Soms zou ik zoveel tegelijk willen dat ik bij mijzelf denk, waarom ze in hemelsnaam de tijd hebben uitgevonden. Was de zonnestand niet genoeg om te zien hoe laat het was? Nee dus, men moest zo nodig een klok verzinnen in China begon dat feest geloof ik, want in Egypte hadden ze een zonnewijzer als klok. Tijd is kostbaar, tijd is tijdloos, tijd is zo belangrijk, maar tijd kan ook zo onbelangrijk zijn. Bijvoorbeeld bij een vergadering waar je haast in slaap valt van verveling omdat het onderwerp je geen moer interesseert.

Tijd is een woord uitgevonden door hen die het belangrijk voor de mensheid vonden. Niemand weet precies wanneer de tijd is uitgevonden. De Chinezen ( altijd de slimste in de wiskundestudie vanuit de eeuwen) schrijven dit op hun conto, doch ook de Egyptenaar had het voor het zeggen. Doch de Inca’s, een uitgemoorde stam, die waren al zo ver dat zij hele steden met rioleringen hadden aangelegd en de wc was al binnenshuis. Dus waar hebben wij het over!!

Over tijd, tijd die zo snel gaat dat de helft van je tijd slapende verrekend wordt en de andere helft gaat naar dingen die je leven bepalen. Verdriet kost tijd, leed kost tijd, verwerken van dit alles kost tijd, tijd voor vreugde en dan vind je het weer te vlug gaan dat die tijd zo snel gaat.

De handel vaart er wel bij, klokken werden uitgevonden, een nieuw beroep van klokkenmaker werd geboren, de huidige trend van horloges is onuitputtelijk. Men leeft met tijd, men eet op tijd, men slaapt op tijd maar de enige tijd waar je werkelijk op moet wachten ( daar heb je het weer-tijd) is het moment dat je voor eeuwig de ogen sluit. Die tijd staat dus nergens vast.

Vreemd, want dat is de enige zekerheid in je leven die de tijd je geeft. Dat je dood gaat.

Daar heb je geen horloge voor nodig, alleen de tijd om je ogen te sluiten. Maar dan is het alweer verleden tijd en gaat het leven gewoon weer door.

Besef eens wat een tijd je spendeert aan onzinnige ruzies, of onzinnig geouwehoer over niks dat belangrijk is maar voor jou zo belangrijk. De tijd die je moet nemen om iets te verwerken, nou daar heb ik nu dus even geen tijd voor. Ik ga de gladheid en de sneeuw opzoeken om de boodschappen in huis te halen en misschien dat ik dan op tijd in de rij voor de kassa sta om daar mijn tijd te verdoen met irritatie van het wachten.

Eigenlijk maakt dit alles niets uit, dit jaar een extra seconde erbij, vooral niet vergeten, maar wat ik al zei: het maakt mij niets meer uit.

Het wordt toch steeds later.

Categorieën: Algemeen

klapdoos

Gewoon een Amsterdamse vrouw die met een vrouw getrouwd is, ziek is, zodanig dat de neerwaartse spiraal steeds verder zakt. maar een kniesoor die daarop let. Ik lach graag, heb genoeg traantjes gelaten om mijn ziekte en nu is het tijd om via mijn nieuwe boek eens door te gaan met uit het leven te halen wat er te halen valt, zeker in een crisistijd is het de kunst om toch vrolijk te blijven. Mijn motto is dan ook: Een dag niet gelachen is zeker een dag niet geleefd.

11 reacties

Mosje · 15 januari 2009 op 13:12

Joh, dat je de tijd hebt gevonden om dit stukje te schrijven…
😀

klapdoos · 15 januari 2009 op 13:40

Lief van je Mosje dat je de tijd even nam om het tich te lezen…
groet van leny

Kotsveulen · 15 januari 2009 op 14:19

Leuk idee voor een stukje!
Maar…

[quote]ee dus, men moest zo nodig een klok verzinnen in China begon dat feest geloof ik[/quote]

Daar moet écht wat interpunctie bij, daar knal je bij het lezen direct tegenaan.

De extra enter tussen de tweede en derde paragraaf is een slordigheidje, net als:
[quote]( daar heb je het weer-tijd)[/quote]
de spatie daar.

Verder hebben paragraaf twee en drie eigenlijk alleen maar overeenkomsten, en dat maakt het verwarrend. “Hoezo? Dat zei je toch net al?”

En de inca’s een stam noemen… daar zou menig antropoloog je de nek voor omdraaien. 😉

Maar dat terzijde, het is een leuk stukje! Wat op het laatst staat is zeker waar… veel tijd gaat op aan nutteloze dingen zoals ruzietjes. In het dagelijks leven merk ik ook wel dat ik soms denk ‘wat ben ik nou toch weer aan het doen…’, compleet nutteloos lijkt het soms!

klapdoos · 15 januari 2009 op 14:47

Kotveulen, even wat tijd besteden aan jouw reactie hoor, in de eerste instantie je bent de N vergeten bij je eerste Quote, maar ach wie let daar nou op en ten tweede de inca’s waren wel degelijk een kleine stam, de Inca’s hebben zich in de loop der tijd als een slim en harderkend volk geprofileerd waar menig volk nu nog de vruchten van plukt….Dit omdat mijn hobby geschiedenis was in het verleden en ik heel veel boeken over de Inca’s heb, vandaar.
Nu genoeg tijd besteed aan een reply wat ik zelden doe, want dat lokt meestal weer iemand anders uit om te reageren, :stom: 😆 😆
groetjes van leny

Krasblog · 15 januari 2009 op 19:19

En later is allang begonnen (Het Klein Orkest).

Het boeiende, en soms vervelende, aan tijd is dat je, hoewel we uurwerken terug of vooruit kunnen zetten, tijd niet kunt terug draaien of vooruit zetten.

En mocht de wetenschap er ooit in slagen om ook dat te realiseren, het zal mijn tijd wel duren.

En op je werk roepen ze tijd is geld, maar betalen ze je uit met tijd voor tijd, maar daar is dan vaak geen tijd voor omdat dat geld kost. Kortom géén tijd = géén geld…..

Rare wereld waarin we leven, rare tijd…

Groet,

Jacob Krasblog

Kotsveulen · 15 januari 2009 op 21:34

De Inca’s waren een indianenvolk. Een volk is onder te verdelen in stammen, maar de Inca’s zélf zijn geen stam.
Met die ‘je bent de n vergeten’ lijkt het er een beetje op dat je wat zocht om te melden. 😉

klapdoos · 15 januari 2009 op 22:56

Kotsveulen, zijt gij zoekende? Het viel mij alleen op en ik vind dan dat ik ook het recht heb om te zeuren toch???? :stom: :stom: :stom: :stom: :eh: :eh: :eh: :eh: :eh: :eh: :eh: :eh: :eh: :eh:
Voor de rest besteed ik zeker geen tijd meer aan dit onderwerp, gaat mij teveel tijd inzitten en ik zit al zo krap in de tijd.. :eh: :eh: 😆 😆 😆

Kotsveulen · 16 januari 2009 op 00:15

O, je mag er zéker wat van zeggen, het viel me alleen op. 🙂

Mien · 16 januari 2009 op 08:59

De tijd is een dimensie, heelt alle wonden en is er altijd geweest.

Mien Tijdloos

Prlwytskovsky · 16 januari 2009 op 23:21

@Kotsveulen: nu snap ik waarom jij zo heet. 😆

pally · 17 januari 2009 op 16:45

Grappige gedachtengang over het fenomeen tijd, Klapdoos,

groet van Pally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder