Volgens de Dikke van Dale betekent spijbelen: ‘stiekem van school of van een andere verplichting wegblijven’. Misschien heb jij dat nooit gedaan, maar ik wel! Zelfs diverse malen en onder verschillende omstandigheden.

Eigenlijk ben ik al met spijbelen begonnen toen ik op de kleuterschool zat. Als vierjarige voelde ik mij niet happy in het duistere klooster waar nonnen als vermomde pinguïns rondliepen. De gangen met zwart-witte tegeltjes en de eindeloze rijen kapstokjes hadden op mijn prille geest een negatieve uitwerking. De toiletten stonken en de geur van blokkendozen steekt tot op de dag van vandaag in boze dromen nog wel eens de kop op. Als ik aan die periode terugdenk, word ik nog steeds een beetje misselijk.
Als kleuter kun je natuurlijk niet echt spijbelen. Je wordt gebracht en gehaald, dus moet je iets anders bedenken. Moeder was gevoelig voor signalen die konden duiden op een verstoring van mijn welzijn. Reden waarom ik regelmatig een aantal ongemakken simuleerde, zoals buikpijn, hoofdpijn of een zere keel. Met buikpijn scoorde ik het best. In het voorwenden van ‘schoolziekte’ was ik een expert.

De lagere school heb ik voor een groot deel in Ierland doorlopen. Lijfstraffen waren daar heel gewoon. Les niet geleerd, handje uitsteken en dan tien venijnige slagen op je vingertoppen met een rietje. Toen ik genoeg correcties had geïncasseerd, ging ik spijbelen. Dagenlang zwierf ik langs de haven en in de bossen. Tot ik op een bepaald moment werd gesnapt. Met een stevige hand in mijn nek bracht een boze man mij naar huis waar mijn moeder de gedenkwaardige woorden sprak: ‘Als je dit nog een keer doet, breek ik allebei je benen’.

Ook op de mulo in Nederland sloeg ik wel eens een dagje over. Met een zelf geschreven briefje over een afspraak bij de tandarts of zo wist ik de boel een tijdje te belazeren. Totdat een gesprek tussen mijn moeder en de hoofdonderwijzer daar verandering in bracht. Om herhaling te voorkomen, werd er weer gedreigd met maatregelen. Ditmaal geen gebroken benen, maar het inhouden van zakgeld. Als ik de beslissing zelf had mogen nemen, zou ik waarschijnlijk toch gekozen hebben voor gips. Het geld had ik nodig om naar de bioscoop te gaan.

Als ik nu gevraagd word voor een feestje of een uitnodiging krijg voor een verjaardag, dan heb ik soms de neiging te willen spijbelen. Ik houd niet van dit soort bijeenkomsten. Laat mij thuis maar een etentje verzorgen voor familie of vrienden. Daar voel ik me in mijn element en heb dan plezier. Als ik dus een keer niet in ga op een invitatie, dan zijn er twee mogelijkheden. Of ik heb al een afspraak en kan écht niet. Of ik ga spijbelen. De waarheid houd ik voor mezelf.

Categorieën: Algemeen

Snarf

Tijdens koken zijn kruiden en specerijen mijn smaakmakers. Bij het schrijven: humor, zelfspot en ironie. Voor beiden geldt dat het soms lukt ... soms niet.

12 reacties

van Gellekom · 30 september 2016 op 17:49

OOk deze weer zeer herkenbaar. Spijbelen deed ik ook. Zelfs op de kleuterschool. Ik kreeg les van een non. Ik zal haar maar zuster Secretia noemen. Deze non vond mij dom omdat ik niet kon knutselen. Zij ontwierp een zogenaamd dommenhoekje waar kinderen zoals ik moesten plaatsnemen. Dus kwam ik niet meer. Gedoe nog toen met mijn vader die de non naar haar werkgever, zijnde God de Vader, wilde overplaatsen haha. Prachtige column, Snarf

NicoleS · 30 september 2016 op 19:04

Mooie column Snarf. Ik haatte school ook, niet vanwege de lessen en leraren maar door het gepest. Later veel gespijbeld. Gymlessen skipte ik. Nergens voor nodig

Meralixe · 30 september 2016 op 19:07

Inderdaad, een kind kon spijbelen en een volwassene… liegt.
Gelukkig is dat langeneuskrijgen ook een leugen of ik kon al lang niet meer in de buurt van mijn computer komen.
Goede column niettegenstaande je het ‘spijbelen’ eventjes verwarde met liegen.
Voor mij is spijbelen meer gewoon weg blijven van zonder te zorgen voor één of ander alibi. Tuurlijk is er daarna wel enige uitleg nodig om je er uit te lullen en dat is dan meestal liegen.

Mien · 30 september 2016 op 23:43

Spijbelen en schoolborstels uitkloppen. Het komt allemaal weer terug. Ik zie het klassenboek nog liggen. Bijna iedere pagina door mij gesigneerd. En toch is het nog allemaal goed gekomen. Hoe dat mogelijk is? 🙂
Leuke column Snarf.

Esther Suzanna · 1 oktober 2016 op 11:28

Het valt me op dat veel schrijvers ervaring met spijbelen hebben. Of alleen de spijbelende reageren? Of we sympathiseren met de spijbelaar en doen net alsof wij ook zo rebels waren… 🙂 Leuk wetenschappelijk onderzoekje?

Heerlijke column. Veel herkenning, althans, ik nam geloof ik niet eens de moeite te liegen. Ik kwam gewoon niet opdagen of liep midden in de les weg. Dat kon toen nog. Voor een periode. 🙂

Midian · 1 oktober 2016 op 21:55

Ik fakete ook al in de kleuterklas, ik deed of ik onder de middag in slaap gedommeld was. In het middelbaar stapelden de afwezigheidskaarten zich op. Ik vervalste mijn ouders hun handtekening. Heel herkenbaar allemaal. Grappig en uit het leven gegrepen.

Snarf · 1 oktober 2016 op 23:34

Bedankt voor jullie reacties. Gelukkig ben ik dus niet de enige die spijbelde …. en af en toe nog steeds doe. ?

StreekSteek · 2 oktober 2016 op 10:07

Niet automatisch aanpassen vormt de vrije geest. Dat weten we achteraf pas. Het verzet zit er al vroeg in. Dat wordt hier krachtig neergezet. Heb zelf eigenlijk nooit gespijbeld: ik zat in mijn eigen wereld en had een hekel aan vermoeiend en tijdrovend nutteloos gedoe.

g.van stipdonk · 2 oktober 2016 op 20:58

Tijdens de catechismusles liep de kapelaan rond met een lat en tikte er op los, zodra iemand de fout in ging. Maar spijbelen: Ho maar!

Bruun · 3 oktober 2016 op 10:47

Mooie column. Ik rook de blokkendozen gewoon tijdens het lezen. Voor mij persoonlijk is het onderwerp niet zo herkenbaar want ik heb vrijwel nooit gespijbeld vroeger. Dat durfde ik simpelweg niet. In de omstandigheden die jij beschrijft kan ik het me daarentegen levendig voorstellen.

Nummer 22 · 4 oktober 2016 op 07:21

Lijf straffen een favoriete bezigheid in de internaten der katolieken. Spijbelen wie is daar niet groot door geworden.

Mooi geschreven, hee mooi?

Nummer 22 · 4 oktober 2016 op 07:21

Heel mooi!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder