Op het rode stopknopje in de bus, zitten drie rode bolletjes. Die drie bolletjes zijn voor blinde mensen, zodat ze weten dat het knopje niet bedoeld is om de busstewardess te bellen. Met drie bolletjes duidelijk kunnen maken dat de bus zal stoppen op het juiste moment, mits je op de knop drukt, dat is nog eens efficiënt. Even iets anders dan dat hele logge woord [i]stop[/i]. Het is overigens onwaarschijnlijk dat het woord [i]stop[/i] helemáál gevormd wordt door drie bolletjes. Vermoedelijk vormen de drie bolletjes de letter [i]s[/i]. Niet de [i]s[/i] van [i]stewardess[/i], maar de [i]s[/i] van [i]stop[/i]. Maar zeker is het niet, ik heb me nooit verdiept in braille, hoewel het me eigenlijk prachtig lijkt. Een gevoelstaal. Kan CX niet voorzien in columns in braille, naast het fenomeen ReadMe voice-over? Wat Google kan, kan CX toch ook?

Vanochtend zat ik vanwege het ontbreken van andere zitplaatsen op het invalidenplatform in de bus. De plek, dicht bij de uitgang, bleek over een veiligheidsriem te beschikken, die uiteraard doorgesneden was door een oplettende puber met een dagquotum voor vernielzucht. Maar het idee was desalniettemin vast ooit uit goede bedoelingen geboren.

Bij verdere inspectie van de zitplaats voor de gehandicapte (fysiek uitgedaagde) medemens bleek zich op kniehoogte een interessant, alternatief knopje te bevinden. Een blauw knopje, met een rolstoel erop getekend. Een stopknop, bedacht ik me en wilde er direct gebruik van maken, tot ik mij met een schok realiseerde dat de drie bolletjes ontbraken. Was dat wel een stopknopje? Misschien was het een ander soort waarschuwingsknopje. Een knopje waarmee de chauffeur geattendeerd zou kunnen worden op het feit dat er gehandicapten aan boord waren. Was het een signaal voor de chauffeur om langzaam te rijden en daarmee het schuiven met de rolstoel te voorkomen? Kon het een knopje zijn om de buschauffeur tot het tillen van rolstoel met inhoud te manen? Was het wellicht een SOS-knopje? Bij nood te gebruiken? Help me uit deze bus in puin, want ik dreig gehandicapt te raken?

Hoe mogelijk alle bovenstaande opties ook waren, één ding was de brigade voor de uitgedaagde medemens toch wel degelijk vergeten. Mensen in een rolstoel kunnen namelijk ook blind zijn. Heb een hart lieve mensen, kom hier met de vernieuwde blauwe brailleknop, of heb dan tenminste het fatsoen de getekende rolstoeler op de knop wat dikker te maken, zodat je ook als blinde rolstoeler precies kunt voelen waar je aan toe bent.

In de tussentijd drukte ik halfhartig, een seconde voor de bus bij mijn halte stopte, op het blauwe knopje. Terwijl de bus wegreed hield ik mijn ogen open. De buschauffeur zat te draaien op zijn stoel. Ik stond te draaien op mijn tenen om te zien wat er gebeurde.

Nou ja, ik heb er een aantal zaken van geleerd. Wie op blauwe knopjes met rolstoelen erop drukt, krijgt zo een middelvinger naar zich toe geworpen. De reden dat er geen braille op de knop staat is nu ook duidelijk; als je blind bent, zie je de middelvinger toch niet. En middelvinger in het braillees is vast gewoon een vinger, die in het midden zit. Duh.

Categorieën: Diversen

19 reacties

WritersBlocq · 7 januari 2006 op 10:12

Hoi Dees,
Het is weer een knap staaltje, wat je hebt afgeleverd, bravo!

Maar doet Google aan braille? Dan moet het hier ook kunnen ja.

De een na laatste alinea, héérlijk, ik zie het je doen en zou precies hetzelfde gedaan hebben 🙂

wendy77 · 7 januari 2006 op 10:34

Het was me bij Google ook opgevallen idd. In de bus kom ik echter niet vaak genoeg om me met de knopjes bezig te houden 😉

Raindog · 7 januari 2006 op 10:34

Hele mooie column Dees. Iets minder ‘groot’ onderwerp dan je anders nog wel eens aan wilt pakken maar het resultaat is er niet minder om, integendeel. En ik hou doorgaans wel van de zgn. ‘kleinere’ dingen.

Ik kan me niet helpen af te vragen waar de blauwe knop nu eigenlijk voor stond. Maar lekker ironisch dat je in de ogen van de busschauffeur niet veel beter moet zijn geweest dan een nog steeds niet opgegroeide oplettende puber met dagquotum. En als je nou echt wilt weten hoe ‘middelvinger’ in braille eruit ziet kun je het [url=http://www.accessibility.nl/internet/achtergronden/braillezien]hier[/url] misschien eens proberen. Ik beloof je, het zal je nog niet meevallen ;-).

Oh enne, je kent die films of sketches wel met die hele grote knop waar levensgroot bij staat geschreven: “Niet op drukken”. Of dat touw waar “Niet aan trekken” bij staat? Ik kan het me voorstellen met andere woorden.

Ma3anne · 7 januari 2006 op 10:59

[img]http://img228.imageshack.us/img228/3701/blind9qp.jpg[/img]

Eddy Kielema · 7 januari 2006 op 11:14

Aan de noodrem gaan hangen in de trein lijkt me ook iets geweldigs om te doen, maar ik ben bang dat het dan niet met een middelvinger is afgelopen… 😉 Leuke column!

Dees · 7 januari 2006 op 11:56

Hee Ma3! Toch gelukt 😉

Maar, wat betekent het? 😮

Mosje · 7 januari 2006 op 11:59

[img align=left]http://www.intermetzo.com/columnx/leuk_geschreven.jpg[/img]

En nu maar puzzelen jij Dees.
😛

Li · 7 januari 2006 op 12:55

Je hebt de bussleur knap weten te doorbreken Dees.
Bovendien klopt het als een bus. Ik ga ook altijd naar de knoppen. Of fantaseer er over wat er gebeurt als…

Li

Trukie · 7 januari 2006 op 14:56

Kom met de brailleknop of ……. laat een blinde rolstoelgebruiker niet alles zelf oplossen en help een handje.

KingArthur · 7 januari 2006 op 14:57

Ik ga zelf erg weinig met het openbaar vervoer maar kon me helemaal inleven in je tekst. Mooi ook ‘fysiek uitgedaagde’.

Potverdorrie, ik ben trouwens ook wel nieuwsgierig naar de betekenissen van de reacties van Ma3 en Mosje 🙂

bert · 7 januari 2006 op 15:31

Ma3 en Mosje,

Ik sluit me hier geheel bij aan.
Het valt me nog mee om dit te kunnen lezen.
Ik geloof alleen niet dat ik hier een antwoord in braille kan typen. Ik vraag me dus wel af hoe jullie dat gedaan hebben.

Dees, leuk geschreven en inderdaad een geinige column van jouw hand. 🙂 🙂 🙂

Ma3anne · 7 januari 2006 op 17:13

haha Mosje ook aan het brailleren geslagen?
Dees, niet zo moeilijk toch om te ontcijferen? Als je er te lui voor bent, kun je nog bij Bert terecht. Die heeft beide tekstjes opgelost. 😀

pepe · 7 januari 2006 op 18:40

Leuke column, over die braille-knopjes heb ik nog nooit zo nagedacht.
Gelukkig zat je niet in een rolstoel op die plek Dees.
Het valt niet mee om fatsoenlijk een rolstoel de bus in te rollen. De klep in de vloer is zwaar, onhandig en vaak ontzettend smerig.
En als er dan al buggy’s of rollators staan op die plek heb je gewoon pech, kun je met je rolstoel wachten op de volgende bus. Een enkele keer gaan de buggy-bestuurders wel op zij of is het de chauffeur die vraagt of men plek wil maken. Maar dat gebeurt lang niet altijd.

melady · 8 januari 2006 op 00:08

http://www.accessibility.nl/braillestring.php?str=heel%2520apart%2520deese%2520Column%2520Dees

Ik probeer ook maar wat met knopjes enzo.

sally · 8 januari 2006 op 00:52

Toch maar eens met openbaar vervoer gaan om me in te kunnen leven.
Weer erg vermakelijk om te lezen Dees.
Ik zie weer helemaal die grappige foto voor me, van jou met dat middelvingertje.
groetjes
Sally

Mup · 8 januari 2006 op 07:24

Van mij twee dikke duimen omhoog voor deze column,

Groet Mup.

Dees · 8 januari 2006 op 10:14

Damn, wat maken jullie het me moeilijk!

De volgende column [EDIT]het volgende stukje [/EDIT] wordt er dus maar een over Jip en Janneke taal… 😛

Kees Schilder · 8 januari 2006 op 11:27

Geweldig!

WritersBlocq · 8 januari 2006 op 20:46

[quote]De volgende column [EDIT]het volgende stukje [/EDIT][/quote] 😀 😆 :laugh:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder