Mensen. Terwijl de jaren voorbijglijden wordt mijn kieskeurigheid groter en laat ik er steeds minder van toe in mijn directe omgeving.
Niet uit arrogantie of schuwheid, maar omdat ik in toenemende mate een hekel krijg aan de zelfingenomenheid, de fixatie op het eigenbelang, het gebrek aan interesse voor een ander en het benauwde burgerlijke normen en waardensysteem dat de meesten van hen kenmerkt. In het onvermijdelijke sociale contact zoek ik mijn toevlucht tot praatjes voor de vaak die me in het voorbijgaan wonderwel goed af gaan en ook nog een zeker plezier opleveren.
Je staat in de winkel, op de hoek van de straat, in het cafe, plaatsen waar veilige onderwerpen en oppervlakkigheid voor het oprapen liggen en ontsnappen goed te doen is. Maar veel dichterbij, of erger nog binnenshuis, zijn ze me een gruwel.

Met name het bezoek, de visite, ervaar ik als aangekondigde huisvredebreuk. Vooral waar het stellen betreft. Niet zelden mondde het samenzijn met Henk en Miep uit in leegpraat over trivialiteiten waarbij het onderliggende doel is om het andere koppel in maatschappelijk succes, interessante vakanties en leuke kinderen naar de kroon te steken. Zij komen er al lange tijd niet meer in.

De blijde verwachting die me voorheen beving bij het horen van deurbel of telefoon heeft plaats gemaakt voor lichte paniek en weerzin. Ik blijk me in die stemming moeiteloos toegang te kunnen verschaffen tot een arsenaal aan smoezen om onder afspraken voor nader contact of het aanhoren van confidenties uit te komen. Welwillend maar beslist houd ik de deur voor persoonlijke ontboezemingen gesloten. Het aanhoren van vertrouwelijke informatie die onder strikte geheimhouding wordt medegedeeld leidt naar mijn ervaring niet zelden tot het einde van een vriendschap. De last van het zwijgen over een dergelijke biecht maakt het me onmogelijk om de betreffende vriend of het lijdend voorwerp van zijn bekentenis nog onbevangen tegemoet te treden. Met het aanhoren ben ik medeplichtig geworden en heb ik me laten gebruiken. Een ernstige schending van de spelregels, die een vriendschap schragen.
Wie de moed heeft om ondernemingen te starten die het daglicht niet kunnen verdragen dient zijn daden en de gevolgen ervan in stilte te dragen.

Waar ging het mis?
Als ik terugdenk aan de massa’s die bij ons over de vloer geweest zijn, vrienden, kennissen en daar weer vrienden van die ongenood maar welkom meekwamen, dan was de feestvreugde rond ons 35e op haar hoogtepunt. Eeuwige verbintenissen werden gesloten, samen zouden we oud worden en genoeglijk verder drinkend in een vriendenhuis hutje bij mutje leggen, alwaar we onze verzorging op de schouders zouden leggen van vlotte jongelui die zich zouden laven aan onze levenswijsheid en gevatte omgangsvormen.

Maar het feest ging over. Het smoorde in kinderen, banen, relatieperikelen, ziekte en dood. Mensen vallen bij nader inzien tegen, er is jaloezie, achterklap en overspel. Er zijn verwachtingen die niet worden ingelost. Er zijn ware gezichten die eindelijk worden onthuld. Zo ook het mijne. Het veilig geachte bouwwerk blijkt aan betonrot te lijden. Maar ook het toenemen van eigen bagage in de rugzak maakt de gang door het leven meer bedachtzaam en ingetogen.
Toch heb ik de moed er nog lang ingehouden, verjaardagen werden gevierd, oud en nieuw, house warming parties, maar het werd al keuriger en afstandelijker. En als de drank nog eens wat al te rijkelijk door de aderen stroomde veranderde de vrolijkheid van weleer te vaak in pijnlijke vragen, ongepaste confrontaties of bittere verwijten.
Het drama van de jeugd is dat je de beloftes die het leven je voorspiegelt voor werkelijk houdt. Ik ben nog niet zover als opa zaliger, die het asbakkenrasje naast zijn leunstoel als zijn enige ware vriend beschouwde.
Maar dat komt omdat ik ook een hekel heb aan honden.

(wordt vervolgd)

Categorieën: Algemeen

22 reacties

Meralixe · 3 maart 2013 op 10:12

Tjonge…tjonge…’t wordt tijd dat de lente komt… :eh:
Het is natuurlijk nog maar deel één maar hopelijk slaat deel twee over in een positievere sfeer. Anderzijds moet ik schoorvoetend toegeven dat verschillende passages me zeer bekend voorkomen.
En, uiteraard is het goed geschreven, dat dan weer wel, maar zo kennen we u he! 😉
Op 29/04/2011 schreef ik de hier terug te vinden de column ‘Gezellig.’ Sinsdien is het alleen maar erger geworden. 😀

Spencer · 3 maart 2013 op 11:09

Het is me uit het hart gegrepen. Bij mij is het feest ook over. Bij het woord misantropie moet ik altijd meteen denken aan een passage uit Gullivers travels van Swift: het paleis van de lilliputtertjes staat in brand en de prinses zit er nog in en kan er niet uit. Gulliver kan haar alleen nog redden door de brand uit te plassen en doet dat dan ook. Maar in plaats van dat hem dat in dank wordt afgenomen wordt hij veroordeeld wegens majesteitsschennis. Je moet er om lachen maar denkt ook: Ja, zo zijn ze..

Yfs · 3 maart 2013 op 11:43

Ik kende het woord misantroop (nog) niet. Normaalgesproken heb ik ook niet zo veel op met vervolgverhalen maar ben nu toch wel errug benieuwd naar hoe het verder gaat en kijk uit naar het vervolg! 😀

Mien · 3 maart 2013 op 12:44

Kom maar op met deel twee.
Mies en trop, daar komen we toch wel doorheen?
Saampies.

Mien Bouwman

arta · 3 maart 2013 op 12:55

Ook ik ben heel erg benieuwd naar deel 2, deze is al erg goed geschreven!

Pierken · 3 maart 2013 op 13:30

Eerlijk en straight verwoorde column. Zonder doekje. Je bent je volledig bewust van het sociale drijfzand. Dat benne lastige procesjes. In de ogen van de gelouterde misantroop ondervind je slechts wat symptomen, terwijl onwetenden jouw deformatie als ‘moeilijk’ zullen samenvatten. Het midden daarvan speelt zich gelukkig af tussen buiten het tuinhek en achter jouw voordeur, waarbij de keuze van locatie grotendeels aan jou is. Dat is dan wel weer fijn.

Gechargeerd: Slachtvee herken je zoals ik het ervaar inderdaad aan zelfingenomenheid en eigenbelang. Volledig met je eens. Maar ook slachtvee moet eten. Buitengaats vaar je met bemanning en daarmee deel je dan ook jouw scheepsbeschuit. In de haven is de boot weer van jou en overweeg je wie jouw beschuit waard is. Houd vervolgens koers, waarde piraat. Pak je gitaar. :mafiosi:

Harrie · 4 maart 2013 op 10:29

Davitamon 50+ en alles komt goed. Maar niet stiekem meer snoepen dan de voorgeschreven hoeveelheid. O ja. En een loep kopen voor de gebruiksaanwijzing kan geen kwaad. Groet, Harrietje. Zeer benieuwd naar deel 2, …

pally · 4 maart 2013 op 17:02

Ik vind het een integer en eerlijk stuk, Trawant en ik kan het zeker op veel punten met je eens zijn. Toch mis ik hier de in mijn ogen broodnodige relativering waardoor deze zaken en het leven in het algemeen te pruimen blijven en je niet zuur wordt en eenzelvig. Ik vermoed dat je dit hebt geschreven nadat je een aantal keren zeer teleurgesteld bent geraakt. Maar dat kan ik ook mis hebben. ik ben heel benieuwd naar het volgende deel.

groet van pally

pally · 4 maart 2013 op 17:02

mijn reactie kwam hier 3 keer te staan :oeps:

pally · 4 maart 2013 op 17:02

En ik kan ze niet helemaal wegkrijgen…

Nachtzuster · 4 maart 2013 op 17:07

Pally: 😆 😆 Volgens mij is het Trawant wel duidelijk nu. 😆 😆

Trawant; een goed stuk. Ik ga er een beetje vanuit dat het geheel wat overtrokken is en bewust wat zwaarder aangezet. Echter kan ik er ook veel herkenning in vinden. Dat gevoel lijkt evenredig toe te nemen met de leeftijd.

trawant · 4 maart 2013 op 20:46

Dank voor jullie reacties.
Tja wanneer IS een schrijver de waarheid en wanneer zet hij hij die aan om eens te kijken waar hij uitkomt.
Het is natuurlijk een beetje van mezelf en een beetje van Maggi, ik begon ermee om mijn hoofdpersoon in een langer verhaal neer te zetten. Gaandeweg begon die onbekende ook mijn stem te krijgen en nu zit het allemaal wat in de war.
Want ik ontdek dat ik wel degelijk het soort trekjes begin te vertonen die ik hier chargeer..
Toch zie ik mezelf als een aimabel mens.. :stom:, wees gerust in het tweede deel wordt het allemaal nog veel erger..

trawant · 4 maart 2013 op 20:47

Ik word dus verwend met wel DRIE Pallyyyyyyy’s….

Spencer · 5 maart 2013 op 09:22

Gelukkig maar. En wat of hoe je ook schrijft, het gaat uiteindelijk toch allemaal over jezelf.

Dees · 5 maart 2013 op 11:22

Jammer dat je eea weer afzwakt in de reactie. Het is juist zo’n lekker eerlijk en toch extra aangezet stuk en dan laat je je in je reactie koeioneren door hoe het hoort, of hoe het toch niet helemaal mag zijn. Ik hoop op meer ongezouten in het vervolg. Ben benieuwd.

Spencer · 5 maart 2013 op 12:09

Mee eens. Dood aan het zout! Weg met de werkelijkheid!

Ferrara · 5 maart 2013 op 13:00

Ik kom na al die reacties niet verder dan een aai over de bol. Benieuwd naar deel 2. En een poes nemen kan altijd nog. :aai:

trawant · 5 maart 2013 op 15:59

Je hebt gelijk, alle remmen los in deel 2.!
Je bent mensenhater of je bent het niet..!

Spencer · 5 maart 2013 op 17:02

Ik zal binnenkort eens beginnen aan ‘Notities van een gevorderde misantroop’.

Pierken · 5 maart 2013 op 17:31

Mits je maar van jezelf blijft houden, is het restant aan mensheid een ideaal onderwerp om op af te geven. Ik geef je op voorhand gelijk.

Meralixe · 6 maart 2013 op 10:38

Elk mens is blij met iets anders.
Ik ben gelukkig als mijn innerlijke kompas goed functioneert en zich niet afwendt van de mensen en hun lotgenoten, maar alles welwillend bekijkt en elk ding aanvaart en gebruikt in overeenstemming met zijn waarde. :toeter:

Nee, niet zelf gevonden maar gepikt van ene Marcus Aurelius. :pint:

Mien · 6 maart 2013 op 23:56

Kijk van dit soort stoïcijnse opmerkingen hou ik nu. 😀

Mien Santroop

Geef een reactie

Avatar plaatshouder