Monk , mijn 15 jaar oude buurjongen en zoon van mijn buurman Wiebe, heeft samen met zijn moeder Gré ,asiel aangevraagd in Termunterzijl. Zij vluchtten voor Wiebe, die lijdt aan het syndroom van schriftelijke Gilles de la tourette waardoor hij iedereen de huid vol scheldt. Het liefst via e-mail.
Met name Monk had daar genoeg van.

Zo reisde hij eens met zijn vader naar Polen toen daar nog een paspoort nodig was.. Had Monk per ongeluk het medische paspoort van zijn paard meegenomen. ‘Geeft niet,’ was Wiebe’s reactie. ‘Niemand die het verschil ziet,’ en hij gaf het paspoort aan de douanebeambte met de legendarische tekst: ‘Mijn huisdier heeft, zoals u ziet een Europees paspoort. Hij is overigens keurig geïdentificeerd door middel van een chip . Daarnaast is hij,’ en hij wees op Monk, ‘ tegen rabiës ingeënt.’

Je moet Wiebe kennen om dat te begrijpen. Zelf zat ik naast hem op de basisschool. Bij een proefwerk geschiedenis werd gevraagd waar destijds de Onafhankelijkheidsverklaring werd getekend. Schreef Wiebe vol overtuiging: “Onder aan de bladzijde”
Wij begrepen dat toen gewoon.
Tijdens de les Maatschappijleer werd aan Wiebe gevraagd wat de belangrijkste reden voor echtscheiding was in Nederland. “Het huwelijk,” antwoordde Wiebe zelfverzekerd.
Je wende eraan.

Als ik Monk en Gré bezoek in Termunterzijl, laat Monk mij een inburgeringscursus voor Termunterzijl zien. Ik kijk mijn ogen uit. Dit is zo ongeveer de aard van de vragen voor het inburgeringsexamen:
Vraag 12 :er zit een koe in de dakgoot haar veters te strikken. Komt er een slok koffie voorbij die vraagt: ‘zeg, mag je hier überhaupt wel roken? Waarop de koe reageert met: ‘Hoezo? Is dit een eenrichtingsweg?
Is de reactie van de koe:
A: juist
B: onbeschaamd
C alternatief correct

De oom van Monk, waar hij in Termunterzijl logeert komt binnen. Hij stelt zich aan mij voor als Appie van den Krommenweide, urinoir designer en loco-secretaris van de Grote Zaadlozerijshow te Termunterzijl.
‘Luister Monk,’zegt hij. Ik weet nog een vraag uit het inburgeringsexamen. Misschien heb je er wat aan: als je een rode steen in een blauwe zee gooit, wat wordt het dan?’
Monk denkt na en zegt dan:”Dan wordt hij nat…”

En ik ril. Zo begon Wiebe ook.

Categorieën: Algemeen

van Gellekom

Observeren, zelfspot, humor. En niet persé in die volgorde, bepalen mijn NU moment. Kortom; I love my cat, as much as I love you..

16 reacties

Nummer 22 · 9 mei 2017 op 07:20

Tsja… wat is juist:

1. Termunterzijl is vol
2. Een hek om Termunterzijl zal ze leren die vluchtelingen
3. Vlagtwedde klaagt ook
4. Vul zelf in

Monk!Enfin

NicoleS · 9 mei 2017 op 08:09

Hahaha. Wiebe is toch leuk?

Bruun · 9 mei 2017 op 16:46

Hardop gelachen. Dank voor deze vrolijke noot op een saaie werkdag, van Gellekom!

Nummer 22 · 9 mei 2017 op 17:04

kjiletfirhcs ed al etteruot. iew tein ni ljizretnumret!

We moeten het accepteren als normaal! ?

Esther Suzanna · 9 mei 2017 op 19:56

Volgens mij is Monk nu verder van huis.

🙂

Arta · 9 mei 2017 op 21:55

Als ik hier een stuk lees en begin met een glimlach en schaterlachend eindig, weet ik dat het van Gellekom is 🙂

Mien · 10 mei 2017 op 08:07

Ik begin steeds meer te geloven dat Termunterzijl een eiland is. Een eiland waarop ze het allemaal met elkaar doen. Klopt dat? Ja dat klopt, zou Wiebe zeggen, anders komen er geen kinderen. Geweldig genoten weer. Bijna … Nee … Laat ik dat niet zeggen … Bijna …

van Gellekom · 10 mei 2017 op 08:32

Termunterzijl wordt onder ingewijden zelfs wel eens fluisterend Sodomterzijl genoemd.:D

Karen.2.0 · 11 mei 2017 op 00:51

Leuk, Van Gellekom, zo’n nieuwe telg in de familie! We gaan uiteraard meer horen van deze Monk (hoe verzin je het? 😀 ) Om te gieren die verhalen.

@Mien: Ik ben er van overtuigd dat Termunterzijl een Urks karakter heeft, compleet met Appie, Wiebe en onlangs opgevoerde Monk, in zwarte kousen. Dat we er nog maar veel over mogen lezen. Amen. 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder