Ik heb zojuist een potje zitten janken. Van ontroering en spijt. Echt, ik ben aangedaan door zoveel compassie, door zoveel gulheid. En oooh wat heb ik spijt van die grote bek die ik altijd heb gehad. Dat ik mensen heb beledigd door ze Haagse Plucheridders te noemen. Of zelfs zakkenvullers. Het spijt me… Zojuist lees ik dat Den Haag, onze held De Geus heeft dit God-ver-dom-me eigenhandig afgedwongen en ik wed met gevaar voor eigen leven, heeft toegezegd dat onze ouderen, zeg maar de grondleggers en bouwers van onze hedendaagse maatschappij, een jaarlijkse toelage krijgen van 36 euro. Althans een deel daarvan, en let wel… per persoon!

Dit betekent dus dat twee, ‘onder ons gezegd en gezwegen’ een beetje overbodig geworden mensen, lastige oudjes die weinig toegevoegde waarde meer hebben in onze maatschappij, die vaak ziek zijn, geldverslindende zorg nodig hebben en zich slechts in het gunstigste geval nog nuttig kunnen maken als oppas voor onze kroost, zomaar even 72 klatsers in hun doorgroefde klauwtjes krijgen. Leuk voor de artistieke foto, die rimpelige klauwen maar om daar nu zomaar weer een kapitaal in te smijten dat waarschijnlijk weer zoek raakt in een ouwe sok die, je zult het zien, na hun dood, bij het opruimen van hun zoldertje of schuurtje, zodanig is aangevreten door het ongediertje dat het geen waarde meer heeft.

Bedenk wel dit dit Geuzengeintje ons zomaar even 14.000.000 euro gaat kosten. Veertien miljoen euro! Enig idee hoeveel topsalarissen hiervan betaald kunnen worden? Nou? Vaak meer dan één. Daar zou Anders Moberg zijn werk bijna anderhalve keer voor willen doen. Een heel jaar lang!

Kom op hé. Laten we eerlijk zijn. Die 2 euro-nogwat per persoon per maand worden wellicht verkwanseld aan een bloemetje voor de vrouwelijke wederhelft wiens reukorgaan het verschil niet ruikt tussen haar eigen schimmelige doos en een roos. Om van haar zicht nog maar te zwijgen.

Het CDA had de ouderen graag 110 procent van haar minimumloon gegeven. Gelukkig heeft Aars Jan de Geus hier een stokje voor weten te steken. Niet iedereen valt in de prijzen. Het moet natuurlijk wel in het redelijke blijven wat we als Staat der Nederlanden cadeau doen. We zijn tenslotte met z’n allen Sinterklaas niet. En waren we dat wel geweest, dan zaten we nu, ik in elk geval wel, lekker in Spanje van een welverdiende vakantie te genieten.

Een vrolijk Kerstfeest.

p.s.
Oudjes, maak het niet tè gek hè…


8 reacties

Kees Schilder · 26 december 2004 op 09:07

[quote]Bedenk wel dit dit Geuzengeintje ons zomaar even 14.000.000 euro gaat kosten[/quote]

Hou toch op, Vik. Dat geef ik per maand al uit aan taxikosten 😀
Maar je hebt een punt

Ma3anne · 26 december 2004 op 10:19

Nou, ik heb dat bedrag ook zomaar gekregen en ik heb er voor de kerst voor mijn ouders een vogelhuisje voor kunnen kopen, voor de kinderen elk 5 paar sokken, een fles wijn voor bij het eten, bonbons en pudding. Voor ons echt wel een verschil met de kerst. Toch wel hoor!

P.S. deze ouwe doos vindt het overigens weer een topcolumn. 😀

Li · 26 december 2004 op 12:05

Met een beetje mazzel kunnen ze van dat bedrag (36 euro)een tweedehands rollator kopen 🙁

Godspeed · 27 december 2004 op 10:10

En die 14.000.000 komen weer uit de besparing van 200.000.000 die het opheffen van het het grijs kenteken voor particulieren moet opbrengen.;-)

Als die oudjes nu eens een dag in de maand lekker naar de kroeg gaan en die 36 euro opzuipen, dan heb ik daar geen problemen mee.:-D

sally · 27 december 2004 op 13:52

Hij is weer goed! viking.

groet
Sally

Dees · 27 december 2004 op 16:38

[quote]Met een beetje mazzel kunnen ze van dat bedrag (36 euro)een tweedehands rollator kopen. [/quote]

Denk het niet. Maar er is toch ook niets mis met een ouwerwetse wandelstok?

Goede column trouwens.

Mup · 27 december 2004 op 19:48

Mijn ouwetje zit met zijn nieuwe lief in Spanje. Maar goed dat-ie dit niet wist, dan was hij er voor thuis gebleven,

Groet Mup.

ignatius · 29 december 2004 op 00:13

Zeg, wanneer val je onder ‘ouwetje’? Anders wil ik ook nog wel profiteren van deze gulle gift 😀
Prima column.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder