Zat recent uit beleefdheid bij een vage kennis op verjaardagsvisite. In de volksmond noemen ze zoiets een feestje. Je zit dan min of meer opgehokt met een club medevierders die je helaas niet zelf hebt kunnen uitkiezen. Helaas ? Ja, helaas. Zeker in dit geval, want de huiskamer zat vol losers. Van dat volk wat geen bevrediging kan halen uit eigen prestaties, omdat die er simpelweg niet zijn, maar klaarkomt van de daden van anderen. Met een enorme trots werd in een door drank gevoede opzwepende superlativiteit gepocht over de activiteiten van familie en van “de kinderen” in het bijzonder. Het ging over vuurwerk…

Met stijgende verbazing hoorde ik het gezwam aan van ouders die geen nagel hebben om aan hun kont te krabben, maar wel hun kinderen voor enige tientallen euro’s per haardos aan vuurwerk doneren. Met een volgepropte plastic tas de straat opsturen om vooral het leven van buren twee straten verderop te vergallen. Of de verhalen van de ritjes naar België waar je van die prachtige rollen duizendklappers kon kopen. En waarvan Piet van Annie er acht van had gekocht en die nu in het schuurtje lagen te wachten op de komst van de kleinkinderen waarvan de jongste inmiddels al vijf was en het fantastisch vond. Hij mocht er dan ook één aansteken… Samen met opa.

Ook ene Arie kwam los. Na drie borrels had hij zijn hersencellen wel op het voor hem hoogst haalbare niveau gezet. Hij schoof naar het puntje van de stoel en begon toen over de lawinepijlen van kleinzoon Arend. De lawinepijl kwam uit de militaire dump, wist hij. En het gaf een enorme knal. Zo hard, dat je de ramen voelde trillen. Maar echt gevaarlijk waren ze niet want ze werden uiteindelijk in de Alpen door de overheid gebruikt. En dus vast wel goedgekeurd. “Bovendien is er hier helemaal geen gevaar voor lawines, we hebben een groene kerst dus waar hebben we het over”, grapte hij. Er werd geschaterd. Die Arie.

Ik probeerde nog iets over het risico op oog en vingerletsel. Dat er elk jaar weer meer mensen naar de eerste hulp moesten. Het werd weg gelachen. Ene Wesseley maakte nog het sukkelgrapje door drie vingers omhoog te houden en “vijf bier voor de mannen van de houtzagerij te bestellen”. De verjaardag kroop verder met het nieuws rond de vondst van levensgevaarlijke explosieven in de kruipruimte van een woning. Daarbij werd er vooral gediscussieerd over het feit dat het was gevonden. En dat het erg stom was van de eigenaar dat ie zich “had laten pakken”.

Het gezwam ging verder en ik nam afscheid. Had voldoende beleefdheid getoond. Terwijl ik naar huis reed moest ik aan de veiligheid van mijn eigen kleinkinderen denken. Misschien zouden we in dit land tijdens de decembermaand eens wat minder moeten zeiken en zeuren over de zwarte Piet en energie steken in een discussie waar de mensheid uiteindelijk echt iets aan heeft: een algemeen verbod op vuurwerk. Kan de visite tijdens de volgende verjaardag misschien eens over echt belangrijke zaken lallen. Tenminste, als ze vóór die tijd al niet collectief zijn ontploft..

Brompot

 

Categorieën: Actualiteiten

Bart

Bart Vlasblom, 63 jaar en met pensioen. Inmiddels vijftien jaar actief als columnist. Werkwijze: Met een kritische blik dagelijkse ontwikkelingen volgen. Zowel op politiek, maatschappelijk als persoonlijk terrein. Dit alles uitvergroot en op een humoristische wijze weergegeven. Brompotcolumns zijn "columns met een knipoog..."

15 reacties

trawant · 28 december 2013 op 15:30

Bart zoveel stompzinnigheid in 1 kamer, ik had een acute migraine geveinsd. Helaas beschrijf je de gemiddelde Nederlander en zijn borrelpraat.
Dit land moet zo langzaamaan maar eens vuurwerkvrij!
Het is nog niet eens de 31e en vandaag alweer twee jongeren zonder hand. Men is bang voor de meute als we die haar ‘eindejaarsllolletje’ afnemen.
Mooi aan de kaak gesteld!

g.van stipdonk · 28 december 2013 op 16:03

Ben zelf ook niet zo kapot van al dat vuurwerk. Laatst is er bij ons in de straat nog een auto ontploft. Blij als de storm weer is geluwd. Dan zit ik liever op een feestje waar het bij zwammen blijft. Leuk stuk.

Ferrara · 28 december 2013 op 16:57

Knalgoed stuk.
Terwijl ik dit tik hoor ik vuurwerk afgaan.
Geen agent in de buurt die het in beslag komt nemen. Bang hun vingers te branden…

Sagita · 28 december 2013 op 20:20

Ik zou zo graag willen dat stukjes als deze ook door mensen gelezen worden die verantwoordelijk zijn voor het voortduren van deze waanzin. Jip slikt al een maand psychofarmaca om zijn angsten iets in te tomen. Het dondert hier ’s avonds alsof we in de buurt van een frontlinie wonen. Gewoon pure waanzin! Ik heb al
een paar jaar petities ondertekend voor een verandering in het oudejaarsgedrag van het armste en domste gedeelte van ons volk. Helaas schijnt de regering daar ook bij te horen.
Goed stuk!
groet Sa!

Spencer · 28 december 2013 op 21:08

Ik ben wel eens op een feestje geweest van mensen die volop bevrediging haalden uit hun eigen prestaties en het over niets anders hadden. Dat viel ook niet mee.

  Ferrara · 28 december 2013 op 21:17

  Ha, ha, wij noemen dat de types “Neem nou mijn geval” . Is niet tussen te komen.

   Papillion · 31 december 2013 op 13:29

   ‘Neem nou mijn geval’ zeg ik zelden, het hangt af van geval tot geval. Meestal zeg ik; ‘Dat is nog niks met wat mij laatst overkwam,….’

Yfs · 28 december 2013 op 22:31

Afgezien van het feit dat je een ijzersterke boodschap overbrengt over vuurwerk waar ik het helemaal mee eens ben vind ik het ook geweldig dat je laat zien hoe het er op sommige Nederlandse verjaardagen zo typisch aan toe kan gaan.

‘De verjaardag kroop verder’

Chapeau!! :yes:

Bitchy · 29 december 2013 op 09:01

Ik vind het lekker weggeschreven, maar moet er niet aan denken dat het vuurwerk verboden zou worden. Natuurlijk moet je als ouders je verantwoordelijkheid nemen en een kind van 5 jaar geen vuurwerk geven of uit België halen. Maar vonden “wij” het vroeger ook niet leuk om een rotje te laten knallen? Ik geniet er nog steeds van, tenminste als het wordt afgestoken in de “legale” 2 uurtjes!

Meralixe · 29 december 2013 op 11:50

Mooie feestjes daar in Nederland.. Nu ’t is hier in Vlaanderen niet veel beter hoor. Dan hebben we het nog niet gehad over de doorgeefcadeaus. De wat! De doorgeefcadeaus! Echt waar, nog niet zo lang geleden kregen we van vrienden een ‘binnerkomersgeschenkje’ dat we enige tijd er voor aan een ander bevriend koppel hadden gegeven. Het lelijke ding kwam dus na een reisje met ik weet niet precies hoe veel haltes terug bij ons terecht. :laugh:
” Hoo… zo mooi! Kijk eens schat.. Hoe attent dat jullie weten wat wij leuk vinden..” :pain:

  Spencer · 29 december 2013 op 12:57

  Maar waarom geeft u anderen lelijke dingen?

   Meralixe · 29 december 2013 op 13:47

   Hm.. Ik had het toch aangegeven… doorgeef-cadeau.. 😎

Bart Brompot · 29 december 2013 op 20:22

Dank voor de reacties. Leuk om te zien dat het onderwerp leeft. Ik wens alle lezers een veilige jaarwisseling en voor 2014 heel veel verjaardagen op niveau. Tot slot nog een opmerking aan Meralixe: Wij kregen tijdens ons huwelijksfeest zeven eierdopsetjes. We hebben er drie gebombardeerd tot doorgeefcadeau. De rest naar de kringloop. Uiteindelijk keerden er twee setjes terug op de basis. 😉

Mien · 30 december 2013 op 14:46

Het zou goed zijn als er een regeling komt waarbij vuurwerk afsteken verboden wordt en vervangen door gemeenschappelijk vuurwerk afsteken. Bijvoorbeeld op klassieke muziek. Goed voor het gemeenschapsgevoel. De jeugd kan altijd nog vuurwerk afsteken op de iPad, iPhone, iApp. I, i, i, i, aaaaiiiiii. Kunnen ze het zo groot en zo hard maken als ze zelf willen. Wel oortjes in a.u.b. !!!

Ophelie Vancraenem · 26 januari 2014 op 17:55

Persoonlijk vind ik volledige afschaffing een beetje overdreven. Met Nieuwjaar zie ik graag de kleuren aan de hemel verschijnen. Maar ik vind dat ze niet zo maar eenders welk vuurwerk mogen verkopen. Er zijn er die maar een paar vonkjes geven, dat is toch genoeg. Nee, ze moeten allemaal de grootste, de luidste en de mooiste hebben. Ook vind ik dat ze dat niet door eenders wie mogen laten doen. Zoals je zei, kleinzoon met opa; ik zou kinderen er zo ver mogelijk vandaan houden. Als ze zich eens gaan verwonden is het te laat. Maar hoe vaak we dit ook zeggen, ze zullen er nooit iets aan doen. Want ze doen het allemaal zelf. Ze zouden bijeenkomsten moeten houden met nieuwjaar of andere feestdagen waarbij bevoegde personen dit doen en dan kan je gaan kijken (vanop een veilige afstand). In je tuin doen? En je buren dan? Mogen die niet op hun gemak zitten? En dieren die dan schrik hebben, moeten we ze dit blijven aan doen?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder