoes sprak me aan. Zeven en een halve gulden moest ik ervoor neertellen. De rest van de dag vroeg ik me af wat die Turtles op vinyl hadden gepresteerd.

Thuisgekomen meteen die plaat op de speler gepleurd. Echte jaren zestig muziek, in de stijl van Beach Boys en the Mama’s and the Papa’s. Volgens de liner notes waren Howard Kaylan en Mark Volman de zangers van de band. Na het opbreken van de groep gingen ze verder als het duo Flo & Eddie, en zongen mee met the Mothers of Invention van Frank Zappa. En ook op Bruce Springsteens’ Hungry heart zijn ze op de achtergrond te horen.

Volgens de bijgeleverde info was Happy together de grootste hit van de Turtles geweest, een geheide meezinger en wereldberoemd. Jaren later hebben we dat nummer nog eens met het koor waar ik bij zong, onder handen genomen voor een set met jawel: Beach Boys en de Mama’s and the Papa’s! Het werd een geslaagd optreden, en het grootste succes hadden we met Happy Together, een ijzersterk nummer om niet te vergeten.

Categorieën: Algemeen

G.van Stipdonk

Gerard van Stipdonk. Mijn motto: Wie schrijft die blijft.

1 reactie

G.van Stipdonk · 15 februari 2019 op 18:33

Eerder verschenen in G. van Stipdonk’s Thank you for the Music:

25-01-2015 Shemametew (Mikaya Behailu)
02-02-2015 Naturally (J.J. Cale)
17-02-2015 Bridge over Troubled Water (Simon & Garfunkel)
24-02-2015 Pat Garrett & Billy the Kid (Bob Dylan)
24-03-2015 Madame Butterfly (G.Puccini)
30-03-2015 Captain Fantastic (Elton John)
19-07-2015 Cosmo’s factory (C.C.R.)
06-10-2015 Vroeger of later (Robert Long)
13-01-2016 Long may you run (Stills-Young band)
25-08-2016 Rumours (Fleetwood Mac)
26-09-2016 After the storm (Chris Ledoux)
24-04-2017 J.C. Superstar (A.L. Webber – T. Rice)
11-12-2017 The Weavers’ answer (Family)

En om het plaatje compleet te maken:

https://www.youtube.com/watch?v=9ZEURntrQOg

Geef een reactie

Avatar plaatshouder