De Turkse tortel met zijn ranke lijf draagt vliegend stukjes tak naar een fragiele iep aan de rand van de boomgaard. Heen en weer. Heen en weer. Zijn intieme geluid klinkt schor en helder tegelijk op als hij even pauzeert. In contrast met de continuo basso van de provinciale weg. Brommerig, sonoor. Op mijn schrijfboekje mengen de koffievlekken zich met zonlicht. De schommel die nog altijd aan een van de appelbomen hangt wiegt zacht heen en weer. Bovenin zijn de vergroende touwen verdwenen onder een dikke laag mos. Eén met de dikke tak. Ik ga zitten op het plankje en sla mijn armen om het touw, ruw en rasperig gevoel. Steek mijn benen naar voren.

Een snerpende sirene snijdt in mijn oren. Mijn schriksiddering brengt via de schommel wat takken in beweging.
Och, de eerste van de maand. Niets aan de hand. De vogelgeluiden die even verdwenen waren keren langzaam terug. Kinderstemmen als fluitjes op de dijk. De dorpsschool gaat uit. Mijn oog valt op het wittige koord dat in schuine lijn langs een appelstam verderop hangt. De wind heeft er als finishing touch een schapenpluis aan gehangen. In gedachten zie ik de hangmat weer waarin mijn kleindochter en ik samen lagen te neuriën – ver van de wereld – weggevouwen in die grote veilige bananenschil. Met het koord kon ik ons wiegen.
We dommelden snel in. Al bleef ik de geluiden op afstand horen. Een dier dat waakt over haar jong.

Groene toefjes blad doen een schuchtere poging de monumentale bomen frivoler te maken. Ze doorbreken de stoerheid amper. De reuzen sluimeren door en voelen zich hoogstens gekieteld. Een pimpelmeesje verlost druk trillend vlakbij mijn hoofd een boom van het laatste rotte appeltje. Onze enige pruimenboom toont als eerste bedeesd de voorjaarslingerie.

Een chagrijnige haan in de verte zeurt dat het echt nog geen zomer is.

Categorieën: Algemeen

pally

Genieten van leven en mensen en natuur om mij heen. Schrijven als belangrijke drijfveer om te ordenen, te relativeren en te communiceren.

13 reacties

trawant · 31 maart 2008 op 17:21

[quote]Onze enige pruimenboom toont als eerste bedeesd de voorjaarslingerie.[/quote]
Zin van de dag wat mij betreft..
:duimop:

Mooi verstild lentestukje !

Neuskleuter · 31 maart 2008 op 18:29

Wat een mooie poëzie in prozavorm! Het klinkt als een lied, dat de lente laat luiden.

Toch een kleine opmerking:
[quote]Zijn intieme geluid klinkt schor en helder tegelijk op als hij even pauzeert.[/quote]
Het woordje op is hier teveel.

arta · 31 maart 2008 op 19:31

In één woord: geweldig!
Enne, wat mij betreft staat het woordje ‘op’ precies op de juiste plaats. Grammaticaal correct als vervoeging van het werkwoord opklinken, ook van Van Dale mag het: op·klin·ken (onovergankelijk werkwoord; klonk op, heeft opgeklonken)
1 weerklinken
Heerlijk om op zo’n mooie dag als vandaag zo’n mooie lentecolumn te lezen!:-)

Mosje · 31 maart 2008 op 20:06

Die sjagarijnige haan ben ik. Ben verdorie seiknat geregend dit weekend. Niet zeiknat, maar seiknat, dat is nog wat natter dan nat.

@Edit:
Zie nu de titel nog eens goed. Boombinding. Sta jij net als Irene in innige omhelzing met bomen?
Pally toch.

Li · 31 maart 2008 op 21:42

Mooi Pally,:zon:
Ik zie het tafereeltje helemaal voor me.
Sterker nog; Ik zie, voel, ruik en hoor het.
Alsof ik in jouw huid gekropen ben .

Li

pally · 31 maart 2008 op 23:28

Nee mosje, niet net als Irene in omhelzing met bomen. Alleen als ik een bepaald hondje aan zie komen… 😀

KawaSutra · 1 april 2008 op 01:29

Beeldend en beeldig, dit ingetogen lentetafereel.

SIMBA · 1 april 2008 op 08:29

De lingerie-show van onze fruitbomen verwacht ik komend weekend.
Hij is weer prachtig Pally!

Anne · 1 april 2008 op 13:07

Opnieuw prachtig Pally. Enne, linken doe je zo: Je gaat naar de desbetreffende pagina waarop je stukje staat, neemt de hele regel die boven in het internetvlak staat over, de url heet dat geloof ik, en typt hem in het bericht waar je hem naar toe wilt linken. groet.

pally · 1 april 2008 op 13:34

Bedankt Anne., ga ik ook eens proberen,

groet van Pally

Dees · 1 april 2008 op 15:55

Het is prachtig Pally hoe je met de grootste zorg en nog grotere zorgvuldigheid optekent . En je hebt me woorden gegeven voor een begrip in mijn geheugen: “de continuo basso van de provinciale weg”. Prachtig.

Je gebruikt veel zintuiglijke waarneming. Zicht, tast, gehoor, het maakt 90% van je column uit. Eigenlijk is het het kunstenaarsoog dat kijkt en een bijzonder ruim vocabulaire, met creatieve en poëtische gave die het gekekene om weet te zetten in het geschrevene.

Wel vraag ik me juist daarom zo langzamerhand af wat de keerzijde is. Ik raak dan juist nieuwsgierig naar je gierendste emotie en je zwartste zwart, naar alles dat onder, of achter de mooie laag zit.

Waarom dat zo is weet ik overigens ook niet….

lisa-marie · 1 april 2008 op 19:11

Ik zit er helemaal midden in en blijf er ook nog even in zitten, geen haan die mij eruit weg krijgt. 😀

pally · 2 april 2008 op 10:16

Bedankt allemaal voor de reacties!

Dees, ik denk dat ik wel weet wat je bedoelt. Dit stukje heb ik ongeveer een jaar geleden gemaakt voor ‘Zmaak’ op uitnodiging van Ep Meijer, die graag juist zo’n soort stukje wilde: het soort schrijven dat hij van mij het sterkste vond. Die opdracht heb ik toen vervuld met deze poezie-proza. En wegens erg korte wachtrij en geschikt jaargetijde nu naar CX gestuurd. Jij vindt het vermoedelijk toch te lief, te esthetisch. Vandaar kriebels naar een zwarte, meer gehavende, rauwe kant. Het geeft stof tot nadenken. Bedankt voor je analyse,

groet van Pally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder