Het is al erg genoeg dat er kindsoldaten bestaan, maar zij zijn er nou eenmaal. En dan is Warchild een pracht van een hulporganisatie die overal in de wereld beroemde mensen inzet om vooral die kinderen met hun klauwen van de wapens af te halen en ze op school te doen, te leren wat goed en kwaad is. Leuk idee zo in een land waar zij geboren zijn in een oorlog en er ook wel zullen sterven tijdens die ellenlange oorlog die toch nooit ophoud. En de regering maar geld pompen in dit soort van landen waar ze elkaar vermoorden voor een bakje rijst. Toen bedacht Marco Borsato, een Nederlandse zanger die Italiaanse liedjes laat vertalen door ene John Newbanks, die dat overigens hartstikke goed doet daar niet van, maar net als Lee Towers, kom eens met wat van jezelf of een Nederlandse schrijver er lopen er zat rond.

Dus bedacht die lieverd van een Marco, er moet een film komen over dit thema. Warchild daar ben ik ambassadeur van dus gaan met die banaan. Wordt gesponsord door een verzekeringsmaatschappij. Die dachten natuurlijk, zieltjes winnen voor als er beroemde Nederlanders een bruintje adopteren zijn ze gelijk verzekerd.

Marco toog naar het warme Afrika en filmde daar een epos waar de schrijvende filmrecensenten al tijdens de preview bij wegliepen op nog niet eens de helft van de film. Zo slecht zou het toch niet zijn? Het was verdikkeme onze eigen Marco die de hoofdrol(?) speelde.

Schoenmaker houd je bij je leest is het beste wat hiervan gezegd kan worden. Geloven de mensen nou echt dat de hele Marco Borsato trein voor niets daar maandenlang zonder gage zat te zweten in de hitte en maar gezellig wachten op de set totdat je aan de beurt was? Opeen van de blogs waar ik voor schrijf wilde men ook een actie starten voor het goede doel. Hatsikidee weer eentje, Warchild…Maar al die goede doelen in Nederland zijn zo rijk dat Wouter Bos heeft besloten dat zij in januari ook belasting moeten gaan betalen…Ik ga nog gek worden op Woutertje (zoalang hij mij maar niet aanslaat)

De hele hype rond Marco Borsato is een ware flop geworden, voor zijn fans een prè voor hen die weten waar die film voor bedoelt is zijn er geen zakdoeken genoeg zoveel tranen van ellende werden er geplensd bij het zien van zoveel onkunde. En daarvoor mag hij gratis en voor niets ( jajajajajaja) zomaar even een filmpje maken? Ik geloof er dus niets van. Warchild dat sponsor ik ook, maar ik denk dat Amnesty toch eerder mijn sympathie krijgt, omdat ik daar elk jaar netjes een opgave van krijg wat zij met hun gekregen centen doen en gedaan hebben, net als Greenpeace, net als het K.W.F. En al die andere goede doelen die ik een warm hart toedraag, maar ik moet wel altijd eerst weten waar de strijkstok hangt. Nou bij Warchild heb ik inmiddels gezien dat er heel veel geld over de balk wordt gesmeten alleen al door zo een flop van een film. Ik heb een stukje kunnen zien van de trailer via een bevriend filmrecensent en vond het al niet om aan te zien omdat ik weet dat ze je juist de spannendste stukken laten zien. Hij is ook met drie collega’s eerder de zaal uitgelopen.

Al die pers kan een film naar grote hoogte gooien, dus ook de hoofdrolspeler, dat is hier gebeurt. Helaas is het doel toch enigszins voorbijgestreefd, want in zeer weinig recensies las ik iets over Warchild. En daar was die film toch voor gemaakt??

Nee dan onze voedselbanken, laten we die eerst eens opruimen. Marco maak daar nou eens een film van of een reallifesoap of geef ook een miljoentje, mis je toch niet.

Dan mag je voor je volgende film een arme sloeber spelen die met 620 euro en drie kids de maand rond moeten komen. Van zanger naar acteur, zoals de meesten dat denken gaat dat niet altijd op.


klapdoos

Gewoon een Amsterdamse vrouw die met een vrouw getrouwd is, ziek is, zodanig dat de neerwaartse spiraal steeds verder zakt. maar een kniesoor die daarop let. Ik lach graag, heb genoeg traantjes gelaten om mijn ziekte en nu is het tijd om via mijn nieuwe boek eens door te gaan met uit het leven te halen wat er te halen valt, zeker in een crisistijd is het de kunst om toch vrolijk te blijven. Mijn motto is dan ook: Een dag niet gelachen is zeker een dag niet geleefd.

5 reacties

giobro8 · 17 december 2008 op 12:10

Wat vind ik dit onzin.. Ten eerste heet de componist John Ewbank, ten tweede vertaald Marco allang geen teksten meer vanuit het Italiaans.. Dus ook voor jou geld.. Schoenmaker, hou je bij je leest.

En ten derde: Die film is NIET door Marco bedacht, net zoals hij is gevraagd voor de rol en niet zelf met het idee kwam. Je hele column klopt dus geen ene flikker van.

En hoe je aan de onzin komt dat ie t gratis doet is ook niet zo, dat zou je zelf ook niet doen. Er gaat namelijk een gedeelte van de opbrengst van de film naar War child.

Met deze info kan je vast een nieuwe blog schrijven waarin je WEL de waarheid verteld.

anneda · 17 december 2008 op 13:07

Ik vind hem ook erg negatief.

Callar · 17 december 2008 op 14:09

Ten eerste: gebruik eens interpunctie (komma’s, punten, etc.). Het zou je column wat leesbaarder maken.

Ten tweede:

[quote]Die dachten natuurlijk, zieltjes winnen voor als er beroemde Nederlanders een bruintje adopteren zijn ze gelijk verzekerd.[/quote]

Een bruintje adopteren? Nare woordkeuze. En als je wilt suggereren dat Unive beroemde mensen probeert te charteren voor hun verzekeringsmaatschappij door het adopteren van een getraumatiseerd kind sla je natuurlijk de plank volledig mis. De realiteit zit iets gecompliceerder in elkaar.

Deze hele column staat vol met post-Fortuyneske uitspraken (semi-intellectueel, ongenuanceerd, kort door de bocht). Ben ik de enige die daar genoeg van krijgt?

Mien · 17 december 2008 op 14:46

Oef … gevaarlijk en gedurfd om de ambassadeur van een goede zaak af te vallen.

Ik vind het juist dapper van knuffelitaliaan Marco dat hij dit risico aangaat.
Hij heeft namelijk meer (gezicht) te verliezen dan te winnen bij zijn actie.

De column beschrijft een keerzijde van maatschappelijke betrokkenheid van een BN-er.
Tevens zegt het iets over NL op zijn smalst.
Met de paplepel is het erin gegoten: ‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’.
Niks schoenmaker blijf bij je leest, ga de hort op met zevenmijlslaarzen en verken de grenzen anders blijft alles bij het oude.

Deze column is ongelukkig uit de doos geklapt en lichtjes over het randje getild. dat kan gebeuren.
Maar evenzo … het hekelen van deze Warchild-actie van Marco toont net zoveel lef als de actie zelf. Daarvoor chapeau Klapdoos.

Meningen mogen verschillen.
Hoeven lang niet altijd gedeeld te worden.
Respecteer afwijkende meningen want anders blijven (kinder)oorlogen nog lang voortduren.

Mien Tekent Liefst Vrede

Troy · 19 december 2008 op 09:36

Tsja, je gaat de feiten inderdaad nogal voorbij in deze column. En ‘een bruintje adopteren’ vind ik ook alles behalve respectvol klinken. Stel je het andersom voor: heel Afrika ziet wit als sneeuw en het rijke westen bestaat enkel uit kleurlingen. Jij bent in dit scenario degene die in Afrika woont. Ik denk niet dat je dan blij wordt van dit soort uitdrukkingen *hoewel ik tevens denk dat, afhankelijk van waar je in Afrika woont en hoeveel (on)geluk je hebt, je dan wel andere dingen hebt om je druk over te maken.

En verder ben ik het eens met Mien: het getuigt van moed om nieuwe dingen uit te proberen, verder te kijken dan je neus lang is. Dus inderdaad, de hort op en vooral niet nadenken over zoiets onzinnigs als gezichtsverlies. Een verandering, hoe klein ook, en aandacht vestigen op bepaalde problematiek is vele malen belangrijker. Ik ga de film wel bekijken en pas dan zal ik er mijn oordeel over vellen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder