Ik ‘like’ de Facebookpagina van WomansHealth en daar komen vaak verwijzingen naar artikelen op de website voorbij. Die gaan over workouts, over voeding of over hoe je positiever in het leven kan staan. Door af en toe zo’n artikel te lezen en vol enthousiasme zo’n workout te bekijken maak ik mezelf weer wijs dat ik echt wel een gezonde levensstijl heb en super bewust en fit ben (of in ieder geval de tools heb om dat te worden).

Nu vind ik sommige van die artikelen handig of zelfs motiverend maar bij sommige heb ik mijn vraagtekens. Echter, het artikel dat ik gister tegenkwam en daarna gelezen heb (het ging over vulva’s, kom op wie wil daar nou niet meer over weten) ontvlamde bij mij een nieuwe emotie: verontwaardiging. De titel sprak al boekdelen:
Why You DON’T Need a Designer Vulva to Feel Sexy

Vrij vertaald in het Nederlands: Wees niet onzeker over je * (*vulva, kut, poes, doos, vagina etc.) Ik zeg pardon!? Naast het zenuwtrek-opwekkende feit dat Elk Woord Met Een Hoofdletter Is Geschreven, vond ik de inhoud ook maar niks. In het artikel gaat het erover dat steeds meer vrouwen plastische chirurgie aan de lady-parts ondergaan, dat we beïnvloed worden door verwachtingspatronen en porno en dat we vooral sterke, trotse vrouwen vol zelfvertrouwen moeten zijn. Want wie zegt dat ik dat niet al ben?

Het heeft geen zin om alle statements uit het artikel te gaan ontleden, bekritiseren of toch mee instemmen, want wat mij vooral stoort is dat wij vrouwen er blijkbaar aan herinnerd moeten worden dat we buitengewoon briljant zijn..(?) Mannen, maak je geen zorgen jullie zijn ook te gek! Maar waar is ons gezond verstand gebleven? We zijn ons er al heel lang van bewust dat elk persoon van binnen anders is en niemand perfect is. Waarom blijven goedbedoelde artikelen en blogs er dan op hameren dat het echt niet uitmaakt dat we van buiten wellicht niet voldoen aan het ideaalbeeld. Nee, natuurlijk geeft dat niet! Waarom lees ik dan 100 artikelen per dag waarvan er 50 gaan over het zo dicht mogelijk komen bij perfectie (ja ik weet het, ik maak me er ook schuldig aan: WomensHealth) ,maar de andere 50 gaan over dat het oké is om jezelf te zijn en om je imperfecties te leren waarderen. Gelden die imperfecties ook voor de binnenkant? want ik ken sommige mensen die ook wel een binnenstebuiten make-over kunnen gebruiken..

Als je voor het eerst iets gaat doen, wat je best spannend vindt en waarvan je niet zeker weet of je het wel kan, wil je meestal wel een beetje aanmoediging. Soms krijg je die, soms niet. En vaak werkt het allebei: ‘Yes iemand gelooft in mij, ik nu ook!’ of ‘Oh lekker geïnteresseerd vriend.. ik ga knallen zodat je wel inziet dat het gelukt is!’ Als je iets een beetje spannend vindt en iemand roept voordat je er zelf al over na hebt gedacht: Je best doen is voldoende! Je moet trots zijn ook al lukt het niet! Je hoeft niet perfect te zijn! Het geeft niks dat je geen mooi designer-kutje hebt!en ga zo maar door, kan je daardoor gerustgesteld worden of het kan je al een beetje gaan irriteren want waarom roep je zo hard? Maar wat als je iets gaat doen waarvan je zeker weet dat je het goed kan, misschien wel beter dan rest en iemand roept die dingen. Dan ga je aan jezelf twijfelen. Is het echt zo moeilijk? Ga ik falen? Wat is er dan niet goed aan mij? Heb ik ook een gek uitziende doos?

Begrijp me niet verkeerd, ik stond ook niet vooraan bij het zelfvertrouwenbuffet maar ik weet wel dat geen vrouw zich zorgen zou moeten maken over haar benedenverdieping. Dames, maak je geen zorgen om wat een man vindt, over het algemeen heeft de poes hetzelfde effect als boobies op een man, maar dan keer 100. Want zodra de poes tevoorschijn komt weten ze dat ze niet alleen visueel aan hun trekken komen maar ook hun alter-ego; het brein achter heel de operatie. Miss muffin hoeft zich nergens zorgen over te maken en inderdaad moeten we er trots op zijn, ze zijn een afspiegeling van ons. We weten ondertussen dat iedereen andere persoonlijkheden en karakters heeft, zo ook de muffin. Voor mannen zijn we ingewikkeld, mysterieus, niets is leuker dan ons op ons best te zien en te zien genieten, en hoewel we verschillen bestaan we allemaal uit dezelfde onderdelen. Ik zie overeenkomsten hier..!

Vertrouwen in elkaar is goed, twijfel weghalen bij iemand is goed en een hart onder de riem is zo veel beter dan een vetrol onder je riem hebben maar een ‘preventieve aanmoediging’ kan het tegenoverstelde effect hebben. “MAAK JE GEEN ZORGEN JE BENT PRACHTIG HOOR!” zorgt ervoor dat ik naar de spiegel ren om te kijken of dat shirt niet te strak zit of dat ik iets geks tussen mijn tanden heb.

Ja, ik heb zojuist een van de vele goedbedoelde blogs geschreven die gaan over dat het niet uitmaakt als je niet perfect ben, maar wel met een boodschap. Ik ga niet tegen je schreeuwen, als je me vraagt of die witte legging je goed staat zeg ik nee en ik moedig je vooral aan jezelf te beteren. Op elke manier. Probeer je het en lukt het niet, mag je lekker naast mij en Ben&Jerry op de bank komen zitten. Maar als B&J weg zijn, staan we wel weer op van de bank en gaan we ervoor met onze toverdoos!


MzMschrijft

* Dit meisje is vóór eerlijkheid, tolerantie en een grote dosis sarcastische humor * Dit meisje is tégen kortzichtigheid, slechte engelse uitspraak en mensen die zich niks aantrekken van het woord NEE * Dit meisje houdt van pluizebeesten en kriebelkruipers * Dit meisje heeft een vriend die af en toe een beetje moe van haar wordt * Dit meisje weet vaak niet zo goed wat ze met zichzelf aan moet * Dit meisje heeft een soms een ‘aparte’ familie * Dit meisje is jaloers op een grote zus die elke 2 jaar wel naar een ander land verhuist * Dit meisje is op zoek naar haar passie, ‘haar ding’ maar is bang dat ze het nooit zal vinden * Dit meisje wil een hele hoop Dit meisje schrijft

6 reacties

troubadour · 5 juli 2014 op 08:46

Vroeger zei een schrijver hier altijd; ‘less is more’.
Dat geldt niet alleen voor een plasser hoor.
Ook een column knapt ervan op.

arta · 5 juli 2014 op 10:26

Wederom verval je in cliché’s.
Waarom heb je niet één aspect van het storende artikel uitgelicht en uitgewerkt? Waarom lees je ze überhaupt?

Voor mij persoonlijk staat perfectie synoniem voor tevredenheid. Dat geeft rust.

Nachtzuster · 5 juli 2014 op 15:24

Eens met arta. Verder vind ik de titel ook wat zwak. Welkom hier!

Mien · 5 juli 2014 op 19:41

Kan me wel vinden in less is more. Je zegt vaak hetzelfde in deze column. Dat maakt de column niet sterker.
En wat de advertenties betreft. Die zijn hier op CX ook niet van de lucht. Gewoon negeren.

Yfs · 5 juli 2014 op 20:57

Een zeer onrustige column met een nare titel!

Door continu met stellingen te komen waar je zelf dan weer antwoord op geeft gooi je de lezer een beetje van hot naar her en hoewel je niet van onderwerp verandert lijkt het toch alsof je van de hak op de tak springt.

Op zich een interessante link, vooral het filmpje wat laat zien hoe sommige vrouwen voor het eerst hun eigen vagina zien. Bizar!!

Ik juich de uitspraak van Arta, dat perfectie synoniem staat voor tevredenheid van harte toe! Dat zouden meer vrouwen moeten doen!! 😉

Welkom trouwens op CX.

Meralixe · 6 juli 2014 op 17:14

Welkom op Column x.

Ik sluit mij aan bij de opmerkingen van Yfs.

En, Arta geeft U het recept tot tevredenheid in welgeteld 11 woorden! 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder