In een mist van twijfels en vragen had Olga haar kleine waanzinsvlagen. Het was rottig, mottig weer. Ze ging maar een wandeling maken met Bolus.  Volgens het KNMI is nevel de beperking van het zicht in horizontale richting door waterdruppeltjes. Het zicht  moet echter beter zijn dan één kilometer, anders noemen ze dat mist bij het KNMI. Olga’s gedachten stroomden gestaag mee met de grijze wolken boven het zilte nat. Olga wandelde graag met haar hondje Bolus langs de kust.

Nooit eerder was Olga zich er zo bewust van, hoe de golven rollen, hoe symmetrisch asymmetrisch en hoe voorspelbaar onvoorspelbaar tegelijkertijd alles in de natuur werkt. In haar leven waren zo veel zaken zo ontzettend anders gerold en gestroomd dan zij van te voren had kunnen verzinnen. Olga klom via de lange houten trap het duin op, Bolus trippelde ver voor haar naar boven. Ze vervolgden hun wandeling achter de duinen, in het waterwingebied.

Tot haar verbazing zag ze, dat een groep bouwvakkers druk bezig was met hun shovels, ver tot in het duingebied. Olga trainde hier zo’n drie keer per week haar duurloopjes. Er was een grote stellage geplaatst, met allerlei borden er tegen getimmerd. Ze las de namen van aannemersbedrijven en projectontwikkelaars. De gemeente liet de grond – voorheen waterwingebied – bouwrijp maken. Nu mocht Bolus dus wél officieel los rondlopen in deze buurt, dacht Olga triomfantelijk. Ze hadden er gewoonlijk toch al schijt aan gehad, dus het maakte hen niets uit.  Olga gooide een tak ver weg en Bolus nam een sprint om het ding weer op te halen voor haar.  Bolus vond het zeer vermakelijk en kon er geen genoeg van krijgen.

De lucht was vochtig, de lucht was grijs, het zicht niet ver. In sommige Zeeuwse dialecten wordt die weersomstandigheid ook wel diezig genoemd. Ik voel me diezig, dacht Olga. Ze worstelde met een groot en zwaar gevoel, een soort gemis. Bolus blafte vrolijk en legde de stok opnieuw voor haar voeten. Hij kwispelde. Olga had geen zin meer. Ze liepen verder.

Bolus was een grappig dier, een zogeheten vuilnisbakkenras – een kruising tussen een Duitse herder en iets onduidelijks. Honden zijn trouw en vrolijk. Ooit las Olga ergens over vriendschap, dat je zelf een vriend moest zijn als je er naar een verlangt. Ze leerde over de liefde, dat je zelf een geliefde moet zijn als je er een mist. Ook helpt het, dat je jezelf lief hebt zoals je je naaste lief hebt. Ze leerde ook, dat Liefde eigenlijk niet helemaal kan worden begrepen door tekortkomingen van het menselijke brein, ons sterfelijke lichaam en onze verlangende ziel. Olga leerde, dat ze eigenlijk heel weinig écht wist.

Nevels zijn diffuse objecten aan de sterrenhemel. Olga zwoegde door het zand op de duinpaadjes, met haar handen diep in de zakken van haar dunne zomerjas. Galactische nevels, in de spiraalarmen van ons Melkwegstelsel, daar dacht Olga aan. Ze voelde zich diezig. Mottig. Beneveld.

Olga zag hoe verderop de shovels werden geparkeerd. Iemand spande rood met wit lint rond de afgegraven grond. Een ander timmerde het zoveelste bord tegen de stellage. Verboden toegang. Bolus, hierrrrr… gromde Olga.

Liefde is geven en geluk beleven, dacht Olga. Liefde is gelijkwaardigheid in ongelijkheid. Liefde is een gevoel van eenheid, vrolijkheid en verlangen, dacht Olga… maar weet ik écht wat het is? Dat vroeg ze zich af in een mist van twijfels en vragen (en aanhoudend geblaf van Bolus, die wilde spelen). De mistdruppels drongen vanuit haar korte, agressief blond geverfde haren in een klein stroompje in de kraag van haar jas, naar haar warme, gespierde rug.

In voorchristelijke tijden had die nevel zeer waarschijnlijk ook een duistere, religieuze associatie, met destructieve natuurkrachten enzo. Olga huiverde. Dit was Olganevel. Olgaweer. Ze was in haar element. Opnieuw gooide ze een stok en Bolus nam weer een run.

Toen Olga voor het eerst moeder was geworden, was ze een veel sterker mens geworden. Haar buik was het onvoorwaardelijk liefhebbende huis geweest voor haar vier kinderen. In haar warme moederhart zouden die een thuisbasis hebben zolang ze leefde. Olga was hun unconditional shelter en ze wist, dat loslaten in vertrouwen juist ook een essentieel onderdeel is van een goede opvoeding.

De liefde leek de stormvloed in haar landschap, keer op keer, zo ver het oog kon reiken. Ze was ervoor gewaarschuwd, ook al had dat helemaal niets uitgemaakt volgens Olga. Hoe gewaarschuwd telt een mens in een wereld van verschil, voortdurende onrust en groei, eb en vloed, leven en dood? Ze schopte een paar keer in het zand. Ze liet een onverwacht geluid diep vanuit haar romp klinken. Bolus sprong verbaasd om haar heen en blafte.

Vertwijfeld stond Olga stil bij het vers gespijkerde bord ‘verboden toegang’. Bolus keek vragend naar de vrouw. Wat was de bedoeling? Ging ze de stok nog een keer gooien? Hij kwispelde. Zullen we terug lopen, Bolus… zuchtte ze, maar toen ze het bord ‘verboden toegang’ weer zag maakte dat plotseling iets in haar los. In een vlaag van woede (of wat het ook was) trok ze met volle kracht en een rauwe kreet het houten geval los. Het bord belandde met een chagrijnige, vandalistische plof in het zand.

Zo, zei Olga. Kom Bolus, we gaan naar huis. Waarom ze dit deed, wist Olga ook niet precies. Maar het voelde wel goed. Heel goed zelfs.

Categorieën: Algemeen

A. Saman

A.Saman leest (en schrijft) verhalen en gedichten [www.pixelsandpoems.nl]

22 reacties

Mien · 5 september 2016 op 17:20

No nonsense en veel poëzie aan het strand. Hoor de wind eens waaien. Graag gelezen. Een zinnetje kon ik effe niet helemaal volgen en las wat lastiger. Misschien nog een beetje aan knutselen. Mag wel hoeft niet. Niets alles hoeft natuurlijk duidelijk te zijn.
[i]De liefde leek de stormvloed in haar landschap, keer op keer, zo ver het oog kon reiken.[/i]

    Antonia · 5 september 2016 op 21:14

    Hartelijk dank, Mien. Ik zal nadenken over die zin, ik begrijp dat het te vaag blijft zo. Op dit moment heb ik nog geen alternatief. Dank! Antonia.

      Mien · 6 september 2016 op 07:58

      De zin opent een alinea. Leest en landt daardoor een beetje plompverloren. Een ietwat inleidende of verklarende zin zou veel goed doen. Over het landschap of wat je precies ziet. Het vage blijft nu iets te vaag. De zin staat daardoor te veel op zichzelf. But again, IMHO. Het blijft an sich wel een mooie zin.

        Antonia · 6 september 2016 op 08:45

        Super bedankt voor je uitleg, Mien, het helpt me zeker met herschrijven. Hartelijke groet, Antonia.

NicoleS · 5 september 2016 op 17:26

Dit is een heel mooi, gelaagd geschreven stuk. De titel column schiet tekort voor je verhaal, omdat het leest als een literaire roman. Dat zou ik als ik jou was zeker ook gaan doen. Talent! Ik koop deze roman direct.

    Antonia · 5 september 2016 op 21:15

    Zo, wat een enorm compliment… ben er stil van!
    Heel erg bedankt, NicoleS…
    Antonia.

Meralixe · 5 september 2016 op 17:52

Mooi, mooi, mooi… En toch hier en daar zoals steeds voor verbetering vatbaar. Zo werd vooral de naam Olga en ook Bolus nog al dikwijls herhaald en werden gesproken zinnen niet perfect weergegeven.
Het was uiteraard geen gemakkelijk schrijven. Weersomstandigheden, de wandeling, de toestand van het landschap, DE liefde, het spel met de hond, eenzaamheid, geluk, woede en nog veel meer samen brengen tot één geheel? Ik durf er alvast niet aan beginnen.
O en he, welkom op column x…Dat heb ik bij uw eerste schrijven niet gedaan.

    Antonia · 5 september 2016 op 21:16

    Hartelijk dank voor de waardevolle adviezen, Meralixe! Ik probeer er iets mee te doen! Bedankt ook voor het warme welkom. Antonia.

Dees · 5 september 2016 op 17:56

De laatste twee alinea’s zijn precies goed. Want tegen de tijd dat ik daar was aangeland was ik Olga beu. Het steeds noemen van een naam kan een mooie stijlfiguur opleveren. Maar naar mijn smaak hoort dat bij meer lichtvoetigheid. Bij de zoveelste Olga dacht-wist-leerde diepgang werd het me teveel.

Bevrijdend partijtje smijtwerk.

Je schrijft overigens erg goed.

    Antonia · 5 september 2016 op 21:18

    Dees, super bedankt voor deze kritiek en dank voor het compliment. Groeten, Antonia.

Esther Suzanna · 5 september 2016 op 18:03

Heel erg mooi. Voor mij zijn het twee in één. Na de zesde alinea had voor mij een andere mogen beginnen. Wow.

Antonia · 5 september 2016 op 21:21

Esther Suzanna, hartelijk dank! Ik ben blij met je reactie en ook met alle aanwijzingen en adviezen die ik heb gekregen. Super leerzaam hier op Column X! Antonia.

Nummer 22 · 6 september 2016 op 06:59

Antonia! Het verhaal liet mij wandelen langs de kust. Ik ruik de zee en zie de golven! Hoor de meeuwen en in de verte een schip op weg naar ergens.
Heel mooi geschreven.?

Bhakje · 6 september 2016 op 07:31

Mooi geschreven, toch kostte het tijd om te lezen, tot het laatste woord. Ik zit nu in de hete nazomer met een herfstgevoel, en het is te vroeg om mezelf te benevelen.

Knappe column.

    Antonia · 6 september 2016 op 08:42

    Bhakje, ik hoop dat ik je heerlijke nazomer niet teveel heb verpest 🙂 Bedankt voor je reactie!

van Gellekom · 6 september 2016 op 11:50

Mooi, klein en gevoelvol geschreven. Mijn advies. Blijf vooral zoals nu op je gevoel geschrijven. Adviezen, hoe goed bedoelt ook, zijn niet meer dan adviezen van anderen. M.a.w. de ander laat weten hoe hij/zij zelf het verhaal zou hebben ingekleurd. Maar jij hebt je eigen persoonlijke handtekening en die is buitengewoon sereen. Niets meer aan veranderen 😀

StreekSteek · 6 september 2016 op 11:50

Hier zit nog veel meer aan vast. Mooi compact en toch met vaart beschreven. Maakt nieuwsgierig. En de naam van de hond…

    Antonia · 6 september 2016 op 20:37

    Bedankt StreekSteek 🙂 De naam van de hond is misschien wel erg Zeeuws. Een bolus is in Zeeland een stroperige, zoete lekkernij die best wel op een drol lijkt. Groeten van Antonia.

Bruun · 7 september 2016 op 08:57

Je verhaal staat bol van taalkundige traktaties en is beeldend geschreven. Ik waande me zelf langs de kust. Met plezier gelezen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder