Onvoorstelbaar, een dag geen woorden gehad.
En is het nu wachten op de volgende tragedie, of wordt er een echte vuist tegen IS gemaakt. Overal zijn de speeches van de regeringsleiders prachtig, druipend van
medeleven en verontwaardiging, maar nergens heb ik nog gehoord dat we NU het symbool van de terreur, op welks gedachtengoed elke krankzinnige outcast zich kan beroepen, met wortel en tak gaan uitroeien. Want als we dat niet doen dan zaait het gezwel zich uit naar de binnensteden van elk westers land.
Obama is een charismatisch spreker maar verhult met zijn keurige en imposante dictie zijn gebrek aan daadkracht en leiderschap. Zijn woorden moeten terughoudendheid en militaire tegenzin compenseren.
Geen enkele leider heeft zin in troepeninzet en verlies van levens op vreemde grond. Begrijpelijk en dat kun je nog even volhouden, niemand wil tenslotte oorlog, maar je zult alles wat je van waarde acht toch moeten verdedigen als dat zo ernstig met uitroeiing bedreigd wordt.

De verwoesting van een vrije liberale maatschappij hoeft maar een beperkt aantal doden te kosten. Verovering is niet nodig, de open multi culturele samenlevingen blazen zichzelf wel op als je angst kunt zaaien, de bevolking maar tegen elkaar weet op te zetten. En iedereen zegt dat we dat niet moeten laten gebeuren, dat de angst ons niet van onze vrijheid mag beroven, maar ik voorspel dat straten, cafes en massabijeenkomsten een lange tijd opvallend sterk aan publiek in zullen boeten.
Als zelfs een bezoeker aan de Sinterklaasintocht vandaag zegt al om zich heen en in de prullenbakken te kijken.

Het is zo’n explosieve cocktail; de aanslagen, de strijd tegen IS, de vluchtelingencrisis de wankelende Europese Unie, de komende ruk naar rechts, het groeiende nationalisme en de smeulende angst voor de Islam in de onderbuiken. En ik schaam mezelf omdat ik laatst bij AH een andere kassa koos omdat ik achter een grote Arabische man stond met een salafistenbaard en een rare jas aan.
Waarschijnlijk keurig Nederlands sprekend, perfect geintegreerd, met Bonuskaart, misschien zelfs hier geboren, maar ja ..

Aboutaleb geeft vandaag een krachtig signaal; nu is het tijd om IS weg te vagen en niet uit simpele wraaklust of impulsieve agressie maar omdat de denkbeelden van de beweging nog veel gevaarlijker en besmettelijker zijn dan we dachten. Ze vinden bedding in de geest van kansarme, geisoleerde en gehersenspoelde individuen, die niet te traceren zijn voordat ze toeslaan.
Ik had nooit gedacht nog eens het gevoel te hebben in oorlog te zijn en een splitsecond te aarzelen of ik volgende week wel mijn vrienden ergens ga eten.
Onzin natuurlijk want het dreigingsniveau is ‘nog maar substantieel’ en dit is Holland..toch?

Categorieën: Actualiteiten

15 reacties

Spencer · 15 november 2015 op 12:37

Tja, wat nu? Ik las gisteren dit artikel: http://www.knack.be/nieuws/wereld/terrorisme-expert-knoope-een-groot-deel-van-de-wereld-haat-ons/article-normal-624191.html. Misschien heb je er iets aan.

    trawant · 16 november 2015 op 09:39

    Een diepgravend artikel, aanrader.
    Samengevat (volgens mij); Niet langer ons democratisch model en onze waarden exporteren, maar de historie en culturele eigenheid van de landen die we nu ‘neo-koloniseren’ met respect benaderen. Waarna ( ideaal gezien) het wijd verbreide anti-westerse sentiment geen ruimte krijgt.

troubadour · 15 november 2015 op 13:37

yes, dit is een testje om Miepske van een antwoord te voorzien.

pally · 15 november 2015 op 16:02

Hier weet ik echt geen antwoord op…Of is dat er ook niet? Geweld met geweld bestrijden werkt misschien nooit. Maar wat dan wel?

Pierken · 15 november 2015 op 16:09

Ik lees mijzelf terug in jouw beschouwing, trawant. Gisteren, wachtend bij de Aldi-kassa, zei ik tegen Nachtzuster dat dit winkelcentrum een perfect doelwit zou zijn voor een aanslag. Later die dag gilt één of andere gek in een stilstaande Randstadrail op het (De Savornin Lohman-)plein van hetzelfde winkelcentrum hier om de hoek dat hij een bom bij zich heeft. Zo wordt de vrijheid op slot gegooid. En dat mag niet gebeuren, maar het gebeurt.

Dat ik mij zorgen moet maken of mijn partner slachtoffer gaat worden van een aanslag, omdat zij zich dagelijks in een publieke omgeving bevindt, hoort hier niet thuis. Waarom moet zij onderdeel zijn van deze geïmporteerde oorlog waar zij niets mee te maken heeft? Het is niet dat iedere moslimgelovige daar de oorzaak van is. Integendeel. Ik ben er van overtuigd dat het overgrote deel vredelievend is. Maar mag ik mijn zorgen dan toch alsnog wijten aan een exponent van het moslimgeloof, waarvan ook de niet haatdragende indirect onderdeel zijn? Ik vind van wel. Laten zij zich dus evenzo hard mee verzetten. Zij staan ook dichterbij. Zolang de Koran naar de letter gevolgd kan worden door iedereen die dat boek als letterlijke waarheid ziet, bestaat het risico dat zij door welke aanleiding dan ook kunnen omslaan naar extremisme. Monitor dat met alle middelen die we hebben, want de hamvraag lijkt me: Hoe filter je de extremisten uit die grote groep moslims?

Goeie column, trawant. En nodig. Geef je mening! Stel die vraag! Er zal alleen m.i. altijd een ontoereikend antwoord op volgen. Maar volledig mee eens; Het er slechts naar kijken en afkeuren is geen optie.

Esther Suzanna · 15 november 2015 op 16:14

Goede Column Trawant.

Meralixe · 15 november 2015 op 22:54

België is er spijtig genoeg extra bij betrokken. Nog maar zelden zag ik meer hoge pieten voor de camera springen en met dure woorden de boel recht praten. Dat er daar iemand na acht eerdere veroordelingen nog mededader was gaat er bij mij niet in. Elders zag ik een man uit Molenbeek een getuigenis geven dat de boel daar echt de verkeerde kant op gaat. Die getuigenis was, hou u vast, meer dan vijftien jaar oud! Toen al was er sprake van extremisme en zorgwekkende samenscholing.
Ja hoor, als het ooit zo ver komt dat er hier een aanslag plaats vind dan zal ik het enorm spijtig vinden voor de slachtoffers en hun medemensen maar nee hoor mij zal je het volkslied niet zien meebrullen. Daarvoor ben ik veel te beschaamd in mijn zogenaamde leidinggevenden.

O ja, Trawant, inderdaad, uw woede en machteloosheid is inderdaad goed verwoord.

troubadour · 16 november 2015 op 07:25

Inspireert tot nadenken. Artikels die zo de wetenschappelijke bibliotheek in kunnen vanwege hun perfectie, neutraliteit en compleetheid, dienen thans te worden omgevormd naar een pragmatisch programma, een resultaat gerichte aanpak, en nog snel ook. Elkaar met artikelen om de oren slaan kan ook natuurlijk. Het vormt opinies.

Dees · 16 november 2015 op 08:27

Ook mijn gevoel. Te vuur en te zwaard. Voor het echt WO 3 wordt. Wat is het alternatief? Met wie moet je een gesprek voeren om tot een oplossing te komen?

Gelukkig is ook Rusland nu in de mix. En Frankrijk is ook gestart.

Nederland moet als de wiedeweerga aan de gang om de legermacht terug op orde te krijgen.

Mosje · 16 november 2015 op 10:22

Wat nu? Eerst rouw en nadenken. Vervolgens strijd (= niet per definitie gelijk aan oorlog)

arta · 16 november 2015 op 10:46

Goed neergezet, Trawant.

Onveilig gevoel begint, wanneer er ergens een ‘vijand’ is. Wanneer deze ‘vijand’ gezichtsloos is, zal het gevoel van onveiligheid toenemen en dreigt collectieve paranoia.

Frans · 16 november 2015 op 20:36

De aanslagen in Parijs zijn natuurlijk vreselijk, maar ik laat me er net zo min door uit het veld slaan als een schietpartij in Alphen aan de Rijn of talloze schietpartijen in scholen in de Verenigde Staten. Discotheken waren al vaker doelwit en in Tunesië werden pas geleden nog zonnebadende toeristen vanuit zee beschoten.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder