Mosje is dood, de dierenarts heeft erbij geholpen. Mijn vriend, al dertien jaar het baasje van Mosje, stuurde mij deze week het treurbericht. Twee dagen later sprak ik hem door de telefoon. Mosje is dood, zei hij. Mosje is dood. Mosje had een tumor in zijn kaak. De dierenarts zei dat het operabel was, maar dan was Mosje een flink stuk van zijn kaak kwijtgeraakt. Honden moeten geen flink stuk van hun kaak kwijtraken.

Mosje is dood. Mosje was niet zo maar een hondje, Mosje was een troetelhondje dat je bij tijd en wijle vrolijk droefgeestig aankeek. Zelfs als je geen hondenliefhebber was, moest je wel een aai over de bol geven.

Mosje is dood. Mosje was bang voor andere honden. Dat was een jeugdtrauma. Mosje groeide op tussen straathonden op Samos. Straathonden op Samos zijn niet lief voor elkaar. Dat heugt je levenslang.

Mosje is dood. Mosje was niet bang voor konijnen. Konijnen konden maar beter een goed heenkomen zoeken als Mosje in de buurt was. Maltezer leeuwtjes moesten trouwens ook op hun hoede zijn; ze lijken erg op konijnen.

Mosje is dood. Mosje was een bron van inspiratie. Ik gebruik al jaren geleden de naam Mosje als pseudoniem voor het schrijven van mijn stukjes. Doctorandus Mosje. Doctorandussen zijn vrolijk droefgeestig, net als Mosje.

Mosje is dood. Mijn vriend gaat een website voor hem maken, met veel foto’s. Mosje is de meest gefotografeerde hond van Nederland. Ik overdrijf een beetje. Mosje is de meest gefotografeerde hond van Culemborg.

Mosje is dood, de dierenarts heeft erbij geholpen.

[img align=left]http://www.intermetzo.com/mosje.jpg[/img]


Mosje

MOSje.iS van alles wat en zelfs dat niet helemaal

18 reacties

maurick · 15 maart 2009 op 13:08

Wat mooi geschreven. 😥
Respect voor dit eerbetoon.

LouisP · 15 maart 2009 op 13:11

mosje,
in ben niet objectief genoeg om hierop te reageren. Toch doe ik het. Mooi, goed en gevoelig kan ik hier niet gebruiken. Maar ik doe het toch.
Het is mooi en goed! En heel gevoelig!
Prachtig
bedankt!
L.

doemaar88 · 15 maart 2009 op 13:47

Mooi stukje, mooi hondje. Ontroerend, emotioneel. Sterkte, Mosje :kus:

Prlwytskovsky · 15 maart 2009 op 14:31

Mos-dood dus?

Dees · 15 maart 2009 op 14:36

Wat een rotnieuws 🙁

Bitchy · 15 maart 2009 op 14:59

Hmm ik maak geen vrienden als ik zeg dat ik het over het algemeen altijd overdreven vind, dat emo gedoe bij honden of andere dieren, maar….

op de een of andere manier, raakte mij dit.

KawaSutra · 15 maart 2009 op 15:26

Een beter eerbetoon aan Mosje dan jouw pseudoniem kan er niet zijn.

WritersBlocq · 15 maart 2009 op 23:13

[b]Mosje leeft voort!!![/b]

Waag het niet Mosje, om te wisselen van pseudo – ach hoe kóm ik erop dat je hetzelfde zou doen als je ‘vrienden’ Raindog/Siebe 😉

Mooi stukje Mosje, hierboven. Zie je wel dat het geen pijn doet om te schrijven over dingen die pijn doen? Liefs en een dikke knuf :kus: , Pauline

DreamOn · 16 maart 2009 op 00:07

Wat naar, Mosje.
Maar je hebt wel een prachtig eerbetoon geschreven.
Sterkte.

pally · 16 maart 2009 op 09:52

Mooi geschreven, Mosje. Goed ook om te zien dat het soms best zonder ironie kan. Hier zou het ook niet passen. Fraai eerbetoon aan een uniek hondje, dat meer inhoudt dan het hondje zelf.

Groet van Pally

Nana · 16 maart 2009 op 10:50

Mooi ontroerend klein stukje over Mosje ! Wat verdrietig voor je. En wat mooi dat Mosje uit Samos kwam. Dat past mooi bij een lief mooi bijzonder hondje!
sterkte.

Anne · 16 maart 2009 op 12:13

Mosje is dood, maar lang leve ónze Mosje!
Ooit een katertje meergesmokkeld vanuit Portugal, weet dus precies hoe de geschiedenis die zo’n dier aankleeft onderdeel gaat vormen van de genegenheid die je er voor voelt.

Droef. En geestig.

Neuskleuter · 16 maart 2009 op 14:10

Arme Mosje. Arm baasje van Mosje. Sterkte voor de pseudoniemdrager Mosje.

Hier moest ik wel om lachen:
[quote]Maltezer leeuwtjes moesten trouwens ook op hun hoede zijn; ze lijken erg op konijnen.[/quote]

arta · 16 maart 2009 op 18:09

Och arme…
Volgens mij is Mosje niet alleen het meest gefotografeerde hondje van Nederland/Culemborg, maar ook het meest beschreven/geschreven! (Al staat zijn naam er dan meestal boven!)

Mien · 17 maart 2009 op 00:16

Op naar de hondenhemel.
Richting Pluto.

Een vriend is heengegaan.
Sterkte Mosje.

Mien

Mosje · 17 maart 2009 op 10:18

Dank voor jullie meelevende reacties.
Vreemd gevoel. Je leent de naam van een hond, ontleent er inspiratie aan, en dan gaat dat beest dood. Heeft niet zozeer met verdriet te maken, maar meer met verlies van identiteit, legitimiteit. Zoiets.

KingArthur · 17 maart 2009 op 19:56

Aan elk einde ook een nieuw begin, haal er het beste uit.

LouisP · 20 maart 2009 op 16:06

Mosje, er is weer wat tijd overheen gegaan. Persoonlijk vind ik het een beetje vreemd om bij een triestig stuk, dat echt is gebeurd opmerkingen te maken over goed of grappig geschreven stukken.
Het is heel erg hoe zeg je dat, ludiek, of dramatisch leuk, ik weet het eigenlijk niet. Het hele stuk. Wellicht een van de beste stukken die ik heb gelezen bij CX.
‘Honden moeten geen flink stuk van hun kaak kwijtraken’ Erg goed!

L.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder