Het is zaterdagavond en we willen ons installeren voor een gezellige avond op de bank. Paul trekt me op zijn schoot en ik nestel me “flieft” in zijn armen. Zacht fluistert hij “tjeee wijfie, over een maand alweer twintig jaar samen”. Vanuit de andere kant van de kamer klinkt een hoop gekuch en het geluid van mensen die over moeten geven. Als ik Paul tegen onze “p.p-tjes” (pokkuhh pubertjes) hoor zeggen dat ze blij moeten zijn dat we na twintig jaar nog steeds zo *flieft* zijn, geven zij als antwoord dat ze zich beter vermaken als we ruzie hebben dan dit kleffe, bijna ziekelijke gedrag van ouwe mensen. “Trouwens”, vult de jongste aan, “ook jullie hebben een slaapkamer waar je dit soort onsmakelijke dingen kan doen”. “Waar is de tijd gebleven dat jullie gewoon om half acht je kooitje in gingen”, vraag ik me hardop af, “en wij de avond voor ons zelf hadden?”
“Tssss” was het antwoord, “je bedoelt de avonden dat jullie dachten dat wij jullie niet hoorden en de stoelen door de kamer heen vlogen?”
Ik hou bij hoog en laag, schijnheilig vol dat ik me niet kan herinneren dat we zulke ruzies hebben gehad, ondertussen stiekem een zucht van opluchting slakend omdat ik even bang was dat hij iets anders had gehoord dan een beetje ruzie.

Er ontstaat een luidruchtige discussie over welke ruzie ze het aller-leukst hebben gevonden.
Dave vond, dat op nummer één moest staan, die keer dat ik Paul een pizza op zijn kale bol had gekwakt en de kaas, tomatensaus over zijn bol droop, terwijl een uienring als een oorbel rond zijn oor zat gewikkeld. “Ik wil toch nog even zeggen”, onderbreek ik Dave, “dat je vader me de hele dag al had getreiterd en hoe kon ik nou weten dat de buren en hun visite net op dat moment hun hoofd boven de schutting uit zouden steken? “Trouwens”, vervolgde ik mijn verhaal, “je vader had genoeg tijd om die pizza van zijn hoofd te halen, maar dat weigerde hij. Hij vond dat iedereen nu maar eens moest weten met wat voor soort vrouw hij getrouwd was”.

“Owwww en die ene keer dan, begint Robin, dat papa en mama ruzie hadden en dat hij vond dat mama het bed uit moest en zij niet wilde?” En weer hoor ik alleen maar schaterlachen en snikkende geluiden en beschaamd denk ik terug aan die ruzie. Ik wilde inderdaad het bed niet uit en Paul begon aan mijn benen te trekken en ik hield me met twee handen vast aan een bedrand. Na een kwartier, lig ik op mijn rug in de gang Paul hangt buiten adem, over me heen en hoor hem hijgend zeggen: “Goffer, heb ik weer, ben ik met een bouwvakker getrouwd!”
Het belachelijke en humoristische drong tot ons door en blauw van het lachen liepen we terug de slaapkamer in, waar tot onze grote afschuw de hele buurt zich voor het open slaapkamerraam had verzameld!

Ondertussen waren onze “p.p-tjes” al aangekomen bij de volgende ruzie, een ruzie die ik al lang weer vergeten was. Ik begrijp ook plotseling weer waarom ik bijna iedere drie maanden een ander servies nodig had. Er vlogen regelmatig kopjes en borden stuk tegen een of andere muur. Behalve dan die ene keer dat ik een koffiemok naar Paul zijn hoofd gooide en hij hem keurig opving. Ik werd zo boos, dat ik het gevoel had dat ik zou exploderen en er meteen een bord achteraan gooide met de woorden: “Je schijnt aan één bord voor je kop niet voldoende te hebben!”

Ik realiseer me opeens als ik het woordje “vla” hoor dat ze alweer bij de volgende ruzie zijn aangekomen. Ik mompel tevergeefs dat dit echt Paul zijn verdiende loon was dat dat pak dubbelvla in zijn driekwartsbroek terecht kwam, maar het mocht niet meer baten, ze liggen nu rollend over de vloer, tranen biggelen over hun wangen, terwijl ze hikkend vertellen hoe belachelijk ik er uitzag met die kom slagroom op mijn hoofd.

Ik onderbreek onze “p.p-tjes” en vraag of ze ook nog leuke herinneringen hebben, bijvoorbeeld over dagjes uit of vakanties.
“Ja, natuurlijk mam”, zegt mijn jongste puber, “ik weet nog die ene keer in Spanje en wij naar Aquaworld gingen en door jouw schuld papa en ik vast kwamen te staan in dat ijzeren toegangspoortje. De beveiligingsbeambte kwam pas na “uuuuuuren” om ons te bevrijden. Toen we eindelijk bevrijd waren, was papa zo boos op jou, dat hij met mij in de auto stapte en zijn trouwring een slinger gaf, zo de Middelandse Zee in. Toen zijn woede was gezakt, begreep hij dat hij zonder trouwring niet terug naar het hotel kon, dus heeft hij een uur lang gedoken om die ring letterlijk en figuurlijk boven water te krijgen. Ik zie nog iedere keer die kale bol die proestend en hoestend weer boven kwam!”

Ik geef het op, pak Paul zijn hand en fluister, “kom schat, we gaan naar onze slaapkamer, onsmakelijke dingen doen en overleggen hoe we die “p.p-tjes” de volgende twintig jaar nog meer leuke herinneringen kunnen geven”.


12 reacties

Mosje · 29 februari 2008 op 11:56

Een gezellige avond op de bank. Lang geleden dat ik dat beleefd heb. Je leest wel eens in contactadvertenties. “hou van uitgaan, maar ook van bankzitten”.
Bankzitten.
Tja.

pally · 29 februari 2008 op 12:18

Zeker een geinige column! Heb er echt om gelachen, hier en daar , Bitchy. Maar ik vind het toch iets teveel anekdotes verzameld in één column. Ik zou zeggen: twee ruzietjes minder en een kortere inleiding zouden leuk genoeg zijn geweest, wat mij betreft.

Groet van Pally, die het leuk vindt je hier weer eens terug te zien.

Neuskleuter · 29 februari 2008 op 12:20

Niet echt een column, maar enorm vermakelijk! Als je achteraf kan lachen om ruzies en nog steeds bij elkaar in de armen kruipt, zit het wel goed 😉

Als ik nog even mag zeiken over komma’s:
[code]Na een kwartier, lig ik op mijn rug in de gang Paul hangt buiten adem, over me heen en hoor hem hijgend zeggen:[/code]
Die zin loopt niet echt lekker en ze staan verkeerd.

SIMBA · 29 februari 2008 op 12:48

Leuk stukje met een leuke titel!
Alleen snap ik de rubriek “actualiteiten” niet zo goed :eh:

Mosje · 29 februari 2008 op 13:07

Simba, de Bitch zit op dit moment midden in een ruzie!

Neuskleuter · 29 februari 2008 op 13:22

Actualiteiten is het eerste thema dat je tegenkomt als je vergeet het thema in te vullen. Dat weet ik, omdat ik ook zo gehaast was 😉 Maar een mailtje naar de redactie heeft het nog rechtgezet voordat het online is.

Witteflits · 29 februari 2008 op 13:32

Leuke humor!

lisa-marie · 29 februari 2008 op 18:49

ik heb net zoals je p.p-tjes erg gelachen 😆
en bij deze gefeliciteerd met je 20 jaar volgende maand. :ballon:

DriekOplopers · 29 februari 2008 op 20:41

Fijn verhaal. Prettig om je weer eens een keertje te lezen. 😉

KawaSutra · 1 maart 2008 op 02:29

Leuk hoor Bitchy, je hebt je naam tenminste met verve verdiend. 😀

Bitchy · 1 maart 2008 op 09:39

Mosje, het bankzitten is hier verheven naar het ultieme geluk op een zaterdagavond 😉 Het *bankhangen* daarentegen, hangt meestal samen met hoe we na pizza’s gooien, vrij worstelen en diepzeeduiken, de al wat ouder wordende lijven hebben uitgeput.

Neuskleuter, die bewuste zin, heb ik denk ik wel 10x overgeschreven, over gelezen en wat ik ook deed, het liep gewoon niet lekker. En die, 2 komma’s, ik heb ze gewoonweg niet meer gezien.
Ik was idd enorm gehaast met insturen, was blij dat ik weer eens wat op papier had gekregen, snel
insturen dus, verkeerde categorie, al moet ik zeggen dat het voor mijn gezin nog wel actueel is om met vla te gooien 😉
Las vandeweek op café, een topic over wanneer een column een column genoemd mag worden. Het blijft onduidelijk en vrij breed uitlegbaar. Ik weet wat je bedoelt en ben het met je eens dat deze *column* niet aan alle eisen voldoet.

Pally, de eerdere versies liepen uiteen van een uitgebreid verslag tot …. Geen van allen vond ik eigenlijk lekker lopen. Het was het iedere keer *net* niet. Ik denk dat dit het enige ingezonden verhaaltje is wat ik zo vaak heb overgeschreven en heb weggegooid. Waarom er dan toch over schrijven? Ben een eigenwijze muts, moest en zou het op papier hebben. Wat voor mij ook belangrijk was dat ik weer eens wat op papier kreeg en wat minder serieus was dan de laatste paar.

Simba, ik ga voor Mosjes’ uitleg, Paul stond op moment van inschrijving met een omgekeerde pan kippensoep op zijn hoofd naast me 😉
De titel vond ik eerlijk gezegd niet origineel, maar meer een logisch iets.

WitteFlits, Lisa-Marie, thnx!

Driek, thnx! Het is fijn om *terug* te zijn. Heb vandeweek snachts een enorme inhaalslag gemaakt met het bijlezen van columnx, heb genoten van jouw schrijfsels en je kritische manier van uitlaten, als Driekoplopers! 😉

Kawa, dit was de gekuisde versie. Als je de andere versies zou lezen, zou het geen Bitch meer zijn maar Takkewijf 😉

Dees · 1 maart 2008 op 10:41

Het stuk doet me een klein beetje aan Mup denken. Niet alleen door de titel, maar ook door de toon en de warmte eronder. Een erg leuk stuk! En volgens mij past je benaming best goed bij de hele familie (of is het je achternaam? ;-))

Geef een reactie

Avatar plaatshouder