Wat is een goede column? Waaraan moet je voldoen om een goede columnist te zijn? Ben je dat alleen als je andere mensen, of iemand anders zijn smaak weet af te kraken? Of ben je ook een goede columnist als je een pakkend stuk weet te schrijven, terwijl je iedereen nog in zijn waarden weet te laten. Moet het perse actueel zijn en met de politiek te maken hebben. Of is het ook genoeg als ik bijvoorbeeld ga uitleggen dat ik niets snap van de reclames. Ik bedoel, ik weet dat ik slecht ben in rekenen ,maar dat het zo erg is dat ik niet verder dan 1 kom, is wel heel schandalig. De ene reclame zegt van:”Ik ben de goedkoopste”, dan is dat dus 1, die de goedkoopste is, Dan zegt weer een andere reclame van, “Ik ben de goedkoopste” dat is bij mij dan 2. Maar dat kan niet, want als je de goedkoopste bent, ben je goedkoper dan die anderen. Dus hoe kom ik dan op 2 als het maar 1 hoort te zijn. Is het nou de bedoeling dat ik hier een hele lap over ga schrijven , dat wordt dan toch eentonig. Is toch saai om te lezen, in ieder geval wel saai om te schrijven, dus wil ik dat toch niet doen. Wat kan ik dan wel doen om een goede column te schrijven. Wat is een goede column?

:work:

Categorieën: Algemeen

13 reacties

DriekOplopers · 5 augustus 2010 op 11:21

Alleen al op de vraag “wat is een column” bestaan tientallen antwoorden.

Op de vraag “wat is een goede column” bestaan grofweg evenveel antwoorden als er lezers zijn.

De eerste vraag die moet worden beantwoord is “wat wil je met de column bereiken”. Pas dan kun je de vraag stellen, die jou zo bezig houdt.

Trouwens: welkom hier!

Garuda · 5 augustus 2010 op 11:51

Zoals ook ik heb ervaren en nog steeds ervaar, is dat een ‘goede column’ bij de basis begint. En dat is een column die taalkundig in orde is. Als je deze nagelezen zou heben, dan zou je een (a)antal fouten tegen gekomen zijn… fouten zijn vaak funest voor de inhoud.

Succes!

DACS1973 · 5 augustus 2010 op 12:05

Daar sluit ik me bij aan. Grammatica, spelling, interpunctie: die zaken moeten in orde zijn.

Ik denk dat jouw vraag meer thuishoort op het forum (CX Café).

Smolderke23 · 5 augustus 2010 op 13:45

Daar heb je volkomen gelijk. Zomaar eens een vraag dan. Wat is het aantal a’s in het woord aantal?

DACS1973 · 5 augustus 2010 op 16:00

“Daar heb je volkomen gelijk [b]in[/b]”

SIMBA · 5 augustus 2010 op 16:20

😀 Ik zeg niks…. 😆

Garuda · 5 augustus 2010 op 18:58

:naughty:

Mien · 6 augustus 2010 op 00:49

Schrijven over een fietskip als een soepkip, maar danm met veel peper en zout.

Of de volgende link lezen op ColumnX, die beschrijft wat een column zou kunnen zijn:

http://examedia.nl/columnx/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=7&forum=1

Mien

Nimrod1979 · 6 augustus 2010 op 09:14

Driek heeft gelijk als hij zegt dat je eerst moet uitvogelen wat je met een column wilt bereiken.
Wil je mensen laten nadenken of laten lachen?
Persoonlijk schrijf ik columns alleen als ik inspiratie voel. Helaas ben ik geen professional die altijd kan schrijven. Ik denk dat authenticiteit ook belangrijk is. Dat je columns een persoonlijk tintje hebben, een eigen stijl.
Driek doet dat o.a met: “Even met …gebeld” en ik zoek de absurditeit vaak op.
Volgende keer gewoon in cx café deze vraag stellen, maar dat is net zo goed de fout van de redactie. Welkom ook!

Kees Schilder · 6 augustus 2010 op 15:25

Daar heb je volkomen gelijk aan

Grumpy-old · 6 augustus 2010 op 15:39

Wat is een goede column? Tja ik denk dat dit heel persoonlijk is en kan dan ook alleen voor mezelf spreken.Wanneer de titel en eerste alinea mij bijna dwingt om de rest te lezen dan is het al een goed begin. Verder moet de inhoud mij ook boeien . Een “emotie” losweken. Van een lach tot een traan. Iets wat mij tot nadenken stemt en mij aanspreekt.
En het moet bovendien vlot leesbaar zijn.

Als ik zelf een column schrijf , vind ik het een goede column als ik meer reacties krijg op de inhoud dan op de schrijfwijze en de foutjes die erin kunnen zitten ( zei hij voorzichtig) Maar ook als er mensen tips geven en opbouwende kritiek zonder je ronduit de grond in te boren .

Heel persoonlijk dus .

Jouw column cq vraag nodigt mij echt uit om te reageren op inhoud. M.a.w. lang niet slecht

Welkom 🙂

Greetz
Grumpy

Ma3anne · 7 augustus 2010 op 00:14

[quote]Wat is een goede column?[/quote]
Goede vraag. Geen goede column. Je bent helaas niet door naar de volgende ronde, maar ik zou gewoon goed blijven oefenen.

(vrij naar Popstar-jurering)

Kok · 7 augustus 2010 op 01:41

[b]Wat is een goede column?[/b]

Dat is al net zo’n vage vraag als waarom een boek een goed boek is. Dat heeft zoveel met de psychologie van de lezer te maken, met wat de woorden die je aan het papier toevertrouwd bij de lezer losmaken.
Dat woordje [i]goed[/i] haal ik dus uit je vraag, want het is te subjectief. Er is geen eenduidig antwoord.

Goed, nu we de vraag met één woord teruggesnoeid hebben tot [b]Wat is een column?[/b], vangen we aan met een antwoord. Met nadruk [i]één antwoord[/i] want wie de vraag googled krijgt evenzovele antwoorden als er sites over het schrijven ervan zijn.

Over één ding zijn ze het allemaal echter eens: een column is een stuk tekst van beperkte lengte, doorgaans uitgedrukt in “maximaal x woorden” waarbij de x kan variëren van 100 tot 600 of soms wel 1.200 woorden.

Die beperking is de arena waarin de schrijver zijn gang kan gaan. Hij mag een onderwerp kiezen en daar al naar gelang zijn gemoedstoestand over fulmineren, irriteren, bevroeden, bevreemden of verwonderen. Bewonderen mag ook, dat staat de schrijver volledig vrij. In die arena is de schrijver eigen baas.
Hij mag in die arena zijn onderwerp van pek en veren voorzien, op een erepodium plaatsen, verbouwen, verbeteren – enfin, de lijst is eindeloos uitbreidbaar en dus schier onuitputtelijk.

Wel dient de columnist zijn publiek te voorzien van een kop en een staart, een logische lijn in het stuk en een opinie, conclusie of afsluitende vraag.

De arena is de plek waar het verhaal bloeit of sterft. Sommigen kunnen schrijven zonder te hoeven schrappen, het verhaal geheel in hun hoofd gaaf en zonder aanpassingen te hoeven doen. Anderen moeten ploeteren en schaven tot het verhaal als een bonzaiboom is geschapen en gevormd.
In de arena kom je erachter wat voor soort schrijver je bent. De arena is meedogenloos, je betreed haar naakt en in de arena creëer je wat je met fantasie, verstand en woorden maken kunt.
Denk niet aan de toeschouwers wanneer je het verhaal tot je laat komen: schep met gevoel, intelligentie en pure wilskracht.

Pas wanneer je in de arena hebt geschapen, overdenk je hoe de lezer het zal zien. Controleer je de spelling, de grammatica, de zinnen in hun geheel en de logica van je verhaal in het bijzonder.

Het is de schrijver van zulks in lengte beperkt stuk dan ook aan te raden inhoud en beoogt effect te overdenken.
Wil je ontroeren? Dan is een furieus begin wellicht niet het beste, [i]tenzij de schrijver van zins is een onverwachte twist te plaatsen![/i]

Een effect kan slagen, een effect kan falen. De schrijver die de arena betreed, moet niet moedeloos worden van stukken die in de arena prachtig lijken maar het publiek niet kunnen verrukken. Het hoort erbij.
De uitdaging zit erin te ontdekken in welke stukken je als schrijver excelleert, welke stem je past.

En zo kan het gebeuren dat een reactie op een eenvoudige vraag in een eenvoudig maar intrigerend debuut een column op zichzelf oplevert.

Welkom op ColumnX!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder