Het tv-programma Utopia is nu aan zijn derde maand bezig. Utopia werd gepitcht als een mogelijkheid voor een aantal mensen om, vanaf de grond op, hun eigen ideale samenleving op te bouwen. Een gedachte waar psychologen van smulden, en wereldverbeteraars met spanning naar uitzagen. Ook de kandidaten waren het vanaf de eerste dag met elkaar eens; zij zouden aan de boze buitenwereld wel eens laten zien hoe het allemaal anders zou kunnen.

Uit de haast stereotiepe kandidatenselectie (ik noem 2 kunstenaressen, een freelance filosoof, een zwerver) had je kunnen opmaken dat dit de ultieme ejaculatie voor groenridders moest gaan worden. Utopia zou ongetwijfeld tonen dat mensen veel gelukkiger zouden worden wanneer ze zonder geld, zonder spullen, en vooral biologisch verantwoord te werk zouden gaan. Een nieuwe samenleving leek een prachtig idee, want de huidige samenleving is natuurlijk drie keer niets… toch?

Utopia begon met een lege loods, die in de afgelopen maanden flink is verbouwd om aan de Utopische wensen van haar bewoners te voldoen. Wat zijn de wensen van deze extravagante Robinsons? Hoe ziet een huis er uit in de nieuwe wereld? Gezien de recente verbouwingen (verwarming, keuken, houten meubels) precies zoals hun eigen huis.

Wanneer het gaat om eten lijken de Utopianen op het eerste oog het helemaal begrepen te hebben. Ze hebben immers een grote kas gebouwd met allerlei onbespoten groenten. Jammer alleen dat ze de opbrengst hiervan verkopen, en zelf gewoon bij de lokale buurtsuper hun boodschappen doen met het verdiende geld, net zoals thuis.

Zwerver Rienk heeft van de groep de meest extreme denkbeelden. Hij is nogal zelfingenomen met het feit dat hij in de buitenwereld nooit een stuiver verdiend zou hebben, en heeft een grote afkeer van geld. In zijn denkbeelden is het kennelijk wel toegestaan dat iemand anders voor hem betaald. In Utopia slaapt hij gewoon in de (nu verwarmde) loods, en eet hij mee van het verdiende geld, en buiten Utopia eet hij regelmatig bij zijn broer, en slaapt hij onder een brug (betaald door u, de belastingbetaler). Rienk voelt zich superieur, maar is niets meer dan een profiteur.
De andere Utopianen lijken minder moeite te hebben met geld. Sterker nog; de meeste tijd gaat op aan het opstarten van projecten om geld te verdienen. Wanneer er toch nog tijd over is tussen het verbouwen, verdienen en verkwisten, wordt er vooral verlangd naar het thuisfront.

Wanneer je zelf een nieuw huis koopt, richt je dit naar jouw eigen wensen in. Het liefste koop je een huis samen met iemand die je liefhebt, iemand die je het liefst zo dicht mogelijk bij je hebt. Overdag werk je, en draag je daarmee jouw steentje bij aan de maatschappij. Met een beetje geluk doe je werk dat je leuk vindt, en waar jij in bent gespecialiseerd. Als beloning ontvang je middelen die je kunt inzetten om aan jouw behoeften te voldoen, zodat je tijd over houdt om te genieten van jouw eigen huis, met de mensen die jij het liefst in jouw huis hebt.

Misschien is het dus helemaal niet zo gek dat Utopia niet met wereldveranderende ideeen over de ideale maatschappij aan komt zetten. Misschien is het helemaal niet zo erg om gewoon te zeggen; De maatschappij is eigenlijk verdomd goed zoals hij nu is! Utopia vindt je niet in een lege loods op SBS6, Utopia is gewoon thuis!

Categorieën: Actualiteiten

5 reacties

Yfs · 8 maart 2014 op 10:25

Echt genoten van deze column! IJzersterk geschreven. :yes:

Spencer · 8 maart 2014 op 13:45

Ik bewonder uw geduld. Drie maanden kijken naar een programma waarvan de uitkomst van tevoren al vaststaat. Maar een goede column. Over 3 maanden weer een?

troubadour · 9 maart 2014 op 07:23

Met interesse gelezen. Goed geschreven ook.

Mien · 12 maart 2014 op 10:41

Voor veel mensen is een Utopia een niemendalletje. Zo ook voor mij. Niemendalletje, niemanddalletje, iemanddalletje, allendalletje. Utopia? U top ik ia? Ik top u ia? Ja, ja, u top ik ia. Het mag wat kosten. Een never ending repeting costing casting kotsing story. Waste of time. Wat ik mij afvraag? Voelde dat ook zo tijdens het schrijven?

arta · 13 maart 2014 op 13:57

FatTree!!!
Heerlijk geschreven, al ben ik waarschijnlijk de enige Nederlander die het programma nog nooit gezien heeft en dat, na het lezen van jouw stuk, ook zo houd! 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder