Alles plakt. Lekker zeg, in een subtropisch Côte de Spike Nez een column schrijven. Temperaturen van boven de 30 graden en tóch ruim 450 woorden zoeken voor een stukkie. Dat is toch geen leven meer. Nee, dan oorlogsjournalisten. Die hebben het makkelijk. (De goeden niet te na gesproken.) Defensie kauwt alles voor. De kant-en-klare woordenbrij door elkaar husselen, een paar (eigen?) woorden erbij voor de sensatie en hup, een ‘waarheidsgetrouw’ oorlogsverslag. Sommige woorden gebruik je niet. Oorlog. Agressie. Bezetting. Onderdrukking. Oorlogsmisdaad. Imperialisme. Je noemt dat achtereenvolgens vredesmissie, noodzakelijk ingrijpen, demilitariseren, strijd tegen terreur, incidenten, het verspreiden van democratie. Het is zo warm dat van nadenken bij deze ‘journalisten’ niets terechtkomt. En al helemaal niet bij Geefmenogeenpilsie. Oorlog is ver van zijn luchtbed. Maar, stel dat Spijkenisse wordt platgegooid. Dat het ziekenhuis wordt vernietigd. Dat het theater in brand wordt geschoten omdat er ‘rebellen’ zitten. Dat de Groene Kruisweg en de Spijkenisser brug, de Botlekbrug en de Botlektunnel, verwoest worden om te zorgen dat we er niet in of uit kunnen. Dat de wijken Akkers, Vogelenzang en Sterrenkwartier in worde geschoten om de opstandelingen tot overgave te dwingen.
Scholen zitten tjokvol – vooral met bejaarden, alleenstaande moeders met kleine kinderen. De betergesitueerden hebben de stad tijdig kunnen verlaten in hun PC Hooft tractors. Er is gebrek aan artsen en verplegend personeel, medicijnen, verband, bedden, voedsel, schoon water, elektriciteit. De Dorpskerk, waar mensen samendrommen en angstig wachten op de dingen die komen, krijgt een voltreffer. Brandend stort de toren neer. Hij heeft eeuwen van godsdienstoorlogen en ontkerkelijking overleefd en was kortgeleden gerestaureerd. Mensen worden getroffen door vallend puin en hun gekerm overstemt het geroep en gegil van de anderen. Honderden jongeren proberen lopend door de metrotunnel onder de Oude Maas naar Hoogvliet te ontkomen, maar merken tot hun schrik dat de tunnel onder water staat. Als ze de tunnel uitkomen worden ze onder vuur genomen omdat men denkt dat het opstandelingen zijn. Slechts enkelen weten te ontsnappen. Een aantal bommen treft het stadhuis en doodt tientallen vluchtelingen. Een F16 komt laag boven de Oude Maas aanzetten en vleit zijn bommen neer op de dijken langs de rivier. Binnen luttele minuten jaagt het water als een razende door de straten, zodat het totaal aantal slachtoffers tot boven de 800 stijgt. De weinige achtergebleven raadsleden kiezen uit hun midden een burgemeester in oorlogstijd en roepen de noodtoestand uit. De politie vuurt zonder pardon op plunderaars. Of vermeende plunderaars: mensen die naar hun huis terugkeren om wat spullen op te halen en op hun stoep worden neergeschoten. De chaos is compleet.

Mijn alles vraagt of ik nog wat wil drinken. De poezen rekken zich loom uit in de schaduw. Ik ben ontroerd door de vredige rust die ons tuintje uitstraalt. Libanon, Israël, Palestina, Irak en Afghanistan zijn ver weg.

© Jan Bontje 2006

Categorieën: Actualiteiten

7 reacties

Ma3anne · 2 augustus 2006 op 08:52

Altijd goed een situatie uit Verweggistan dichtbij halen om de mensen bij de les te houden.
Alhoewel, Spijkenisse is van hier toch ook wel een stukkie rijen hoor. 😉

Kan het zijn dat ik in je laatste columns een andere stijl van schrijven begin te zien? Het bevalt me tot dusver prima.

Mosje · 2 augustus 2006 op 20:20

Goed zo Jan, zo heb je Spijkenisse wel even goed op de kaart gezet. Uiteraard met de kans dat het er weer van af wordt geveegd.
😀

WritersBlocq · 2 augustus 2006 op 22:25

Goed ingeleefd, krijg het er benauwd van!
Ook mij bevalt je schrijfstijl uitstekend, groetje, Pauline.

KawaSutra · 3 augustus 2006 op 01:01

Prima column!

Li · 3 augustus 2006 op 09:32

Indringend en bijzonder goed geschreven Jan. Schudt ons maar wakker want je hebt gelijk; het lijkt anders maar het is precies hetzelfde.

Li

Literator · 3 augustus 2006 op 11:51

[quote]Het is zo warm dat van nadenken bij deze ‘journalisten’ niets terechtkomt. En al helemaal niet bij Geefmenogeenpilsie.[/quote]

Mmh, zou het niet kunnen dat de hitte je zélf naar het hoofd gestegen is? ‘Betergesitueerde’ die in hun PC-Hooft tractoren vertrekken over bruggen die er niet meer zijn, (Hoe wilden ze dan wegkomen? Wat dat betreft is Spijkenisse een ramp…) de zelfde soort fout begaan als Marijnisen, (Ik weet er eigenlijk ook niets van, maar ik roep heel dapper wat. Oh, zijn jullie het er niet mee eens? Dan ben ik niet goed geciteerd.) rare incongruenties (Opstandelingen ín Spijkenisse, die opeens uit tunnelbuizen lijken te kruipen: Zitten ze nu in Spijkenisse of niet?) maar vooral dat van ‘geefmenogeenpilsje’. Waarom denk je toch zo slecht over de uitkeringsgerechtigden, de tramconducteurs en de politieagenten, die tenminste doorhebben dat ze ’t ook weten. Ik vind die arrogantie van jou eigenlijk stuitend. Jouw democratische gesteldheid lijkt wel héél erg op die van Stalin: Ik ben democraat, maar ze moeten het wel allemaal met me eens zijn, anders is het klootjesvolk. Nee, da’s democratisch. Vind ‘k hufterig, dat vind ik het. Ongenuanceerd ook.

Enfin Bontje, slaap zacht.

Chantal · 3 augustus 2006 op 17:21

Goede column, Jan!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder