‘Alles in drieën’, is een mooi gezegde. Daarom ook drie boekpresentaties van mijn eerste dichtbundel. Waarom drie? Omdat het kan. Omdat het moet. Het moet eruit. Mijn eerste boek. Mijn debuut als schrijver met een eigen ISBN. Dat klinkt wat vreemd wellicht. ISBN. Geen vrees. Heeft niets met oorlog te maken. Staat gewoon voor ‘International Standard Book Number’ oftewel vrij vertaald ‘Internationaal Standaard Boek Nummer’. Zo is mijn eersteling nationaal en internationaal terug te vinden. Via een megacatalogus wereldwijd, WorldCat. Zo dat was de bibliotheektaal. Beetje beroepsdeformatie van weleer. Maar dat terzijde. Laat een schrijver over zijn eigen boekje praten en geheid, hij dwaalt af.

Back to the drie boekpresentaties. Om te beginnen bij nummer drie. Die vindt op dit moment hier letterlijk plaats achter mijn laptop die op de eetkamertafel ligt. Om op te vreten, deze presentatie. Ik smul van alle letters die ik intik. Ze zijn me net zo lief als de pakweg 1500 keer 50 letters die ik voor al mijn haiku’s heb gebruikt. En dan heb ik het slechts over de voorselectie waaruit ik heb geput. Effen rekenen. Dat zij toch mooi circa 75.000 letters. Daar zijn dan vervolgens 60 keer 50 letters is zo’n 3000 letters uit geselecteerd en verschenen in mijn dichtbundel ‘Mien haiku’s’.

Maar wat is nu een haiku? Grappig. Die vraag is me tijdens de eerste boekpresentatie en ook daarna, veel gesteld. Weer een schrijverskwaaltje. De veronderstelling dat iedereen weet wat een haiku is. Mooi niet dus. Een Japanse dichtvorm met een vast format. Haiku betekent zelfs in het Japans gedicht. Kwam ik ook pas later achter. Het format bestaat uit drie versregels die dan weer bestaan uit respectievelijk vijf, zeven en vijf lettergrepen. Niet zo moeilijk dus. Edoch, in de beperking toont zich de meester. Dus hiermee kon ik uit mijn voeten. Beperken to the point. Vijf jaar lang heb ik de 1500 haiku’s geschreven en de verslaving is dermate dat ik dit nog steeds doe. Uitgangspunt voor het schrijven van de haiku was, en is nog steeds, een prikkelwoord dat gelanceerd wordt op de website Web Tales. Easy does it. Leuk is het dan om het prikkelwoord te verbasteren of een nieuwe betekenis te verlenen door taalspel- en grap. Soms is het ook leuk om het volledig uit te diepen naar betekenis om vervolgens weer een loopje te nemen met die betekenis. Zo worden ernst en humor vervlochten en betekenen vaak een escape voor trauma en geluk. Contemplatie en zen is wat volgt.

Wars van wat hoort heb ik de haiku overigens getracht naar mijn eigen hand te zetten. In de klassiek haiku vormen natuur en plot naast het format een kleine verplichting. Het plot in de derde versregel en de natuur in metafoor. Dat heb ik in mijn haiku’s lang niet altijd gedaan. Ze heten niet voor niets ‘Mien haiku’s’. Mien als mijn koosnaam en mien als Limburgse verbastering voor mijn. En het oogt en klinkt ook nog een beetje Japans / Chinees. Toch?
Maar Mien zou Mien niet zijn als hij voor het niet straight hanteren van de klassieke vorm geen oplossing vindt. Met plaatjes dus. Foto’s door den schrijver zelf geschoten in den natuur. Meer specifiek. In den natuur van zijn tuin en zijn woonomgeving Helmond of all places. Maar niet getreurd. Het regionale beeld kan ook nationaal en internationaal opgesoupeerd worden. Enerzijds dus een fotopagina paginagroot en anderzijds een haiku van drie versregels. Waarvan ik durf te zeggen dat de beiden pagina’s ook nog iets met elkaar aangaan. Zoals eerder aangegeven, 60 stuks, immers de schrijver beweegt zich in hetzelfde verjaardagsjaar. Wilde de dichtbundel voor zijn zestigste bewerkstelligen. Waarvan acte.

En dan een kleine teleurstelling wellicht voor de lieve lezer. De eerste boekpresentatie heeft reeds plaatsgevonden. En wel op 6 mei 2023. In Helmond bij Kantoor en Boek de Ganzenveer. Voor vrienden, familie, collega’s en boekliefhebbers in de winkel. Maar gelukkig is het epos vastgelegd voor de eeuwigheid, zolang het internet het (ver)dragen kan en wil. Lokale omroep ‘Dit is Helmond’ heeft verslag gedaan in woord en beeld. De pers is er overigens al eerder ingedoken. Want het ED (Eindhovens Dagblad) heeft ook nog een telefonisch interview gehouden en later uitgetypt op een laptop en geplaatst in zowel de fysieke als digitale krant.

Maar niet lang getreurd want zondag 28 mei vindt er nog een tweede boekpresentatie plaats in Eindhoven. En wel in Café ’t Rozenknopje te Eindhoven van 14:00 tot 17:00 uur. Waarom zolang? Omdat de locatie tevens de plaats is waar met regelmaat (de derde zondag van de maand usual) het Open Podium plaatsvindt van Poëzieclub Eindhoven. Dichters en schrijvers uit de omgeving van Eindhoven en ook veel verder (van Amsterdam tot Maastricht) dragen daar hun nieuwste werk voor. Gemiddeld treden zo’n vijftien tot twintig dichters schrijvers op voor een publiek van dertig tot veertig personen. Komt dat zien. De toegang is gratis. Daarom zijn schrijvers en dichters ook vaak zo arm.

O ja, niet te vergeten, er zijn nog dichtbundels te koop uiteraard. Te bestellen via Bol.com of door mij een bericht te sturen via het medium waarop u deze column leest of door een mail te sturen: mienrobATgmailPUNTcom
De prijs is 20 euro inclusief verzendkosten. 130 prachtige pagina’s beloof ik u met 60 pagina’s in kleur!
Veel lees- en kijkgenot!

Eindhovens Dagblad 25-04023
https://www.ed.nl/helmond/rob-mientjes-uit-helmond-trots-op-zijn-eerste-poeziebundel-gedichtjes-vol-humor-vloeien-uit-zijn-pen~ab92b3d8/

Dit is Helmond 11-05-2023

Rob Mientjes presenteert eerste dichtbundel

Zie ook mijn eigen weblog (Mien Weblog) met nog meer informatie en tevens de links hierboven (mochten ze niet werken).
https://mienweblog.blogspot.com/2023/05/dichtbundel-mien-haikus.html

Categorieën: Diversen

Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

1 reactie

Arta · 27 mei 2023 op 11:37

Tot morgen, Mien!
Ben heeeel benieuwd!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder