In mijn jonge jaren kon ik dat goed, tikken. Eerst was er natuurlijk het spel tikkertje, maar eenmaal op het voortgezet onderwijs kwam er een typemachine. Hoewel de elektrische variant reeds in de handel was kreeg ik een derdehands gedeukt mechanisch apparaat met een twee kleurenlint. ‘Prima studeermateriaal’, zei mijn vader. ‘Op een ouwe fiets moet je ‘t leren’. Hij bedoelde in dit geval uiteraard een typemachine.

Het was een geweldig apparaat dat ik dikwijls verwenste als ik een tikfout had gemaakt of als het lint weer eens was vastgelopen. Tikken, ik doe het nog steeds, maar nu achter een All-In-One computer met een draadloos toetsenbord. Getuige de bewoordingen van mijn gezinsleden tik ik er aardig op los. ‘Het hoeft niet zo hard, een lichte aanraking van de toets is voldoende’, wordt mij weleens toegeroepen. Tegen dovemansoren uiteraard. Heb je eenmaal geleerd om te tikken op een mechanische typemachine, dan is een stevige aanslag vrijwel niet meer af te leren.

Tikken, de laatste tijd hoor ik dit woord regelmatig met een andere betekenis. Tikken is een actief werkwoord. Je doet wat, je raakt iets aan of je bent ergens mee bezig. Dientengevolge wordt iets dat je hebt gedaan ‘afgetikt’. Een hippe bewoording voor iets dat hetzelfde betekent als afkruisen en doorstrepen. ‘Tik jij dat even af?’ vroeg laatst iemand aan mij, waarna ik hem eerst een tijdje vreemd aankeek. Natuurlijk begreep ik wel wat hij bedoelde, maar liever streep ik de gedane actie met een afgekloven Bicpen van mijn handgeschreven ‘to do’ lijstje.

Tegenwoordig heeft bijna niemand meer een lijstje of een notitieboekje met een Bicpen. Dat is ouderwets, en volgens een deel van de jonge generartie zelfs een beetje ‘getikt’. Nee, in plaats daarvan gebruik je nu een smartphone. Een aantal lichte tikken of vegen is dan voldoende om te bellen, foto’s te maken, berichten door te sturen of te googelen. Heb je de smaak eenmaal te pakken, dan zet je je ‘to do’ lijstje in het scherm om het er na gedane zaken er weer af te tikken.

Volgens synoniemen.net betekent tikken hetzelfde als trommelen of klapperen. Het woord afkruisen komt van afstrepen en wordt gezien als een neologisme. Aftikken van de as van een sigaret is bekend, evenals het aftikken van een betaling. Het aftikken van gedane zaken en activiteiten is echter nieuw. Maar hoe vaker ik het woord aftikken hoor, intik, lees of hardop zeg, des te gewoner het wordt. We moeten er dus even aan wennen, maar eenmaal gelukt kunnen we dit issue dan zien als; ‘afgetikt’.

 


J.oost

'Een beetje van mezelf en een beetje van maggi'

13 reacties

Bruun · 26 april 2016 op 08:32

Leuk debuut. Leest lekker weg. Jammer van het tikfoutje (“generartie”) 🙂 Welkom bij ColumnX!

    J.oost · 26 april 2016 op 19:35

    Bedankt voor het Welkom, het is nog een beetje zoeken hoe alles hier werkt 🙂

Mien · 26 april 2016 op 10:03

Ik ken een klok die Lotje heet. Dat zegt genoeg.
Het is nu nog wachten totdat onze vingers overbodig worden, of afgeschaft. Niet te verwarren met afgeschaaft.
In het laatste geval rest alleen het tokkelen.
Enfin. Dit issue is nu mooi getackled.
Leuk debuut hiero. Stemt tot nadenken. ?

    J.oost · 26 april 2016 op 19:39

    Over een tijdje spreken we onze columns in, dan is het tikken getackeld. Bedankt voor je reactie.

Snarf · 26 april 2016 op 11:06

Lekker pennetje van schrijven! Vraagt om meer… Veel plezier met ColumnX.

Meralixe · 26 april 2016 op 12:39

Welkom op column x.
Het ‘schrijven’ zal wel geen probleem zijn maar…
Humor? Drama? Boodschap? Mening? Nieuwsgierig makende opbouw? Verhaallijn? Clou? Een lach of een traan? Agressie? Woede? Niets van dit alles…
Kortom, ik weet het zeker, je kunt beter. Daar kijk ik naar uit.

NicoleS · 26 april 2016 op 13:37

Goed debuut. Ik lees in de toekomst gaarne meer van je werk

Mosje · 26 april 2016 op 14:52

Leuk Joost, hoop dat je vaker hier verschijnt

DreamOn · 28 april 2016 op 12:23

Tik ‘m aan, ouwe!

Leuke column.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder