In Amerika is het een heet hangijzer, in Nederland vooral een item waar alleen de hyper-religieuzen zich mee bezig houden: abortus.
Waarom dit in Nederland niet zo’n heet hangijzer is, is omdat wij behoorlijk individualistisch denken. ‘Dat moet ze lekker zelf weten’ is de algemene consensus. Het is een onderwerp waar velen liever niet echt een mening over vormen, het afschuiven van de keuze op degene die in ongelukkige verwachting is geldt niet als een afkeuring, of een goedkeuring. Veel tegenstanders van abortus geloven dat iedere foetus geboren wordt met een ‘ziel’, of in ieder geval een bewustzijn. Hoe jong de vrucht ook is, het blijft een moord. Nu ben ik zelf niet religieus, en heb ik dus niet veel met het idee dat iemand een ‘ziel’ heeft. Ik zie het bewijs hiervoor wanneer iemand door een lichamelijke ziekte bijvoorbeeld van karakter verandert. Dit zou niet mogelijk moeten zijn wanneer een karakter bepaald zou worden door een ‘ziel’. Wie jij bent wordt grotendeels bepaald door jouw ervaringen, en jouw opvoeding, niet omdat je in een vorig leven een Napoleon bent geweest.

Wat dit punt betreft zou ik voor mijzelf dus tot de conclusie moeten komen dat abortus prima is, zolang de ‘vrucht’ nog geen bewustzijn heeft. Hiermee bedoel ik dat het nog niet voor zichzelf kan denken, en puur reageert op instinctieve impulsen.

Veel tegenstanders hangen vast aan de doctrine van de bijbel: ‘Gaat heen en vermenigvuldigd u’. Voor de mensheid is dit een lange tijd een goede tip geweest. Hoe meer mensen, hoe groter de kans is dat de mensheid nog bestaat wanneer we getroffen worden door vreselijke ziektes. Echter hebben we we nu, met meer dan 7 miljard mensen op de aarde, dit doel wel eens bereikt. Sterker nog, als we zo door blijven gaan krijgen we straks voedseltekorten. We hoeven ons op dit moment dus absoluut niet druk te maken over het bevolken van de aarde (integendeel; een geboortebeperking zou wellicht de meest humane manier zijn om de mensheid gezond te houden).

We kunnen op dit moment ons dus prima de luxe van een abortus veroorloven. Een mens minder, betekend meer voedsel voor de rest. Misschien kampt abortus gewoon met een imago-probleem. Ik stel voor dat de abortusklinieken met een slogan komen: ‘Zou jij ook willen dat de arme kindjes in Afrika meer eten kregen? Misschien moet je abortus overwegen!’

Ik heb trouwens nooit begrepen hoe gelovigen tegen abortus hebben kunnen zijn. Wat is er nou beter dan geboren worden, en direct via het kanskaartje direct naar start te mogen? Zo snel mogelijk bij de hemel komen lijkt mij iets wat elke gelovige helemaal ‘het einde’ lijkt.

Abortus is echter een moeilijk vraagstuk, voor alle partijen. Naast de ethische vraagstukken kom je al snel uit op theologische vraagstukken die ze zaak kunnen compliceren, zelfs voor de doorgewinterde Atheist. Wanneer ik een zekere afstand neem, zie ik dat het geen bezwaar heeft voor de mensheid om ongewenste vruchten te aborteren. Echter blijft er een emotionele lading, waarschijnlijk omdat er een onzekerheid bestaat hoe het menselijk brein gevormd word, maar misschien ook omdat ik geloof dat elk mens de potentie heeft om grote dingen te doen, en gelukkig te worden.

Wanneer het als buitenstaander al moeilijk is om een concrete mening hier over te vormen, is het misschien ook maar het beste dat wij het over laten aan de vrouw die ongewenst zwanger is geworden. Zij kan het beste inschatten wat de kansen voor de vrucht zijn op een gelukkig leven, en wij hebben er helemaal niets mee te maken. Laten we deze vrouwen in ieder geval in hun waarde laten, en steunen in elke beslissing die zij maken. Het zal voor velen de moeilijkste beslissing zijn die ze ooit moeten maken.


8 reacties

Libelle · 29 augustus 2012 op 15:41

Quote; Wie jij bent wordt grotendeels bepaald door jouw ervaringen, en jouw opvoeding, niet omdat je in een vorig leven een Napoleon bent geweest.
Zo wordt je ook tot iemand die door zijn opvoeding abortus leert verafschuwen of accepteren.
Eerst dacht ik dat het een lichtvaardig stuk zou worden, maar het zit toch gedegen in elkaar. Ik ondersteun in ieder geval van harte de slotconclusie.

Meralixe · 29 augustus 2012 op 17:27

Wat een kolder over een zeer moeilijk onderwerp: abortus. Daar dan “geloven in” om de één of andere reden bij sleuren lijkt me dan ook helemaal van de pot gerukt. Natuurlijk IS het geloven in God een grote rem voor het toepassen van een abortus, maar bij dergelijke standpunten de rollen omdraaien en elke gelovige in een hoekje van een soort achterlijke debieltjes catalogeren is er zeker over.
Bovendien zijn er enkele schromelijke fouten binnen uw schrijven die aantonen dat je een onderwerp wilde behandelen waar je beter zou af gebleven hebben wegens “te kleine kennis van zaken.”
Zo bedoelde Jezus Christus met “ga en vermenigvuldig U” het uitdragen van Zijn gedachtengoed en heeft dit niets te maken met het al of niet kindertjes maken.

Eerder in de tweede alinea komt U tot het besluit dat een ziel enkel maar bij religieuzen hoort, en dit terwijl U net in deze column bewijs tracht te leveren van “nadenken” over bepaalde zaken.
Is het niet zo dat de mens zich nu net onderscheid van de rest van de, laat me toe het Schepping met een hoofdletter te noemen, door de “ziel,” het geestelijke vermogen tot nadenken? :hammer:

WritersBlocq · 29 augustus 2012 op 22:12

Staat als een huis, deze column. Ik vind het heel moeilijk om mij een mening te vormen of kant te kiezen. ‘GOED’, of ‘FOUT’, omstandigheden, etc. etc. die meetellen of niet, pffff…

Het zou mij nooit lukken om een dergelijk stuk te schrijven. Ook de humor erin, het Cabareteske om het zo maar te noemen, vind ik een schat van een vondst. [quote]Ik stel voor dat de abortusklinieken met een slogan komen: ‘Zou jij ook willen dat de arme kindjes in Afrika meer eten kregen? Misschien moet je abortus overwegen!’
[/quote]
en de alinea die daarop volgt:
[quote]Ik heb trouwens nooit begrepen hoe gelovigen tegen abortus hebben kunnen zijn. Wat is er nou beter dan geboren worden, en direct via het kanskaartje direct naar start te mogen? Zo snel mogelijk bij de hemel komen lijkt mij iets wat elke gelovige helemaal ‘het einde’ lijkt.
[/quote]

Ik verkies deze als mijn Column van de Maand, puur omdat het gewaagd is, goed geschreven (op een paar zpelfuotdjus na dan) en juist door dit cabaretgehalte (want hoe schrijf je cabaratesk :eh: 😆 blij dat het geen column is, maar een reactie!).

pally · 30 augustus 2012 op 12:40

Hoewel het begin me even irriteerde, Fat Tree, vond ik dit stuk al verder lezend steeds beter worden. De humor en het groteske erin maakt dit onderwerp lichter. En door die luchtige alinea’s komt ook het serieuze eind beter tot zijn recht. :wave:

groet van pally

Jip · 30 augustus 2012 op 13:25

Goh zeg wat een drukte maken mensen over de abortus van een mensenkind. Weet je ik vind dat mensen meten met twee maten. Moet je eens zien wat ze in het dierenrijk uitvreten. Al die poezen en honden die tegen hun wil in gesteriliseerd worden! Hups de hele baarmoeder eruit vaak met inhoud.
En ik heb wel eens gehoord dat in Brazilië de mensen van de Paus geen anticonceptie mogen gebruiken, maar dat de straatkinderen zo rond de acht jaar gewoon door de politie worden afgeschoten.
Ach ja mensen denken wel dat ze alles weten, maar ze moeten toch ook nog veel leren!
Woef! Jip

Harrie · 30 augustus 2012 op 17:04

Abortus is pijnlijk. Zo vind ik het hier ook beschreven. Het zal altijd een actueel en een zwaar bevochten onderwwerp blijven. Helaas. Baas in eigen buik heeft in iedere cultuur en religie zijn eigen bandbreedte.

arta · 1 september 2012 op 17:09

Goede column, mooie schrijfstijl.
Ik ben het ook eens met jouw slotconclusie. De keuze om wel of geen abortus te plegen is afhankelijk van zoveel persoonlijke factoren, ervaringen, dat oordelen of, erger nog, veroordelen niet op zijn plaats is.

Meralixe · 4 september 2012 op 09:12

Had de column onder “gein & ongein” gestaan dan had ik misschien een minder scherpe reactie gegeven en hier en daar wat humor gezien.
Volgende vraag.” Past “abortus” onder de noemer gein & ongein?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder