Het einde van het jaar nadert, dus kunnen we ons weer gaan verheugen op de oudejaarsconference. Het mag dan een traditie zijn dat een cabaretier ons de laatste uurtjes van het jaar bezighoudt met een aaneenschakeling van grappen en liedjes, het is niet meer het fenomeen waar menig (taal-)liefhebber reikhalzend naar uitkijkt.

Grote namen als Wim Sonneveld, Paul van Vliet en Fons Janssen die met subtiliteit, humoristische eenvoud en taalvaardigheid hun repertoire – en zichzelf – onsterfelijk hebben gemaakt, hebben plaatsgemaakt voor een generatie opvolgers die geen middel schuwt om de lachers op zijn hand te krijgen.

Het gros van de huidige lichting cabaretiers volgt de trend die afzeikgoeroe Youp jaren geleden heeft ingezet: het over de hekel halen van minderheden, bij voorkeur in combinatie met een vocabulaire dat nog niet zo lang geleden viel in de categorie ‘schuttingtaal’. Cabaret is kleinkunst met een andere ‘K’ geworden. Toegegeven, van ’t Hek is een taaljongleur, maar zijn enige vermeldenswaardige wapenfeit is een sentimenteel knaagdierrijmelarijtje waarmee SkyRadio ons elk jaar rond de kerstdagen steevast blijft lastigvallen.

Wat erger is, is dat sommige van zijn – al dan niet door ADHD gedreven – volgelingen zichzelf de titel ‘cabaretier’ toedelen terwijl ze grofheid tot hun handelsmerk hebben gemaakt ten koste van de humor. Ik bewonder deze Flappies voor het lef waarmee ze schaamteloos hun banaliteiten op het podium tentoonspreiden, maar ze zullen hiermee nimmer een plaatsje veroveren in mijn eregalerij van kleinkunstenaars.

Gelukkig zijn er nog lichtpuntjes in de gedaante van Eric van Muiswinkel, Bert Visscher, Herman Finkers en Ronald Goedemondt, die voldoende clowneske en/of taalkundige virtuositeit bezitten om ons de oubollige grappen van Toon Hermans of Wim Kan te doen vergeten. Er is dus nog hoop.

 


Paul Bastiaansen

Schrijver van fantasieverhalen, werkt aan debuutbundel.

6 reacties

troubadour · 30 december 2014 op 08:47

Jongleren met namen om bepaalde voorkeuren te pushen en anderen af te zeiken. Moderne MSM journalist van beroep?

Yfs · 30 december 2014 op 10:47

Leuke titel!
En tja, over smaak valt niet te twisten, zeker niet op het gebied van humor. Zo kan ik nog steeds smakelijk lachen (elk jaar weer) om Toon’s stukje over Sinterklaas. :rotfl:

Ik lees trouwens dat je schrijver bent van fantasieverhalen? Daar ben ik eigenlijk veel nieuwsgieriger naar!

Mien · 30 december 2014 op 11:18

Wim Sonneveld, Fons Jansen en Toon Hermans hebben nooit een oudejaarsconference gegeven. Noch op radio noch op TV.

Iedere cabaretier is wel schatplichtig aan Toon Hermans, die in 1958 voor het eerst een ‘onemanshow’ op TV introduceerde.

Over favorieten gesproken. Jammer dat van de nieuwe lichting cabaretiers [b][url=http://youtu.be/mrdfQGpKjS4]Hans Teeuwen[/url][/b] nooit een oudejaarsconference heeft gegeven. Maar wat niet is kan altijd nog komen. Nietwaar?

In Vlaanderen zou [b][url=http://youtu.be/iA2IMe3m9MY]Wim Helsen[/url][/b] uitermate geschikt zijn om een oudejaarsconference te houden. Ook daar blijf ik geduldig op wachten. Waarschijnlijk tot ik een ons weeg. Maar ik kan het gelukkig hebben. Wat is 100 gram op een mensenleven?

Frans · 31 december 2014 op 02:01

Je houdt kennelijk niet van Youp. Kijk naar Guido

arta · 1 januari 2015 op 20:05

Ik vind dat je lekker schrijft. Paul!

Ferrara · 2 januari 2015 op 13:10

Van ’t Hek is een taaljongleur schrijf je. Weinig van gemerkt dit jaar. Halverwege uitzending gemist had ik het wel gehoord en gezien. Altijd dezelfde houding, handen in de zakken en ronddwalen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder