Pecunia non olet: geld stinkt niet. Sommige geldzaken wel. Zo weigerde de ABN-AMRO, u weet wel, de bank die zich zo bescheiden DE bank noemt, een rekening te openen voor De Jonge Republikeinen, de jongerenorganisatie van HET REPUBLIKEINS GENOOTSCHAP. Een uiterst braaf gezelschap met een ontzettend goed doel: van Nederland eindelijk weer een republiek maken. Weer, want ons land was sinds de zelfverklaarde onafhankelijkheid van Spanje in 1588 een republiek. Pas in 1815 werd het een namaakkoninkrijk.

In Nederland bestaat vrijheid van meningsuiting en vergadering en dús mogen jonge republikeinen zich verenigen én een bankrekening openen. De ABN-AMRO mág hen domweg niet weigeren als klant. Dat mag geen enkele bank, maar zeker niet de bank die zo heeft zitten knoeien dat de staat (u en ik) er miljarden in moesten pompen om zijn klanten niet te laten verzuipen. De ABN-AMRO is nu dus deels staatsbank en moet dus zeker gewoon de wet in acht nemen. Minister van Financiën Wouter Bos is in de Tweede Kamer dan ook terecht op het matje geroepen en hij zal als de wiedeweerga moeten zorgen dat die eigenwijze bank excuses aanbiedt aan de Jonge Republikeinen en deze legale organisatie alsnog een rekening toekent. (Als die tenminste nog wil bankieren bij zulke nare notoire no-nonsense narren.) De fundamentele vrijheden van de Nederlandse burger zijn zó belangrijk en doorslaggevend, dat de bank, het grote geld, daarvoor moet buigen – als het nodig is heel diep.

© Jan Bontje 2008

AFORISMEDATWAT

Door de bank genomen worden wij door de bank genomen.

Categorieën: Actualiteiten

4 reacties

Mien · 14 november 2008 op 07:46

Even republiek repliek.
Ik zit er nu toch wel even over in, over en op DE BANK! 😕

Bij mijn weten smijten Republikeinen behoorlijk met geld. Zeker als er oorlog woedt. De kersverse staatsbank kan er ook wat van. Een gevaarlijke combinatie lijkt me dat ABM-AMRO en Republikeinen.
Wellicht houdt Woutertje uit staatse zelfbescherming de boot af, bang als ie is voor Titanic II.

Mien Heeft Het Oranje Hoog In Zijn Vaandel

Dees · 14 november 2008 op 18:58

Leuk geschreven Jan.

[quote]Pecunia non olet[/quote]

Soms naar uiensoep (bij Toutatis).

en je alliteratie en je aforismedatwat, van die happige toefjes extra.

pally · 14 november 2008 op 21:39

Jij weet te schrijven, Jan en je verontwaardiging te uiten in heel mooie taal. Daar kan ik van genieten en ook van de uitsmijter, Heel geestig.

groet van Pally

Prlwytskovsky · 14 november 2008 op 21:41

Je belastinggeld in de ABN stoppen om je eigen spaargeld zeker te stellen. Wat een wereld.

@Dees: toefjes? Benne da? 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder