Allez amai zunne, Column X dé schrijfsite van België en Nederland. Dès krèk wèk wouw. Het enige dat nog ontbreekt zijn de Friezen. Die mogen we toch wel als een aparte entiteit beschouwen in het schrijverslandschap. Ik zie ze al polstokhoogspringend nadenken over een mooie tekst. Waar blijft de tijd? Zelfs rivieren kunnen de schrijfarmoede ten noorden en ten zuiden op Column X niet beslechten. De reactiearmoede laat ik hier dan nog even buiten beschouwing.

Van weleer zijn de tijden dat er nog smakelijk en smadelijk geconsumeerd werd van grappen en grollen. Buiten de absurde dialogen van een dikke en een dunne, Bert en Ernie zo u wilt, vindt er maar weinig kruisbestuiving plaats. Tijd voor de lente misschien en voor gras dat twee kontjes hoog is. Zit de beperking dan in de columnmoeheid? Wie schrijft er tegenwoordig geen columns? Zelfs beroemdheden van één dag wagen zich er aan. Nee, laat ons liever dichten. Keiskôn dichten. Dat het mag, dat het moet. Ik zeg verversen die basis, zoek naar gaten in de schrijversmarkt. Poëzie is er zo een. Om te schrijven én om te schreeuwen.

Ik stel me een grandslam voor van ongekende grootsheid. Waar prominente en anonieme deelnemers gedichten en rijm van de daken schreeuwen. Performen, hangen en glijden aan letterpalen, met de benen en woorden wijdgespreid. Wedden dat ik kom!? Wanneer staat de eerste redactievergadering op de planning van deze geweldige website der lage landen? Opdat we weer opstijgen naar grote hoogte. Van de agenda maken we één punt. Sowieso. En o wee wie durft te vragen of het digitaal kan. Fysiek zal het zijn. Inclusief tomaten en vers fruit. Smullen wordt het. Van scherpe dialogen en belangrijke taal.

Daarna kiezen we een voorzitter. Een nieuwe functie. De voorzitter neemt plaats op een draaistoel en jobrotate om het halve jaar. Want een voorzitter behoort ook te schrijven, te dichten desnoods. Stoppen mag ook. Breien kan. Knopen doen we niet aan, punniken, vooruit! Creatief met letters en cijfers. De verdiensten van de website worden verdeeld onder de leden. Niet aan vaste columnisten, noch aan vaste estafette columnschrijvers. Nee, ieder lid deelt mee. Wel een extra bloemetje voor de redactieleden. Die iedere ochtend de columns beoordelen en doorlaten. Afwijzigingen vinden nog zelden plaats bij mijn weten. Polariseren is de schrijver vreemd op Column X. Zelfs troubaboeren wagen zich er niet aan. Je zou ze haast gaan missen. Edoch wij weten beter. Alles voor pies en vree.


Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder