Eerste uur Frans, tweede uur Duits, derde uur Engels, vierde uur Nederlands, vijfde uur Turks…
Zal ons rooster er in de toekomst zo uitzien? Als het aan de meerderheid in Nederland en het Kabinet ligt gelukkig niet. De meest vreemde geluiden klonken uit mijn mond toen ik op het nieuws hoorde dat op een middelbare school Turks als verplicht vak was ingevoerd. In Nederland. Juist, in Nederland, waar, zoals uit recent onderzoek is gebleken, de meeste autochtonen nog niet eens fatsoenlijk Nederlands kunnen, laat staan de allochtonen. Wat gebeurt er als meer scholen dit idiote plan overnemen? Half taalhatend-naar-schoolgaand Nederland pleegt zelfmoord? Turks wordt de prominente voertaal in ons land? Het lerarentekort wordt opgelost door een overdosis spijbelaars?

Als je Turks als keuzevak gaat geven op school, dan zijn het voor de meerderheid de allochtonen die dat vak zullen kiezen. Niet bevorderlijk voor de integratie dus. Stel je de taal verplicht, dan krijg je nog meer rivaliteit tussen autochtonen en allochtonen, terwijl iedereen het tegengestelde wil bereiken. Ik zie de volgende situatie al helemaal voor me: een leerling haalt een onvoldoende voor zijn s.o. Turkse woordjes en doet de volgende uitspraak: “Stomme *** Turken, als jullie teruggaan naar jullie eigen land, hoeven wij deze *** woordjes tenminste niet te leren.” Vervolgens voelt er zich iemand aangesproken en slaat de persoon, die de ontactische uitspraak deed, in elkaar.

Natuurlijk is het leuk als je ook verstaat wat anderen, die een vreemde taal spreken, tegen elkaar te vertellen hebben, maar ik vraag me af of je het wel wilt horen wanneer Turken ‘Kut Nederlander’ naar je roepen.
Daar krijg je alleen maar zinloze steekpartijen van en die hebben we immers al meer dan genoeg.

Uit de voorgaande zinnen kun je opmaken dat ik beslist een tegenstander ben van lessen Turks op scholen. Laten we er alsjeblieft éérst voor zorgen dat iedereen in Nederland Nederlands kan, dán kunnen we de mensen Engels gaan leren en daarná kun je een mogelijke taalverslaving verder voeden met Frans, Duits en eventueel zelfs een cursusje Turks, Arabisch of Russisch. Is dat cursusje Turks niet uitdagend genoeg, dan zul je naar Turkije zelf moeten. Daar kun je Turks in de schoolbankjes leren, net zoals wij in Nederland Nederlands krijgen. Ooit gehoord van een school in Turkije waar je Nederlands krijgt?

Esther

Ik wil duidelijk maken dat dit stukje niet provocerend bedoeld is en al helemaal niet beledigend. Wat ik met dit stukje geprobeerd heb te zeggen is wat ik van dit onderwerp vind, zij het met wat extreme voorbeelden.
Nogmaals, dit is mijn mening en uiteraard hoeft niet iedereen het daarmee eens te zijn.

Categorieën: Actualiteiten

9 reacties

Godspeed · 14 november 2003 op 12:48

Esther,

Je hebt groot gelijk, maar ik zou het nog beter vinden als alleen Nederlands en Engels verplichte vakken waren. Je hebt onlangs kunnen lezen op deze site, dat Yannick na 4 of 5 jaar Duits er in Duitsland nog steed niet mee kan doen. En dat zal voor 90 % van zijn klasgenoten gelden.

Maak er toch keuze vakken van voor de taal verslaafden, en zorg dat Nederlands en Engels op een hoger niveau komen.

En nu geen gezeur van mede-columnisten hoe handig het toch is dat ze ooit Frans hebben geleerd en nu in Frankrijk een stokbrood kunnen bestellen, en de weg kunnen vragen.

Die Fransen kunnen beter Engels leren, en dat geld voor iedereen op deze aardkloot, en je kunt je met 1 vreemde taal overal op de wereld verstaanbaar maken.

Of nog beter iedereen aan de [b]Esperanto[/b]

Godspeed:pint:

PS: Esperanto:-? zoek maar op!!

deZwarteRidder · 14 november 2003 op 12:54

In het land van regeltjes is ATATURK koning… maar zo werkt het niet dat is duidelijk. Integratie heeft ook een heel andere betekenisn als interventie.
Wist je trouwens dat er 300 miljoen mensen spaans spreken?? En wat voor inpact heeft duits wereldwijd gezien.. nee doe dan maar als KEUZE vakken Frans of Spaans, en laten we het turks maar beperken tot de menukaart bij Ali Babba (overigens een prima Shwoarmatent)
P.s. Ik weet dat shwoarma eigenlijk in een israelisch/joods eeettentje thuishoort, vandaar vaak de naam Haifa,maar je ziet ook vaak Cairo, dus waarom geen ali babba? 😀
Verrdikkeme krijg er trek van…….
Rich@Rd 😛

Kobus · 14 november 2003 op 13:47

Er lopen op dit moment een hele hoop zaken door elkaar heen als het om talen gaat.

Het Turks komt als proef op betreffende school in het pakket verplichte keuzevakken, waarbij er 2 gekozen worden uit Engels, Frans, Turks. In de toekomst ook Arabisch toevoegen.

Er wordt gepleit voor opname van Turkse letters in alfabet.

Er wordt gestreefd naar een Provinciaal N-Brabants volkslied (enige provincie zonder volkslied).

Limburgs als studie op Hogeschool Limburg.

Limburgs erkend als streektaal, maar zonder de privileges die het Fries kent.

Zeeland wil streektaal Zeeuws ook erkend hebben (geen kans).

70% van Nederlanders vinden van ANDEREN dat ze de Nederlandse taal niet goed beheersen.

Inburgeringskursus verplicht.

Piratenzenders die vooral Nederlandstalige muziek uitzenden legaliseren.
—————————————–

Zomaar wat zaken die de laatste maanden de revue zijn gepasseerd. Het lijkt allemaal weinig met elkaar te maken te hebben. Maar lijkt ook de laatste wanhopige poging om iets wat bij jezelf of je omgeving hoort te bewaren voor het nageslacht. Of het nu de streektaal is of een niet-Westerse taal. Want in de grote nationale malaise wordt alles wat niet zakelijk is platgewalst.

(Hebben we niets geleerd van de afbraak van historisch belangrijke monumenten op het moment dat het hier economisch even niet naar wens ging, en alles moest wijken voor nieuwbouw ?)

Kunnen beter met zijn allen gebarentaal gaan leren, want echt praten doen we allang niet meer met elkaar in Nederland. Hoewel de gebaren ook verschillende ’talen’ kennen. Het kopen van een brood en een ei lukt meestal nog wel in het buitenland met gebaren.

pepe · 14 november 2003 op 14:34

Goed geschreven, en je hebt gelijk. Nederlands en Engels dat is een must.

Ion · 14 november 2003 op 14:55

Ik zou helemaal niets hebben tegen Turks als keuzevak. Immers, het is een taal is ons land best veel gesproken wordt. Ik zou het – als Nederlander – helemaal niet erg vinden als ik ook wat basisturks zou kunnen verstaan. Kan zelfs goed uitkomen als de kok tegen de baas zegt dat de Shoarma eigenlijk nog van gisteren is.

Als verplicht vak is natuurlijk onzin. Gooi er dan ook meteen Arabisch, Spaans en Chinees in, want ook die talen zijn wereldwijd erg belangrijk.

Dus, Nederlands – Engels en dan een (eventueel verplichte) taal naar keuze.

R@@F · 14 november 2003 op 17:02

TURKS??? De meeste van ons kunnen niet eens fatsoenlijk nederlands (zoals ondergetekende) Ik had als eens in een column een korte cursus Arabisch voor beginners opgeschreven mochten de Arabieren de “oorlog” winnen. Maar na deze gekte zal de volgende stap inderdaad vanzelfsprekend het Arabisch zijn dus hier onder een onderdeel uit die desbeetreffende cursus

1) Achwende bin alesi ak el hadiuo benzelati;
Dank u wel, maar ik heb allergie voor gekookte schapenogen.
2) Tuachi gemze doelenzu kasigel hak boel binte zizu;
Ja ik zou het zeer bezwaarlijk vinden als u mijn dochter huwt.
3) Elwendazi diouzo hakmetaki achwelezi mercedes 240 diezeloch;
Bedankt voor de lift door de woestijn in de kofferbak van uw Mercedes 240 diesel.
4) ka hak eldu waziwadi kolekdu ach au;
Ja nobele woestijnridder, ook ik vind u zeer aantrekkelijk, doet u wel voorzichtig?
5) Pochdu achseliudu hachduwelezi Bush i elgoe gak gak puch Schilder;
Inderdaad Bush is waarschijnlijk ook een buitenechtelijk kind van die zaadverspiller uit Volendam Kees schilder.
6) Dougawazi bin dotuhoetoe Nokia benzilati;
Dat is wel mijn handtas met Nokia telefoon, maar laat dat van mij een geschenk zijn aan uw prachtige volk.
7) Bachwelachhugipoeziditi Osama butgiachwelezi;
Inderdaad Osama is veel knapper en mannelijker dan een Chippendale.
8) hak elde zizuwie kachada loegsiwazi sociale dienst;
Natuurlijk hoeft u niet zelf in uw onderhoud te voorzien, daar hebben wij de sociale dienst voor.
9) Machsulad ebikga elhachweleziuach machtiiguie hackzule bachwa faisal elikduwezi mahgizu ale michido zizouidach el hach hach;
Nu even niet!!
10) Kualzi achwel dididui Gordon welezi el hamaz jihaw;
Ja inderdaad wij hebben de oorlog verloren door Gordon.
11) Koelzedewu achashi doezelatie elbarakk;
Nee, natuurlijk heb ik geen bezwaar als u uw schaap slacht op mijn balkon.
12) Acheschwe hak hoezdachawel benzilutu toechandaweze Osama;
Natuurlijk sta ik met liefde mijn beide nieren af voor uw grote zieke leider Osama.
13) Newyork uzidazi achhakdu elweda achwel achdoului Osama:
Inderdaad Meneer Osama Newyork ziet er een stuk mooier uit zonder die twee lelijke torens…….
Groet R@@F

Goede column trouwens

Yannick · 14 november 2003 op 23:03

Een hele berg reaties 😀 ik zal als Ervaringsdeskundige op het gebied van talen moeten maar niet kunnen leren. Tja Esther had reeds gemerkt dat ik geen Nederlands kan,(daar hebben we toch een eindredacteur voor 😉 ) Maar goed Duits en Frans kan ik ook niet.

Ik zal eerst ook even reageren op Kobus die zei dat men nu kan kiezen tussen Duits of Frans. Sorry Kobus dat is alleen als je niet in het VWO zit Alleen VMBO en Havo NT NG hebben die keuze.

Om Turks als keuze vak te zetten? Nee denk van niet, turken kunnen al Turks en of de rest er zin in heeft?

Maar goed, op een of andere manier begrijp ik wat je voelt 😉 maar provoceren? Nee toch je geeft je mening over het handelen van een schoolbestuur, das toch nog niks fouts, je moet wel hard kunnen uithalen en voor staan. Maar de rest was wel goed 😀

Groet Yannick

viking · 15 november 2003 op 09:27

Het feit dat je je onderaan je (goede) column verontschuldigt, illustreert hoe ver we in Nederland gezonken zijn. We zijn blijkbaar bang geworden onze mening te vertolken. We zijn liever lekker geforceerd bezig de sociale onnozelaars uit te hangen. Vooral de rollen omdraaien.

Ik wil geen Turks spreken. Klaar uit. Ik vind het prima dat we een multiculurele samenleving hebben. Sterker nog ik vind het zelfs een verademing een dagje mijn direkte omgeving waar 90% van de bevolking slechts gekleurd word door kleurloosheid en het genetisch erfgoed om zeep is geholpen door inteelt, te verruilen door bv een dagje in Amsterdam.

Maar iedereen die hier komt leert de taal of flikkert maar op. Klaar uit. Als ik bij een Turk ga eten, lijkt het mij aardig om in het Turks te kunnen zeggen dat het lekker was of een gerecht te kunnen uitspreken zoals het hoort. Gewoon uit respect voor de gastheer/vrouw. Maar dan doe ik dat uit vrije wil.

Mochten mijn poppeduifje en ik ooit kleine Vikinkjes verwekken en die zouden onverhoopt verplicht worden Turks, Chinees, Arabisch of welke taal dan ook te leren dan is wat mij betreft de bok vet en verhuisd het gezin Viking naar verre oorden. Dit land gaat al naar de klote, wat er nog aan ontbreekt is dat de Nederlander het gevoel heeft geen eigen roots meer te hebben. Nederlander wil ik dan nog wel even definieëren; geboren op Nederlandse bodem (ongeacht kleur), de Nederlandsche taal machtig, en de vaderlandsche wetten respecterend.

Ik heb gezegd!

MBB · 15 november 2003 op 23:48

In theorie ben in VÓÓR:
Turks zou een aan Frans en Duits gelijkwaardige behandeling verdienen, want:
A) Turkije is – of word heel binnenkort- een volwaardige Europese natie
B) Talen uit andere Europese landen – zoals o.a. Latijn, Grieks en Spaans- worden op sommige scholen alreeds als 5e en 6e taal aangeboden
C) Een relatief groot deel van onze minderheden is van Turkse komaf
D) een groot deel van de Nederlandse bevolking gaat in Turkije op vakantie, in welk geval een paar woordjes over de grens (en een minimale culturele onderrichting 😉 ) geen kwaad kan.
E) kan bevorderlijk werken op handelsbetrekkingen

In praktijk ben ik tegen, want ik ben het er al niet mee eens dat we DRIE (resp 5) vreemde talen verplichten. Nederlands, Engels en een eventuele 2e taal zou voldoende moeten zijn, waarbij eventueel Engels van het niveu ‘speeltaal’ tot ‘professionele zakentaal zouden kunnen promoveren (wat meer benamingen voor rekentekens enzo leren)
Bovendien is het krankjorem dat waar het hele bedrijfs-en universiteits leven klaagt over khet kleine niveau technische sudenten, en de politiek een KENNISeconomie wil, ze steeds weer uren Wiskunde, scheikunde en Natuurkunde (en tegenwoordig ANW 🙄 🙄 ) schrappen, om ons meer talen door de strot te douwen.
De dames en heren taaldocen op mijn school klaagden steen en been dat we ‘slechts’ 12 literaire boeken hoefden door te wekren, maar als je ze uitlegd dat heselfde zou zijn om bijn Natuurkunde verslagen en samenattingen te maken van de werken van Newton, Einstein en Pascal, lachen ze je uit. Behalve als je voorsteld het in de provielvakken ‘Literatuur’ erdoor te vervangen, dan krijgen ze zowat een rolberoerte!

Om terug te komen op Turks, het zou voor het vak Literatuur misschien niet zo slecht zijn om beroemde Turkse schriiers op de boekenlijst te hebben (Moeten die leraren oók eens zweten! 😛 ), maar dan zou het het wél een [b]keuzevak[/b] worden.
Wat weer poblemen op zou leveren met andere minderhedentalen, want de Niet-Europese (Arabisch, Chinees) zouden geen enkele reden noch kans hebben om te worden gegeven, en het Europese Pools voor de seizoen-gastarbeiders zou dan wél reden hebben om te worden gegeven, mar waarschijnlijk te weinig leerlingen trekken.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder