Toen ik in het jaar 1987 Bali even beu werd, nam ik een vliegtuig naar Japan voor een korte vakantie. Het bleek een echte cultuurschok te zijn. Omdat alles in die onbegrijpelijke Japanse lettertekens is geschreven wist ik nooit of ik op de juiste plaats was beland.

Zo wilde ik een biertje drinken in een klein cafeetje ergens in een straatje in Tokio. Ik dacht: “Hee lekker, een bruine kroeg waar geen toeristen komen!” Ik was in een bordeel terecht gekomen en werd meteen op straat gezet. De barman maakte mij met handgebaren duidelijk dat ik moest ophoepelen. Hij sprak ook een paar woorden Engels: “Only Japanese!” riep hij onvriendelijk.

In de metro zag ik een vrije plaats en ging zitten. Meteen stonden de mensen die naast mij zaten op. Ik was nu omringd door lege zitplaatsen alhoewel de wagon redelijk vol was.

Later vroeg ik aan de manager van het hotel waar ik verbleef waarom dit zo was. De manager, die redelijk goed Engels sprak, zei dat zijn landgenoten geen gezichtsverlies willen lijden. Stel je voor dat ik een praatje zou beginnen met iemand die naast mij in de trein zit en al de andere passagiers zouden horen dat die persoon geen woord Engels spreekt! Wat een blamage!

In een leuk Japans restaurant werd mij in zeer gebrekkig Engels duidelijk gemaakt dat ik niet welkom was. Iets over een feestje van een firma dat zou gaan plaatsvinden met dertig personen en dan zou ik alleen maar storen.

’s Avonds wilde ik wel eens naar de barmeisjes, tenslotte was ik nog altijd ongehuwd. Veel bars weigerden mij binnen te laten. Uiteindelijk verwees een buitenwipper mij naar een Koreaanse bar. Koreanen zijn tweederangsburgers in Japan, dus ik als blanke mocht daar wel binnen, want ook ik ben een tweederangsburger in dat land.

Dat deed mij denken aan de tijd toen er in Vlaamse cafeetjes een bord hing “Verboden voor Marokkanen”.

Nu voelde ik ook eens aan de lijve hoe erg dat is….

Uiteindelijk heb ik toch een goede vakantie gehad, want buiten Tokyo is men veel vriendelijker. Je wordt er wel beschouwd als een rare kerel die niet zo beschaafd is als de Japanners en dus met zachtheid moet worden behandeld, maar je wordt getolereerd.

Categorieën: Algemeen

9 reacties

Mien · 31 januari 2017 op 08:12

Ontheemd en onthemd, we maken het allemaal wel eens mee als we buiten onze oevers durven treden. Maar de aanhouder wint. Altijd. Dit gevoel heb je mooi en tevens droevig opgetekend. ?

Karen.2.0 · 31 januari 2017 op 08:23

iedereen zou het eens mee moeten maken, zou een hoop leed schelen. Mooie column Wayan.

NicoleS · 31 januari 2017 op 09:37

Dit hele tijdperk en het sentiment dat er leeft doet mij vaak denken aan ‘Jude verboten’ in de jaren 40. Ik krijg er de rillingen van. Goed geschreven.

Nummer 22 · 31 januari 2017 op 12:25

Mooi beschreven. De Aziatische cultuur wordt veelal en helaas vanuit een westerse blik bekeken en gehandeld. Je schrijft het woord ‘gezichtsverlies’ en dat is in de noord aziatische cultuur nog altijd sterk aanwezig. Denk aan het buigen door CEO’s op de landelijke televisiezenders als het bedrijf mensen moet ontslaan, de producten ontploffen enz.enz.

Je hoeft je niet te verplaatsen in de cultuur, maar ontmoet ze hier in ons land om mee te beginnen.

Nogmaals het is mooi geschreven maar toch alweer 30 jaar geleden en zie wat er van de wereld is geworden.

Menno · 31 januari 2017 op 13:12

Mooi stuk zeg! Je geeft de lezer een kijkje in de opvattingen die in Japan – met name Tokio – leven. Ik heb nooit geweten dat Koreanen en zo blijkt blanke mensen als minderwaardig worden beschouwd.

We kunnen er allemaal wat van leren. Ik zeg: zet Donald Trump zonder green card in het eerste vliegtuig naar Tokio en film zijn reactie als hij bij de eerste de beste hoerentent wordt geweigerd.

    Nummer 22 · 31 januari 2017 op 20:15

    Precies en daarna chemisch castreren voor de toelating tot het White KKK Choir of Motherf*ckers?

Bruun · 1 februari 2017 op 09:03

Mooi stukje Wayan. Met recht een cultuurschok. Gelezen met open mond van verbazing.

Wayan · 2 februari 2017 op 11:11

Bedankt voor de vele lovende reacties. Japan is nu in 2017 nog altijd zo. Japan neemt geen vluchtelingen op, want de regering wil Japan zuiver houden.

Wayan · 2 februari 2017 op 11:15

En je kan googlen: ook Koreanen die er al generaties lang wonen, zijn tweederangsburgers in Japan.
Elke Japanner beschouwt zich als beschaafder dan andere volkeren, maar toont dat niet openlijk omdat dit een Nazi geurtje heeft. Zij denken het wel.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder