(Ik wil een column schrijven, maar nu moet ik opletten, want Esther ligt op de loer voor stijl- en taalfouten en Meralixe zal mijn column ongetwijfeld vreselijk arrogant en pocherig vinden. Ik ploeg nochtans moedig voort)

Terwijl ik deze schrijfsels intik op mijn laptop is het hier op het eiland Bali halfvier in de namiddag en nog altijd heel warm. De hemel is prachtig blauw, geen wolkje te zien. Ik zit in mijn tuintje en kijk naar de palmbomen die zachtjes wiegen in de wind. De Indonesische hitte doet mij denken aan die dag in juni in het jaar 1976.

Nederland en België beleefden toen een van de mooiste zomers uit de geschiedenis. Klimatologische hoogtepunten waren de langdurige hittegolf van juni/juli en de intense droogte.

Het was toen zo warm dat de rechters in de rechtbank van Antwerpen de advocaten toelating gaven om hun toga uit te trekken vermits er geen airconditioning was in de rechtszaal.

Die dag in juni 1976 had ik als jong advocaat mijn eerste grote zaak gewonnen en dat had ik gevierd in een cafeetje naast het gerechtsgebouw waar de meeste advocaten na lange pleidooien een biertje dronken.

Rond twee uur in de namiddag was ik lichtelijk dronken en weemoedig. Ik voelde dat ik mijn oude grootmoeder moest bezoeken. Ik liet mijn wagen staan en bestelde een taxi.

Toen ik aanbelde opende mijn tante de deur. Of ik even op Oma wilde letten, zei ze, want tante wilde even weg.

Oma glimlachte blij. Zij herkende mij even. Drie minuten lang. Daarna werd haar blik weer leeg, en keek zij angstig naar mij.

Omdat het zo warm was, nam ik een douche in haar huis.

Toen ik mij weer aangekleed had vond ik mijn grootmoeder op straat. Zij had mijn portemonnee gevonden en was mijn geld aan het uitdelen aan elke voorbijganger. In haar ogen waren dat leuke gekleurde papiertjes waarmee zij de mensen kon verblijden.

Vroeger zei men dat zo’n mensen seniel zijn, nu noemt men dat Alzheimer.

Mijn lieve grootmoeder die als jonge vrouw tijdens de tweede wereldoorlog Spitfires, Hurricanes, en zelfs viermotorige B-29 bommenwerpers van de fabriek naar de luchthavens vloog, herinnerde zich niks meer.

Vrouwelijke piloten mochten destijds niet deelnemen aan de oorlog, zij moesten vliegtuigen naar de gevechtspiloten brengen. Die vrouwen waren heldinnen, want dikwijls hadden zij de nieuwe types vliegtuigen nog nooit gezien. Elk type vliegtuig heeft namelijk andere specificaties wat maximum hoogte betreft, en snelheid bij landen, opstijgen, gasmengselregeling op verschillende hoogten, landen bij crosswind, enzovoort.

Dat moesten die vrouwen allemaal zelf ondervinden. Geen wonder dat een heel aantal vrouwelijke piloten toen gecrasht zijn, maar mijn Oma had het allemaal overleefd.

Toen Oma een jaar later neerdaalde in haar graf stonden er twee oude dametjes, ex-piloten, naast mij. Zij herinnerden zich wat mijn Oma niet meer wist en zij weenden om haar heengaan. Zij beschreven haar als “de beste vrouwelijke piloot ooit”, terwijl zij er zich pijnlijk van bewust waren dat ook hun dagen geteld waren.

En inderdaad, ze zijn nu allemaal dood. Vergeten heldinnen.

Om te weten hoe moeilijk het is om piloot te zijn, en uit respect voor mijn Oma, heb ik in 1977 mijn vliegbrevet bekomen. Toen pas begreep ik wat mijn Oma meegemaakt heeft. Ik had een brevet voor een eenmotorige Piper Cherokee, en toen ik voor het eerst een tweemotorige Cessna moest piloteren zag ik in dat elk type vliegtuig een nieuwe opleiding vergt.

Stel je voor dat je dan zonder enige opleiding plots een viermotorige bommenwerper moet piloteren…

Lieve Oma, prachtige heldin.

(hoe kan ik die witregels verdomme vermijden????)

Categorieën: Algemeen

15 reacties

Mien · 29 september 2015 op 08:44

Ja, vliegen is kunst. Een kunst die de meeste vrouwen verstaan.
Laat de mannen maar aarden. Stevig met de voeten op de grond.
Om witregels te voorkomen moet je even het witregelbrevet halen.
Dat doe je door heel overdacht om te gaan met harde returns.
Is as simple as that.
Je had wel een toffe oma. Als ik dat zo mag zeggen.
Respect. Mooie ode aan haar ook.

troubadour · 29 september 2015 op 08:44

Historische vliegtuigen en heldinnen, veel meer is er niet nodig om me even ‘van de wereld’ te krijgen. En als het dan ook nog boeiend verteld wordt. Heel mooi, niet Meralixe? Oma verbindt er een heel bijzondere dimensie aan.

Esther Suzanna · 29 september 2015 op 08:49

Haha Wayan, een bijzonder verhaal en wat mij betreft een 9.5!
Waarom geen 10?
Omdat ik geen juf ben.. misschien zitten er nog foutjes in. *wink*

Meralixe · 29 september 2015 op 09:04

Denk maar niet dat Meralixje nu met een bang hartje in een hoekje zit te bibberen. Hier zie, een negatief commentaar:

Wat een rare verhaallijn. Wat heeft de eerste alinea en dan verder het meegeven dat je advocaat bent geweest te maken met de kern van uw verhaal, inderdaad, het heldhaftige verhaal van uw oma?

    troubadour · 29 september 2015 op 09:35

    Stel nu Meralixe dat dit een verhaal was over; “Mijn leven als advocaat”, was je dan over dat rare verhaal van die vliegtuigen begonnen?
    Kijk da’s nu ook het risico van een schrijfcursus, een mens verliest zijn identiteit..

arta · 29 september 2015 op 10:37

Shift+enter tegelijk indrukken voorkomt een witregel! 🙂

Ik houd van odes aan heldhaftige oma’s, geschreven onder de Balinese zon!

(Wel veel ‘ik’-jes, daarvan kunnen een aantal wel omzeild worden)

    troubadour · 29 september 2015 op 10:43

    Bedankt voor de tip Arta, aan Mien heb je niks. Shift+enter, Shift+enter, snel opschrijven.

Frans · 29 september 2015 op 11:54

Mooi zo´n oma als vergeten heldin. Wie weet, krijgt ze net als de in vergetelheid geraakte Engelandvaarders ooit een museum. Een film is er al, geloof ik. En och, hoeveel heldinnen kent de wereld niet die nooit hebben gevlogen en met angst in het hart en kind in de arm aan de golven waren overgeleverd. Naamloos vergaan, veroordeelt als gelukszoekers. Voor hen beslist geen museum. Niet eens een monument. Ja, een mis van een paus, die om respect vroeg. Hij kreeg later van een columnist het verwijt dat hij de vluchtelingen daarmee naar Europa had gelokt. Daarvoor beste Wayan hebben je oma en haar collega´s hun leven niet gewaagd. Dus als we ze in ere willen houden, is een beetje empathie met al die op drift geslagen hoopjes mens wel het minste wat we kunnen doen.
Zo zie je wat een goed verhaal los kan maken. Met dank aan je oma en je herinneringen op Bali.

Meralixe · 29 september 2015 op 16:36

Stront aan de knikker? Stront aan de knikker.
Frans deed me eventjes nadenken, ook ik herkende één en ander via de media, onder meer van een vrouw uit Texel.
Wayan, toen jij in het jaar 1976 vijventwintig jaar was dan was uw oma…rond de 80 jaar? Als we dan terug keren naar de oorlogsjaren komen we bij een dame van 50 jaar maar niet bij die moedige jonge vrouwen die je suggereert.
De helft van column x op ’t verkeerde been zetten… leuk is anders.

Nachtzuster · 29 september 2015 op 18:34

De inleiding en afsluiting voegen niets toe. Zou ik dus zeker weglaten en die vraag over witregels in een mailtje stellen aan de redactie.
Verder een lief verhaal over je stoere oma en Meralixe, wat maakt het nu uit hoe oud oma was? Misschien was ze pas 66 toen ze overleed. Ook op vroege leeftijd kun je Altzheimer krijgen namelijk.
Voor mijzelf leidden de namen van vliegtuigen mij af, maar de intentie van je column komt zeker over!

Wayan · 30 september 2015 op 02:01

Meralixe, zij was niet mijn biologische grootmoeder want die was al lang dood, doch wel haar jongere zus, dus mijn groottante. Bij gebreke aan een grootmoeder, noemde ik haar altijd Oma, en zij vond dat leuk, want zelf had zij kinderen noch kleinkinderen. Waarom dat zo was heb ik haar nooit gevraagd.

Dees · 30 september 2015 op 10:23

Gaan we nu een Vlaamse vete tegemoet? Misschien kunnen de heren beter een pintje pakken via Skype en het onderwerp religie daarbij vermijden?

Voor Wayan, je kunt niet alleen maar fans hebben!

Maar aan mij heb je er overwegend wel een. Mooi verhaal, mooie oma.

    Wayan · 30 september 2015 op 18:22

    Dees, ik moet minstens tien keer proberen om in te loggen om iets te kunnen schrijven. Hier op het eiland Bali is het internet ontzettend traag, en dikwijls is er helemaal geen internet gedurende drie of meer uren. Ik zie dan mijn tekst verdwijnen indien ik die niet opgeslagen heb.
    Wat Vlaamse vete betreft, Meralixe denkt altijd dat ik arrogant ben omdat ik vroeger een advocaat was. Hij schijnt te denken dat wanneer ik zeg dat ik vroeger advocaat en later piloot was een vreselijke arrogante en pocherige manier is om columns te schrijven.
    Tegenover zijn opmerkingen ben ik natuurlijk hulpeloos, want wat kan ik anders zeggen dat ik inderdaad advocaat en piloot was?
    En wat betreft mijn Oma, die in feite de zus van mijn biologische grootmoeder was, wil Meralixe soms dat ik mijn hele stamboom doorzend? De genealogie? Dan zal hij wel zien dat de persoon die ik mijn Oma noemde inderdaad een heldin was die vliegtuigen piloteerde, dat wil zeggen zij piloteerde die vliegtuigen van de fabriek naar vliegvelden waar mannelijke piloten de vliegtuigen overnamen om te gaan bombarderen in Duitsland.
    En kijk hier als je Engels verstaat https://www.youtube.com/watch?v=d3nQpCGfRHA
    Twee van die oude dametjes waren aanwezig toen Oma begraven werd. Nu zijn die dames ook al dood, please bekijk die video!

      arta · 19 november 2015 op 14:38

      Zojuist heb ik de video gekeken! Wát een stoere dames, heel bijzonder om te zien.
      Enne… Om alle goede redenen ben ik wel benieuwd naar de rest van jouw stamboom. Hangen er nog meer bijzondere vruchten aan?

Sagita · 30 september 2015 op 17:47

Genoten van je verhaal over je Oma. Je laat zien dat Oma’s geen oude demente dametjes zijn, maar prachtige jonge vrouwen die vliegtuigen besturen! Je geeft je Oma zo een eeuwig leven!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder