Punaise malaise. Het dopje springt eraf. Van ongeduld gevolgd door woede. De slinger hangt treurig naar beneden. Hij wilde de boel juist feestelijk maken, wat opvrolijken. Maar helaas, hij blijft vooralsnog hangen aan een punaise.
Het dopje daarentegen begint zijn eigen leven. Weliswaar gekraakt en met een flinke rugzak, maar toch, een heel leven ligt er voor hem. Eerst maar eens de gang zien door te komen. Zal nog niet meevallen. Hij ligt namelijk op zijn rug. De eerste kennismaking met zelfstandigheid, het eerste probleem dat getackeld moet worden. En dit keer geen hulp of onder hoede van de spijker. Hij voelt zich gelijk een schildpad die op zijn rug ligt. Of zo’n klein rood kevertje met zwarte stippen. Mijn lieve heer, beestachtig, dit drama. Maar alle begin is moeilijk.

De leraar stapt de klas binnen. Leraar Frans. Goemans heet hij. Een groentje nog en daarmee dankbaar slachtoffer. We zijn nog erger dan Bint, om het maar eens op zijn Bordewijks te duiden. Vilein en vals. Tautologisch en pleonastisch tegelijk. Met ons valt niet te spotten, met de leraar wel. Vandaag krijgen we Franse zangles op zijn Volendams. Goemans stopt de muziekcassette in de cassetterecorder nog voordat hij zijn jas uittrekt. Blij, jong, welwillend, braaf en fanatiek. Mon amour van BZN galmt door de klas. En nu moet het gebeuren. Alsof hij het weet. Goemans kijkt een beetje schichtig het klaslokaal in. Zou hij iets vermoeden? Langzaam stapt hij op het kleine podium en schuift zijn stoel naar achteren. Gegrinnik in de klas. Hij zet zijn tas op tafel en gaat zitten. Iedereen in de klas houdt de adem in. Nu gaat het gebeuren. Goemans gaat zitten, langzamer dan gedacht. Heel even verschiet zijn gezicht. Er prikt iets aan zijn kont. Maar hij laat niets merken. Dit gunt hij zijn leerlingen niet. Leedvermaak. Hij moet sterk zijn. De punaise laat nu toch weten dat hij het niet fijn vindt dat er iemand op hem zit. Hij schreeuwt het uit, maar wordt niet gehoord. De klas is stil. Stiller dan normaal. Een zwijgzame overwinning voor Goemans, die de klas een goedemorgen wenst met het zweet in zijn nek. Het wordt wederom een saaie les.

Categorieën: Diversen

Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder