In Geneve zijn 153 ministers van handel bijeen om te kijken hoe de handel in de wereld wat eerlijker kan verlopen. Voor de meeste landen is echter niet eerlijke handel maar de eigen handel of eigenbelang het uitgangspunt. Dit is dan ook de reden dat, gezien de nachtelijke onderhandelingen, het niet meevalt om tot een akkoord te komen.
Tot voor kort hebben de rijke westerse landen bepaald hoe er werd gehandeld in de wereld. In de praktijk kwam dit er op neer dat ontwikkelingslanden goed waren om hun grondstoffen naar ons te exporteren. Zelf er iets van maken mocht niet omdat wij daar veel beter in waren en er zo ook iets aan konden verdienen. Zo werd er door de armere landen dus wel wat verdiend maar een economie opbouwen is op die manier erg lastig. Ook landbouwproducten kwamen er bij ons niet in. Stel je voor we hebben toch onze eigen boeren en die zouden dan niets meer te doen hebben. Andersom was uiteraard wel mogelijk. Al onze gesubsidieerde landbouwoverschotten werden met nog wat extra subsidie onder de kostprijs gedumpt bij die “arme en hongerige” mensen in de ontwikkelingslanden. Het opbouwen van een eigen landbouw had op die manier niet zoveel zin. Daar komt natuurlijk ook bij dat het bestuur in de ontwikkelingslanden over het algemeen niet zo erg goed was dus dat maakte de ellende compleet.
Omdat wij ons in het westen toch niet zo prettig voelden bij al die armoede in de wereld die dan tijdens het Journaal onze huiskamer binnenkwam probeerde wij ons schuldgevoel toch een beetje weg te poetsen. Lange tijd hebben we door middel van de zending en het woord van god verlichting proberen te brengen. Toen dat niet de gewenste uitwerking had en we ook begonnen te twijfelen of het opdringen van onze god met bij behorende waarden en normen nu wel zo netjes was hebben we een nieuwe aflaat bedacht. Deze nieuwe aflaat noemde we ontwikkelingshulp. We zijn er in Nederland nog steeds erg trots op dat wij in vergelijking met de rest van de wereld procentueel het hoogste budget hebben. Voor een klein land zo’n budget en in het kabinet ook nog een minister die de wereld over reist. Hij kan ook niet stoppen met benadrukken hoe belangrijk het wel niet is dat hij zich op de hoogte heeft gesteld van de verschillende projecten en natuurrampen en ook nog een bijdrage heeft toegezegd.
Helaas moeten we constateren dat allemaal niet heeft geholpen. Een “ontwikkelings” land help je echt niet door het vaderlijk te adviseren en daarbij een zak geld als beloning voor goed gedrag geeft. Het verschil in rijkdom is de laatste jaren alleen maar toegenomen
Het wordt tijd dat we in het westen nu eindelijk eens onze fouten uit het verleden proberen te herstellen. Het is toch van de gekke dat in tijden waarin het kapitalisme en globalisering zegeviert dat wij ontwikkelingslanden niet de kans geven om handel met ons te drijven en zodoende iets te verdienen. Na jaren van aanmodderen van onze kant moeten deze landen zelf de kans krijgen om er iets van te maken.
Het is niet zo dat ik de vrije wereldhandel als oplossing voor alle problemen zie. Vrije handel is leuk maar heeft ook zijn nare kantjes. Ik ben alleen bang dat er geen andere keus meer is. Willen we toch nog iets doen aan de armoede in de wereld dan moet we alle moeite die we nu in ontwikkelingshulp steken gebruiken om onze westerse buren te overtuigen dat we onze grenzen openen en dat we de ontwikkelingslanden toestaan om flink aan ons te verdienen.
Minister Koenders van ontwikkelingshulp stelde laatst in een interview dat hij er op uit is om zichzelf overbodig te maken. Deze illusie gun ik hem graag maar de werkelijkheid is dat hij en zijn roemruchtige voorgangers al heel lang heel erg overbodig zijn.

David.

Categorieën: Actualiteiten

1 reactie

SIMBA · 29 juli 2008 op 09:10

Gelukkig koop ik veel Fair Trade producten, anders zou ik me nog veel schuldiger voelen na het lezen van dit stukje.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder