Maandagavond 21 december trekt er nog een enkele sneeuwbui over Nederland. Het verkeer is de afgelopen dagen een chaos geweest. Ondanks het advies om niet te gaan reizen hebben veel mensen toch besloten een poging te wagen met de auto of het openbaar vervoer. Andere wereldgedeeltes lijken ook last te ondervinden van het noodweer. Het zijn barre omstandigheden waar de economie zich vandaag niets van heeft aangetrokken. Op de beursvloer is het goed vertoeven. De AEX is zelfs met 1.81% gestegen. Hier is het geen noodweer. Vanaf februari 2009 gaat we weer met een stijgende lijn omhoog. De economie is ver verwijderd van het groeipad waar we eigenlijk op zouden moeten zitten. Dit mede te danken aan de financiële crisis. De crisis die iedereen voorzichtig doet handelen en banken voorzichtig leningen laat uitgeven. Op een gegeven moment gaat de economie weer terug naar het evenwichtige groeipad. Maar er wordt voorzichtig gehandeld waardoor het herstel langzaam en voorzichtig gaat. Dit worden lekkere rustige stabiele jaren met weinig onzekerheid op financieel gebied. Heerlijk toch!
Ook opmerkelijk is weer een vergeefse poging om het klimaat te redden. In Kopenhagen zou men tot een mooi akkoord moeten komen. Blijkbaar hebben alle landen het moeilijk om een voorbeeld te nemen en zich aan een goed akkoord te binden. Een goed akkoord volgens de vele klimatologen die ons tevergeefs met allerlei modellen een doemscenario aan willen praten. De politiek begrijpt het. Er wordt wel veel geld gestoken in onderzoek van klimatologen, maar vervolgens doen ze niks met de doemscenario’s die via de pers worden gepubliceerd. Maar publiceren ze niet negatief zodat ze zo weer lekker veel geld met hun onderzoek kunnen verdienen. Leuke tripjes naar de Noordpool om ijs van duizenden jaren geleden eens te gaan bekijken. Daar hebben we wat aan…
CO2 uitstoot daar draait het allemaal om. Terwijl er ontzettend veel CO2 in de lucht is gepompt de afgelopen 100 jaar is er toch niet zo gek veel verandert. Ja, het is wat warmer en de ijskap smelt. Niemand weet zeker of de oorzaak hiervan de extreem hoge CO2 uitstoot is. Voor de zekerheid gaan we dan allemaal de zoekmachine Ecosia gebruiken waarmee we een stukje regenwoud kunnen redden. Zijn we weer goed bezig. Als we allemaal de afgelopen jaren niet zoveel biobrandstof hadden geïnvesteerd, hadden we een stuk meer regenwoud gehad. Lekker stukje regenwoud in Brazilië afbranden en daarop biobrandstof gaan verbouwen. Lekker CO2 neutraal is dat… Kunnen we daar niet veel beter onderzoek naar doen en voortaan voorkomen.
Met de economie van de 21ste eeuw komt het wel goed. Lekker consumeren en de verantwoorde manier van produceren doen we pas als we weer ouder en wijzer zijn. We gaan op zoek naar nieuwe energiebronnen en moeten zuiniger met materialen omgaan. Duurzaamheid is hot en klimatologen worden not. Laat er alstublieft wat minder klimatologen subsidie krijgen voor hun onderzoek. Steek het geld liever in een stukje oerwoud, dan kunnen voorlopig gezond blijven ademen.


1 reactie

KawaSutra · 30 december 2009 op 02:42

Maarten………je hebt helemaal gelijk.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder