Terwijl Rusland Zuid-Ossetië binnenvalt met een groots vuurwerk worden in Beijing de nieuwste voetstappen gezet op een lange weg van traditie naar eerlijk verlopende en hopelijk rechtvaardige Olympische Spelen. Voor het spel voor de goden is niets te gek. Maar wie zijn hier de goden eigenlijk? Van de media hoef ik het antwoord niet te verwachten. Een vrolijk gekleurde stoet van atleten trekt over mijn beeldbuis voorbij afgewisseld door prominenten in het publiek die op de korrel worden genomen. Alles is tot in de puntjes voorbereid. Om de schijn op te houden zijn er raketten afgevuurd met een zoutoplossing waarmee voorkomen wordt dat het lokaal gaat regenen. Het is te schilderachtig voor woorden, geen vuiltje aan de lucht. Voor het spel voor de goden is niets te gek.

De vraag hoeveel Olympische- en wereldrecords er zullen sneuvelen schiet door mijn hoofd bij de aanblik van een Bush of Poetin. Maar daar wordt de aandacht gelukkig snel van afgeleid als op bijna boven natuurlijke wijze het laatste traject naar het Olympisch vuur wordt afgelegd. Als klap op de vuurpijl wordt daarna nog een Allah-Jezus groot vuurwerkspektakel de lucht ingeblazen. Zullen de kruitdampen daar nog lang blijven hangen als de geur van zwavel uit een hel op aarde?

Voor het spel voor de goden is niets te gek. Als lachende derden verlaten zij het schouwtoneel en reizen af naar hun eigen oorden hoog en droog. Wat doet die mensheid zichzelf toch allemaal aan? Want de atmosfeer is toch wel flink verpest.

Categorieën: Actualiteiten

6 reacties

WritersBlocq · 11 augustus 2008 op 17:46

Hee King,
ik vind de parallel tussen het vuurwerk en strijd van oorlog en wat er tijdens de Oloempiade * gebeurt erg leuk en goed gevonden maar mis de uitwerking van die parallel, dus had je de oorlog ook links kunnen laten liggen. Geen tijd met actualitijd denk ik, da’s altijd een lastige.

Deze zin [quote]Een vrolijk gekleurde stoet van atleten trekt over mijn beeldbuis voorbij afgewisseld door prominenten in het publiek die op de korrel worden genomen. [/quote] was een staaltje hordenlopen, ik vind hem zo [quote]Een vrolijk gekleurde stoet van atleten, afgewisseld door prominenten in het publiek die op de korrel worden genomen, trekt over mijn beeldbuis voorbij.[/quote] lekkerder lopen, maar je weet: ik ben ik hè 😛

* (van Loesje gejat, maar te leuk om niet te gebruiken)

Prlwytskovsky · 11 augustus 2008 op 18:31

[quote]een Allah-Jezus groot [/quote]
Mwahahaaa …. deze vind ik beregoed.

@WB: King is King en ik vind het een goeie. 😉

KingArthur · 11 augustus 2008 op 22:23

Thanks Prlwytskovsky maar ik heb zeker begrip voor de opmerking van WB. Ik voel wel voor die suggestie. Toch wat is er mis met hordenlopen? Het houdt je wel lenig 🙂

SIMBA · 12 augustus 2008 op 08:44

[quote]geen vuiltje aan de lucht[/quote]
😆 nee! Zoveel vuiltjes dat je tussen de vuiltjes de smog niet ziet, en dat was al vóórdat al dat vuurwerk de lucht in ging.

arta · 12 augustus 2008 op 11:33

Bijzondere actualiteiten-column!
[quote]Alles is tot in de puntjes voorbereid.[/quote]
Dat is volgens mij nog een understatement. Hier en daar heb ik een stukje voorbereiding meegepikt en ik werd er echt eng van…

Ik heb hem nu twee keer gelezen en haal er eigenlijk meer uit dan alleen de OS en Rusland/Zuid-Ossetië…
🙂

KingArthur · 12 augustus 2008 op 11:49

Dank je Arta, de aanvankelijke intentie van deze tekst was eigenlijk ook: de maatregelen die men heeft moeten treffen om de luchtkwaliteit aldaar te verbeteren afgezet tegen de hoeveelheid vuurwerk die ze daar de lucht in hebben geschoten. En dat terwijl er elders op de wereld verschrikkelijke dingen gebeuren. Door de actualiteiten is de lading van de tekst meer op de oorlog in Georgië gekomen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder