Het is er dan toch van gekomen. Het logische vervolg op Zombie Nation. En veel sneller dan ik had verwacht. De zombies zijn niet direct na afloop van het WK Voetbal teleurgesteld terug onder hun grafsteen gekropen. Integendeel. Ze hebben zich nadrukkelijker dan ooit gemanifesteerd. Binnen twee weken hebben ze het juichpak ingeruild voor een rouwpak. En rijden niet midden in de nacht toeterend in het rond, maar gaan in het midden van een gewone doordeweekse dag ineens een minuut stil zijn. Op commando!! Ik werd griezelig van dat slaafse geconditioneerde gedrag en ik vroeg mij af in hoeverre het zo’n 80 jaar geleden bij onze oosterburen veel anders was.

 

Over het neergestorte vliegtuig, uit mijn hoofd: vlucht MH17, is, denk ik alles al geschreven. En tegelijkertijd niets, natuurlijk. Want wat zijn we er nu wijzer van geworden? Ik heb mij oprecht verbaasd over alle emoties. De boosheid. Het collectieve verdriet over de vele doden. Het heeft mij opgezadeld met een aantal vragen. Die wil ik hier graag stellen. Niet omdat ik er nu meteen een concreet antwoord op zou willen hebben (u mag de vragen natuurlijk gerust beantwoorden als u dat wilt), maar meer ter overweging.

 

Verdrietig?

Bent u verdrietig? Rouwt u? En als u rouwt, waarom rouwt u? Rouwt u omdat er 300 mensen zijn overleden? Rouwt u omdat er 200 Nederlanders zijn overleden? Rouwt u omdat het vliegtuig vermoedelijk is neergeschoten – met andere woorden, zou u niet rouwen als het “gewoon” een ongeluk was? Of rouwt u vooral omdat de beelden 24×7 uw woonkamer zijn ingeslingerd? Had u ook gerouwd als u na terugkomst van uw vakantie had gehoord dat er zoveel weken geleden een vliegtuig zou zijn neergestort?

 

Rouwt u ook over de ruim 800 verkeersdoden in Nederland? Ieder jaar? Rouwt u om 270.000 Palestijnse doden? Rouwt u om ruim een miljoen dode Irakezen, sinds de Amerikaanse invasie? Rouwt u om de 3000 slachtoffers van de geïmplodeerde Twin Towers in 2001? Rouwt u om de ruim 100 personen die ieder jaar aan een pinda-allergie overlijden?

 

Boos?

 
En bent u boos? Boos op Putin? Boos op de pro-Russische separatisten? Vindt u dat er een boycot voor Russische producten zou moeten komen? Zou u, als u wist dat uw gas uit Rusland zou komen, uw kraan dichtdraaien – en deze winter uit principe in de kou doorbrengen? Zou u dat voor uw principe over hebben?Of bent misschien boos op Rutte, omdat hij geen daadkracht zou tonen ten opzichte van Putin? Of juist omdat hij als een schoothondje aan de leiband van Amerika rondhuppelt? Of omdat hij een biertje op een terras drinkt? Of misschien bent u boos op de Nederlandse staat, die fiscaal onderdak zou bieden aan de leverancier van de raket waarmee het vliegtuig uit de lucht zou zijn gehaald? Of bent u misschien boos op Youp van ’t Hek, die in een veel gelezen column de huichelachtigheid van de Nederlanders onder de loep neemt? Bent u misschien boos op de gekleurde berichtgeving in Nederland? Of boos omdat u het overduidelijk een False Flag operation vindt? En daarom boos bent op John Kerry, of Obama?

 

I’m fine

Ik zal u verklappen hoe ik mij voel. Ik voel mij prima. Niet boos. Niet verdrietig. Helemaal niets van dat alles. Ik heb nog nooit gehuild over 800 verkeersslachtoffers, ieder jaar weer. En ik word ook totaal niet geraakt door deze vliegramp. Terwijl ik toch een gevoelig persoon ben, die er absoluut geen moeite mee heeft om zijn tranen de vrije loop te laten.

 

Ik moet u er wel bij vertellen dat ik geen televisie heb. En ik lees ook geen kranten. Dat scheelt. Daardoor ben ik niet dag in dag uit overspoeld met informatie waar ik toch niets mee kan. Natuurlijk heb ik empathie voor de nabestaanden van de slachtoffers. Als ik er een zou kennen of toevallig tegen zou komen, zou ik hem troosten. Moed inspreken. Als dat mogelijk zou zijn.
Ook ben ik niet boos. Op wie zou ik trouwens boos moeten zijn. Het is volstrekt niet duidelijk waardoor het vliegtuig is neergestort. Alle speculaties en propaganda ten spijt. Het is niet duidelijk als er van opzet sprake zou zijn, wie het zou hebben gedaan. Pro-Russische separatisten wellicht? Of Oekraïners? Of toch weer Amerika? De kans dat Rusland het heeft gedaan lijkt erg klein, maar ook dat kan niet worden uitgesloten. Neen, ik ben niet boos.

 

Bezorgd

Ik ben wel bezorgd. Ik ben bezorgd, omdat ik zoveel zombiegedrag zie. Ik ben bezorgd omdat een grote groep mensen alle gevoel voor kritisch denken schijnt te hebben verloren. Waaronder politici, opiniemakers, verslaggevers, journalisten, BN-ers, en meer. Ik ben bezorgd omdat de zombies nu militairen, een speciaal type zombies, naar de Oekraïne willen sturen. Marechaussees en misschien zelfs commando’s. Ik ben heel bezorgd.

 

Maar wees eens eerlijk, wat denkt dat de slachtoffers, als ze van boven in de hemel op de aarde zouden kunnen kijken, het liefste zouden willen? Dat hun dood zou kunnen leiden tot een escalatie waardoor de wereld, dus ook die van hun nabestaanden, een nog onvriendelijkere plek wordt dan die nu al is?

 

Of zouden ze misschien wensen dat hun dood een besef teweeg zou kunnen brengen dat ieder conflict onnodig is en dat vergeving de enige weg is naar vrede? Ja, dan zou hun dood zelfs zinvol kunnen zijn geweest. Ik denk dat zij dit laatste denken.

 

En weet u, wij hebben de sleutel daartoe in onze handen. Wij kunnen ervoor zorgen dat hun dood niet vergeefs is geweest. Zullen we daar eens ons best voor doen?

Categorieën: Actualiteiten

Chris

Chris den Daas

10 reacties

arta · 27 juli 2014 op 12:03

Deel 2 is vanaf minder hoogte geschreven.

Zelf weiger ik mee te doen aan elke vorm van massa’ hysterie’, dus, ondanks dat ik de ramp en bizarre nasleep vréselijk vind voor betrokkenen, begrijp ik jouw standpunt.

Meralixe · 27 juli 2014 op 16:50

Iedereen zal wel een mening hebben over dergelijke gebeurtenissen maar de uwe is zeker de mijne niet.
En, uw drukkende manier van schrijven in de zin van IK, IK, en nog eens IK, die superieure uitstraling, zo veel zelfingenomenheid, dat is me een beetje te veel van het goede. 🙂

troubadour · 27 juli 2014 op 19:39

Een zeer goede column in mijn opinie. De paus zou hem geschreven kunnen hebben. Wij, geconditioneerde burgers, rijken naar handvatten die we grijpen kunnen en we doen een rouwbandje om onze pols. Vergeef ons.
Waarom die dikke witregels?

  Chris · 27 juli 2014 op 23:41

  Dat met die witregels, ja, als ik een stukje heb gesaved, vallen alle tussenregels steeds weg. Daarom plaats ik meerdere tussenregels tussen de alinea’s. Als je een betere oplossing hebt om alinea;s goed te kunnen afscheiden hoor ik het graag.

Frans · 28 juli 2014 op 12:20

Beetje over de top, dit artikel. En nee, ik heb niet gerouwd. Ik heb wel een minuut stilte in acht genomen toen de eerste slachtoffers op vliegveld Eindhoven aankwamen. Een traantje weggepinkt zelfs. Maar dat doe ik bij elke willekeurige bol van het valse sentiment staande film ook. En ja, natuurlijk is al dat medeleven voor een belangrijk deel vals sentiment. Het is vooral heel goedkoop om solidair met de nabestaanden te zijn. Het kost hoogstens een bosje bloemen. Dat is heel wat goedkoper dan solidariteit met werklozen, chronisch zieken of ouderen. Maar zelfs het gegeven dat er erger en groter leed is neemt niet weg dat het intens triest is allemaal.

  Spencer · 28 juli 2014 op 12:34

  ‘ Het is vooral heel goedkoop om solidair met de nabestaanden te zijn. Het kost hoogstens een bosje bloemen. Dat is heel wat goedkoper dan solidariteit met werklozen, chronisch zieken of ouderen.’

  Volgens mij raak je hier een gevoelige snaar.

  Chris · 28 juli 2014 op 13:06

  Mooi gezegd, ik had al een nieuw stukje in gedachten over precies wat jij opmerkt. Wellicht kom ik er deze week nog aan toe.

Chris · 29 juli 2014 op 11:01

Dit stukje heeft eindelijk weer eens een response, zoals dat vroeger op Columnx gewoon was, in een dag ruim 300 hits. En waarschijnlijk allemaal single views.

Er zijn ook tientallen reacties gekomen en het is door velen ook gedeeld. Ik heb een aantal opmerkingen gehad dat mensen hun reacties niet op columnx zelf konden plaatsen, ivm inloggen etc.

Wellicht is het een idee om iets soepeler om te gaan met het “lidmaatschapsbeleid”, want nu ontstaan de, overigens bijzonder aardige dialogen, niet hier op de plek waar de orginele post is geplaats, maar verdeeld over diverse andere sites en facebook. Het zou wellicht kunnen zorgen voor een revival van Columnx als het toegankelijker wordt voor (nog) niet-leden.

Chris · 3 augustus 2014 op 09:46

Ik heb niet zoveel over het ongeluk met de MH17 gepost, maar ik maak graag een uitzondering voor dit stuk van William Engdahl. Engdahl is een professor en onderzoeker en ik heb al meer dan 10 jaar geleden zijn epos “A century of war” gelezen. Een aanrader. Dit is zijn analyse van wat er met en rond het tragische ongeval met de MH17 is gebeurd: http://jhaines6.wordpress.com/2014/08/02/rt-ukraine-mh17-may-be-cia-false-flag-and-it-aint-flying-by-william-engdahl-this-makes-hash-out-of-us-efforts-to-blame-russia-but-will-the-sheeple-read-it/

Geef een reactie