Ik hoor hoe iemand stilletjes mijn kamer binnenkomt en draai mijn gezicht naar het geluid. “Dag allermooiste prinses.”
Gelukkig is hij daar. De arts ging hem na de operatie opbellen hoe alles was verlopen en wanneer hij op bezoek kon komen.
“Ik ben een halfuurtje vroeger,” zegt hij zachtjes terwijl hij over mijn gezicht aait, “ik kon echt niet meer wachten, ik moést je zien.”
De tranen springen in mijn ogen. Ik voel me een emotionele landmijn, klaar om te ontploffen.

“Je bent in goede handen, meisje, we zullen goed voor je zorgen.” De arts lacht me allerliefst toe.
Ik word de operatiekamer binnen gereden en een verpleegkundige komt een infuus prikken.
“Gaat het een beetje? Je ziet er nog zo jong uit.”
Ik schiet bijna vol als ik op haar vraag antwoord. Niet echt leuk om zo aan de startlijn van een acht uur durende operatie te staan. Vechtend tegen tranen denk ik aan mijn moeder en mijn da-da-sprekend peutertje en probeer me sterk te houden. “Ik weet waarom ik het doe,” praat ik mezelf de leuze in die ik mijn omgeving de laatste tijd voortdurend hoor zeggen.

“Heb je al eens gekeken?” vraagt hij dan.
Ik knik van nee want veel geluid komt er niet uit mijn mond. Hij knijpt geruststellend in mijn hand en doet voorzichtig het operatielakentje op mijn borsten omhoog.
Mijn lief is helemaal van de kaart. “Wauw, dat ziet er echt goed uit! Ik had nooit gedacht dat het er zo zou uitzien.”
Ik zie een heleboel bloed, twee kleine borstjes en allemaal draadjes en pleisters hangen.
“Over de grootte moet je je geen zorgen maken. De dokter zei dat je niet genoeg buikvet had en dat je borsten zo’n 15% kleiner zijn. Nadien zullen ze je borsten nog bijvullen als je ze niet groot genoeg vindt.”
Hij leest mijn gedachten zoals hij wel vaker doet en ik knijp in zijn hand. We hebben het overleefd.

Eenmaal thuis is iedereen erg lief. Ik hoef maar “a” te roepen en er staat iemand te poetsen of eten te koken. Niemand kan echter de gevoelloosheid in mijn borsten wegnemen of de impact die de preventieve borstoperatie had op mijn vierentwintigjarige leeftijd. Ik weet zeker dat ik de juiste keuze heb gemaakt maar nog elke dag twijfel ik over mijn beslissing, hoeveel veiligheid die me nu ook geeft. 

Categorieën: Gezondheidszorg

La_vie_en_rose

"'I'm selfish, impatient and a little insecure. I make mistakes, I am out of control and at times hard to handle. If you can't handle me at my worst, then you sure as hell don't deserve me at my best" (Marilyn Monroe)

13 reacties

troubadour · 15 augustus 2015 op 07:59

Als de operatie niet cosmetisch is dan maakt dat het een stuk spannender. En ingrijpender. Mooi, dramatisch geschreven, toch kreeg ik een zo’n idiote bijgedachte; ‘Als het nu maar goed gaat met haar eierstokken’.

    La_vie_en_rose · 17 augustus 2015 op 08:53

    Men adviseert om je eierstokken pas te verwijderen na je 35ste. Dit komt ook niet voor in onze familie maar je weet maar nooit inderdaad!

Yfs · 15 augustus 2015 op 09:42

‘Een emotionele landmijn” heel mooi gevonden!

De opmerking van de verpleegkundige “”je ziet er nog zo jong uit” lijkt me nou niet bepaald tactisch doch versterkt wel het ingrijpende effect.

De titel vind ik wat aan de (te) populaire kant en had wat mij betreft iets minder ‘gekscherend’ mogen zijn.

De warmte en het begrip van de partner is ook heel mooi weergegeven. “We’ hebben het overleefd zou daarom ook een mooie afsluiting geweest zijn.

Kortom, Respect! :yes: :rose:

    La_vie_en_rose · 17 augustus 2015 op 08:58

    Dag Yfs,
    Wat de titel betreft: daar heb je wellicht een punt.
    Bedankt voor de commentaar!
    Liefs x

Meralixe · 15 augustus 2015 op 10:12

Inderdaad, emotionele landmijn en da-da-sprekend peutertje zijn uitdrukkingen die zo veel meer zeggen.
Het heen en weer springen met de volgorde van de gebeurtenissen met een veranderend lettertype aanduiden vraagt mijn inziens om wat te veel aandacht. We maken het ook wel eens mee in films waarbij men steeds moet opletten, ik zeg maar wat, met welke auto er gereden wordt.
Het thema zelf? Tja, een buitenstaander kan wel proberen mee te leven maar veel verder dan enkele onwennige stuntelig woorden of goedkope clichés kom ik toch niet hoor. 🙁

Mien · 15 augustus 2015 op 15:12

Leuke titel. Vanuit een man geschreven had deze prima volstaan in het rijtje schrijfopdrachten. Emotionele landmijn vind ik mooi gevonden.

    Mien · 16 augustus 2015 op 12:07

    In mijn reactie ben ik uitgegaan van een fictief geschreven verhaal. Gezien de andere reacties is het mogelijk non-fictie.
    Heb ik niet zo gezien. Bitter sweet. Achteraf gezien. Zowel de column als mijn reactie. En inderdaad moedig geschreven.

      La_vie_en_rose · 17 augustus 2015 op 08:55

      Het is niet “mogelijk” non-fictie maar écht non-fictie helaas, Mien 😉

Ferrara · 15 augustus 2015 op 15:33

Ik heb ‘de herfstmuggen zijn aan het dansen’ nog weer gelezen. Bijna twee jaar later nu. Dapper besluit. Ik wens je alle goeds.

Nachtzuster · 15 augustus 2015 op 19:05

Mooi beschreven. Dapper ook. Fijn dat ze direct konden reconstrueren, ondanks iets te weinig buikvet. Ik wens je veel sterkte en beterschap. De eerst stap is gezet, nu psychisch nog accepteren wat er allemaal met je lichaam isgebeurd. :rose: :rose:

LouisP · 16 augustus 2015 op 07:53

Ik zie een heleboel bloed, twee kleine borstjes en allemaal draadjes en pleisters hangen.

Bij ‘ twee kleine borstjes’ realiseerde ik me pas dat het hier om iets anders ging dan enkel een gewone borstverbeteringsoperatie.
En uiteraard de laatste zin maar de titel gaf een ander gevoel

Dees · 16 augustus 2015 op 08:01

Dapper mens ben je. Wat een moed moet je hiervoor hebben. Prachtig geschreven, als altijd. Ik ben ervan overtuigd dat je er mooi uitziet. En hoop dat het gemis snel went.

Gaat het goed met de ster van de zeeën?

    La_vie_en_rose · 17 augustus 2015 op 08:57

    Bedankt, Dees!

    Marijke kruipt ons huis rond, duwt deuren en koelkasten open. Als het weer even meezit, gaan we samen fietsen. Hoe is het met jouw kleine prinses?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder