De hitte is zinderend in het hart van de zomer, waar ik zo van hou. De mussen vallen dood van het dak en het enige dat vandaag nog vliegt zijn de tijd en mijn geld mijn zak uit. Het geslenter in de anonimiteit van de drukke, Londense winkelstraten heeft mij hondsmoe gemaakt en ik besluit om naar Hyde park te lopen, om wat uit te rusten in de schaduw onder een boom. Misschien staat er zelfs een paradijsvogel in Speakers corner zijn overtuiging te verkondigen, hetgeen altijd vermakelijk kan zijn. Voordat ik Hyde park inloop zie ik een groot monument dat niet aan mijn aandacht kan ontkomen. Statig staat een bronzen paard voorbij een nauwe opening in een marmeren muur. Op de muur zijn dieren in reliëf uitgehouwen die zo levensecht lijken dat de doodsangst uit hun ogen is af te lezen. Het heroïse paard wordt gevolgd door een trouwe hond die waaks achterom kijkt alsof het twee ezels wil aansporen hen te volgen door de opening in de muur. Dodelijk vermoeid staan de gedienstige ezels voor deze opening. Ze zijn zo zwaar beladen, met een onderstel van een antiek kanon en munitiekisten, dat een doorgang bijna onmogelijk is. In een hoek naast de doorgang lees ik de tekst:[i] “Animals at war. This monument is dedicated to all animals that served and died alongside British and allied forces in wars and campaigns throughout time. They had no choice.”[/i]

Ik schiet vol en de tranen springen in mijn ogen. Ik verzet mij er niet tegen want ook deze verloren zielen verdienen mijn respect dat ik uit door het tonen van mijn emoties. Gelukkig bedenk ik me dat de tijd niet stil heeft gestaan en ik weet dat het inzicht van de mensheid toch heel wat is verbeterd. Met het geavanceerde wapenarsenaal van tegenwoordig wordt dit dierenleed ons voortaan namelijk bespaard. Hoe lang zal het gaan duren voordat dit inzicht zich nog een klein beetje verder ontwikkelt?

Categorieën: Algemeen

12 reacties

KawaSutra · 28 juli 2006 op 16:21

Terechte vraag King, maar de strijd is nog lang niet gestreden, ben ik bang.
Inzicht betekent nog geen uitzicht!

pepe · 28 juli 2006 op 19:41

[quote]Hoe lang zal het gaan duren voordat dit inzicht zich nog een klein beetje verder ontwikkelt?[/quote]

Met kleine stapjes gaan we vooruit, maar oorlogen worden helaas nog steeds gevoerd en er blijven slachtoffers vallen.

Mooi geschreven overdenking.

Trukie · 28 juli 2006 op 22:16

Niet alleen inzicht, maar je er ook aan houden.
Mooie beknopte column King.

Ma3anne · 29 juli 2006 op 08:26

Sja, daar sta je eigenlijk nooit bij stil, dat door de eeuwen heen dieren hun werk deden in oorlogen. Van de olifanten van Hannibal, tot de werkhonden van de Romeinen en paarden en pakezels van weet ik wie allemaal.
Ze hadden inderdaad geen keus.
Mooi om daar een monument voor te maken en mooi hoe jij dat beschrijft, King.

Mosje · 29 juli 2006 op 10:15

Weer een typische Kingcolumn, met hier en daar Kingiaanse zinnen die eigenlijk niet kunnen, maar die op de een of andere manier deel uitmaken van de Kingstijl.[quote]Met het geavanceerde wapenarsenaal van tegenwoordig wordt dit dierenleed ons voortaan namelijk bespaard.[/quote]Wellicht is het zo dat ezels en paarden geen kanonnen of ander tuig meer hoeven voort te zeulen, maar die dieren worden er nog wel door getroffen. Dieren zijn ook tegenwoordig nog de vergeten oorlogsslachtoffers. Kijk maar eens rond op
http://www.wspa.nl/

melady · 29 juli 2006 op 16:53

[quote]“Animals at war.[/quote]

Een site te gruwelijk om te bekijken is deze:
http://www.peta2.com/takecharge/swf/fur_farm.swf

Daar heb ik nachtmerries van overgehouden.

Dees · 29 juli 2006 op 17:57

Idd, typische Kingcolumn…

Melady, ik heb het filmpje 30 seconden volgehouden. Gadverdegadverdegadverdamme. Walgelijk. Mens en dieronterend. Bah.

WritersBlocq · 29 juli 2006 op 20:34

Perfect King, goed dat je dit beschreven hebt.
[quote]Met het geavanceerde wapenarsenaal van tegenwoordig wordt dit dierenleed ons voortaan namelijk bespaard.[/quote]
Niets is minder waar, en dat zal waarschijnlijk te zien zijn in de links van Melady en Mosje (ik ga ze niet bekijken, kan er ècht niet tegen) maar zo niet: kijk dan op de site van Brooke’s Hospital for Animals. Paarden en ezels die in, maar ook buiten tijden van oorlog, veel te zwaar werk moeten doen in mijnen en mishandeld worden zonder dat eigenaren weten wat ze anders moeten doen.
Brooks steunt hun, ik steun hen, of hen hun, of wat dan ook. Je weet wat ik bedoel 😀

Li · 29 juli 2006 op 22:21

Prachtige titel ook King.

Melady, ik heb het filmpje maar heel even bekeken. Ik kon er niet verder naar kijken. Die snoetjes, die oogjes. Het snijdt door je ziel. Wat daar gebeurt is walgelijk!

Li

KingArthur · 30 juli 2006 op 04:27

Dank voor de reacties. Met name het feit dat er normaal niet bij wordt stil gestaan was wat mij diep trof en aanzette tot het schrijven van deze tekst. Ik heb de links in de reacties nog niet (allemaal) kunnen bekijken maar ben ervan overtuigd dat er nog een hoop te verbeteren valt op dit gebied.

KawaSutra · 30 juli 2006 op 13:54

Wat afschuwelijk. Daar heb ik geen woorden voor Melady. Ik had er al eens wat van op tv gezien maar dit is te gruwelijk. Daar moet toch een overheid zijn die in kan grijpen? Zo kweek je mensen als duivels!

KingArthur · 31 juli 2006 op 14:26

@ Melady: Als je het niet erg vindt heb ik dit filmpje maar niet afgekeken…

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder