Ik kan me geweldig ergeren als mensen weer eens roepen dat het een daad is van ‘ zinloos geweld’. Dat zou impliceren dat er ook zinVOL geweld bestaat. In mijn opinie dus niet. Op school heb ik in het grijze verleden is geleerd dat de betekenis van ‘loos’ zonder is. Dus zinloos betekent zonder zin. Daar heb ik geen problemen mee. Zodra er het woordje geweld achter komt heb ik er grote problemen mee. Geweld is toch altijd zinloos of zie ik dat nu verkeerd? Kijk je naar het journaal, lees je de kranten, het staat bol van allerlei ellende. Wat ik me steeds meer ga afvragen is wanneer geweld wel zinvol is. Verdedigen kan ik me iets bij voorstellen. Word je lastig gevallen, bijvoorbeeld op straat, kan ik begrijpen dat je met een paar judogrepen de dader het zo moeilijk maakt dat hij er mee stopt. Heb je geen kennis van judogrepen of andere verdedigingssporten kan ik me ook nog voorstellen dat je die dader een flinke trap in het kruis geeft, een kinnebakstoot. Ik zal niet zeggen dat ik van deze vorm een voorstander ben, maar de schade die je dan aanricht blijft beperkt. Dan is geweld een vorm van verdediging, zolang je maar weet waar je mee bezig bent. Dus niet eindeloos op iemand intrappen, want dat is weer geweld, zinloos geweld. Je hoeft bij verdediging tenslotte niet iemand het ziekenhuis in te werken of erger de dood in te jagen. Helaas zijn er tegenwoordig steeds meer randdebielen die het recht in eigen hand nemen en iemand vermoorden. Waarom? Omdat ze het niet met elkaar eens zijn, omdat de ene partner vreemd gaat, er zijn allerlei dwaze reden die mensen tot deze daad brengen. Allemaal zinloos geweld! Hoe meer ik van dit soort berichten hoor of lees, hoe mee de vraag zich aan mij opdringt wat dan zinvol is. Ik kan er geen antwoord op vinden omdat ik tegen alle vormen van geweld ben.Jammergenoeg kan ik ook geen ander woord bedenken wat toepasselijk zou zijn om die rare term te vervangen. Dus leg ik me er gemakshalve maar bij neer dat zinloos geweld blijft bestaan. Letterlijk en figuurlijk! 😮

Categorieën: Algemeen

5 reacties

Louise · 3 oktober 2004 op 09:28

Hi Sassefras,

Ben het niet helemaal met je eens dat geweld altijd zinloos is. En jij zelf volgens mij ook niet. Als verdediging bij bedreigende situaties, lijkt me geweld heel zinvol, soms zelfs je enige kans om te overleven. En wat dacht je van het oergeweld dat nodig is om een kind op de wereld te zetten?
Maar voor de rest ben ik het absoluut met je eens; ik heb een gruwelijke hekel aan geweld dat nergens voor dient, dat zinloos is dus 😉

KingArthur · 3 oktober 2004 op 10:44

Ik ben het eens met wat je schrijft. Het is enkel jou perceptie van geweld die het maakt dat alle geweld zinloos is.

Het woordenboek kan een bron van inspiratie zijn in deze.

Mup · 3 oktober 2004 op 13:12

Als je huisgenoot een film van Mr. Bean opzet, en je onderdrukt dan niet de neiging hem/haar aan te vallen, onder welke categorie valt het dan?

Zonder dollen, ik vat de strekking wel,

Groet Mup.

FrancisM · 4 oktober 2004 op 08:24

Zinvol geweld bestaat. Ik heb er zelfs een column over geschreven.

😛

Massau · 4 oktober 2004 op 10:13

KingArthur schrijft:
[quote]Het woordenboek kan een bron van inspiratie zijn in deze.[/quote]

ge·weld (het ~)
1 uitoefening van macht => gewelddadigheid
2 kracht die met hevigheid, onstuimigheid wordt uitgeoefend
3 zeer sterk gedruis => rumoer

[url=http://www.vandale.nl]http://www.vandale.nl[/url]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder