Al weken borrelt, bubbelt en bruist het in mijn hoofd. Losse letters, woorden en uitdrukkingen zweven door mijn brein, wachtend om geordend te worden. Elk uur van de dag voegt weer meer chaos toe. Ik besluit dat het tijd wordt om grote schoonmaak te houden, ga achter mijn computer zitten en open drie documenten. Als werknamen krijgen ze ‘Rode wijn’, ‘Moezel’ en ‘Rosé’. Voor de juiste sfeer schenk ik ook maar gelijk een glas van één van de drieling in. Terwijl ik een slok neem laat ik mijn gedachten los. Een metershoge fontein spuit omhoog. Verschrikt vliegen de woorden de lucht in, om uiteindelijk als ze weer neergedaald zijn ongeduldig op zoek te gaan naar bijpassende soortgenoten.

De ‘Rosé’s’ hebben elkaar als eerste gevonden. Binnen enkele minuten kleurt het virtuele vat geheel roze. De woorden dwarrelen nog wat onsamenhangend rond, dus ik besluit eens te proeven. Enthousiast draait de drank rond in mijn glas, maar als ik een slok neem mis ik body. Hij smaakt niet uniek. Snel sluit ik het vat en besluit de rosé nog een tijdje te laten gisten.

Ook de ‘Moezels’ staan te springen om in mijn glas te mogen belanden. Hele zinnen hebben ze gevormd. Als trosjes druiven drijven ze over mijn beeldscherm. Ze zien er rijp en sappig uit, maar als ik een slokje neem, heeft het een bittere nasmaak. De ‘Moezel’ wordt in flessen gegoten om nog even uit te rijpen op de plank.

Van ‘Rode wijn’ verwacht ik niet veel meer. Traag druppelen ze in mijn karafje. Lange slierten letters. Zorgvuldig rangschik ik ze en braaf doen ze wat ik wil. Af en toe maakt een uitdrukking een bommetje in de karaf, waardoor de rest ook wat speelser lijkt te worden. Onverwacht goed komt hij mijn smaak, geur- en kleurtest uit. Ik sluit de karaf en zet hem op tafel.

Dagenlang probeer ik ‘Rode wijn’ te verfijnen. De kleur nog dieper te maken, het bouquet juist wat pittiger. Na twee weken stoeien en spelen ben ik bijna tevreden. Beter dan nu kan hij niet meer worden. De laatste slok, de laatste test en met één klik op de verzendknop wordt mijn woordenwijn de wereld ingestuurd.

Categorieën: Algemeen

Arta

Zijn. bewonderen, verwonderen, notuleren, opwaarderen; Het zijn zomaar wat steekwoorden, die voor mij onlosmakelijk zijn verbonden aan 'Schrijven'. *Overigens schrijf en reageer ik als arta natuurlijk op persoonlijke titel

13 reacties

SIMBA · 14 mei 2008 op 08:29

Doe mij ook zo’n glaasje van deze alcohol-vrije wijn 😀

Neuskleuter · 14 mei 2008 op 10:19

In het begin van je stuk was ik aan het worstelen, op zoek naar de metafoor. Maar het kwam al snel helemaal op z’n plaats! Het doet me ook een beetje denken aan een vorige inzending, over een column die met een raket naar de wereld van ColumnX werd gestuurd. Dit gaat meer over het schrijfproces en is daardoor erg… tja, het is niet anders… herkenbaar!

Fem · 14 mei 2008 op 10:28

…wat zou ik nu graag weer eens een wijntje lusten… :oeps:

Bij gebrek aan alcohol heb ik genoten van je alternatief!

Sheevasifa · 14 mei 2008 op 10:55

Apart, haast poëtisch! Had hetzelfde probleem als NK met het zoeken naar de metafoor, maar kwam allemaal goed!

Mup · 14 mei 2008 op 13:44

:pint:

groet Mup

Dees · 14 mei 2008 op 15:52

Tsja, een column met een rijk bouquet, een cranberry-accent en net dat heerlijk vleugje vanille. Maar eerlijk is eerlijk, qua afdronk vind ik hem iets minder dan de wijn mij leek te beloven. Ik verwachtte aan het einde een climax, een grap, een vondst en vond je laatste zin, ik weet niet, een beetje teleurstellend…. De rest vond ik ronduit mooi.

Li · 14 mei 2008 op 20:30

Lekker origineel gevonden Arta!
Mijn angst voor De Witte Bladzijde verdringk ik met een fles Chateau Migraine.;-)

Li

lisa-marie · 14 mei 2008 op 23:29

Grappig om op deze wijze een schrijfproces te beschrijven. 😀
Ik kan mij ook helemaal vinden in de inleiding, alleen doe ik niet aan de grote schoonmaak. :lach:

Neem even voor het gemak aan dat ‘Rode wijn’ binnenkort verschijnt, ben benieuwd.
Proost :pint:

pepe · 15 mei 2008 op 08:46

Weer een bijzondere column van een bijzondere CX-er, proost dan maar op het komende weekend, en alle dagen, weken, maanden erna, CU.

arta · 15 mei 2008 op 21:36

@Sim en Fem: Proost! :pint:
@ NK: Deze wijn lag al op de plank toen ik de raket-column las, daarom heb ik nog even gewacht met insturen…
@ Sheevasifa, Mup: Tnx!
@ Dees: Je hebt gelijk! Ik heb het einde aangepast voor ik hem op mijn blog heb gezet! Tnx voor jouw opmerkzaamheid!
@ Li: Geweldig: verdringk, hahaha!:lol:
@ Lisa M: Dit wàs ‘rode wijn’!:-D
@ Peep: Ik proost met je mee, op komend weekend, komende week, komend jaar… :kus:

WritersBlocq · 16 mei 2008 op 15:55

Grappig verhaal :lach: en ik krijg alweer trek, zucht…. kom je een wijntje drinken binnenkort?

arta · 16 mei 2008 op 16:06

En dan geen virtueel gedoe, he?
Gewoon een glazen fles, een echte kurk (hij mág knallen), en heeeeeel veel inhoud!:-D :pint:

WritersBlocq · 17 mei 2008 op 23:56

:offtopic: heb nog een magnum demi-sec liggen die schreeuwt om genomen te worden :wanted: dus kom nou maar!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder