Zwetend word ik deze ochtend wakker. Het is zover. Zes jaar lang heb ik het uit kunnen stellen, maar vandaag gaat het gebeuren. Ik heb gesputterd, gedramd, ben zelfs boos geworden. Niets heeft gewerkt. Uiteindelijk heb ik de witte vlag gehesen in de hoop er de komende jaren weer vanaf te zijn: De familiefoto. Mijn hele leven heb ik al een aversie tegen foto’s van mijzelf. “Ik houd niet op papier”, roep ik altijd quasi-lachend als er een camera op mij gericht wordt. Zogauw ik een lens in het oog krijg wordt mijn hele omgeving negatief. Wetend dat er weer een onderkin, een scheve mond of iets nog veel erger vastgelegd gaat worden, wil ik maar één ding: vluchten. Vuurspuwende rode ogen op de plaatjes zijn het gevolg, keer op keer.

Uit puur egoïsme heb ik een aantal jaren geleden zelf een camera gekocht. Zonder zelfontspanner. Speciaal voor hoofdloze plaatjes en een standaard scheve horizon. Daar ben ik goed in. Wanneer, bij toeval, er toch een gezicht op mijn foto terechtkomt heeft het een te bleke gelaatskleur en alien-ogen. Na elke foto roep ik dan ook gemeen lachend: “Je staat er gewéldig op, al je goede kanten overbelicht.” Soms iets zachter er achteraan: “Het hoofd heb ik dus maar achterwege gelaten.” Op het moment dat iemand op het idee komt het toestel eens om te draaien, is het voor mij ineens ‘de hóógste tijd’.

Elke speciale gelegenheid heb ik het ding in mijn tas. Eigenlijk haal ik hem er gewoon nooit uit. Stel je voor dat iemand op het idee komt dat juist deze dag speciaal is en dat er echt iemand vereeuwigd dient te worden, dan sta ik al paraat en roep: “Ga maar staan!” Met één klik op het toestel heb ik weer een éénogig monster gecreëerd, en mijzelf gered.

Zoniet vandaag. Een half jaar geleden heb ik de kinderen deze belofte gedaan in de hoop dat ze het snel weer zouden vergeten: Een staatsieportret van ons drieën bij het kasteel van Sneeuwwitje in de Efteling. Meer eisen had ik niet. Al trillend klim ik met de kinderen op een nep-boomstam. Mijn zus staat al met het gehate attribuut klaar: “Ik tel af: Drie, twee, één… Knip!”

“En, en? Hoe is hij geworden?” roep ik.

“Je staat er gewéldig op, zusje. Al je goede kanten overbelicht.”

Categorieën: Algemeen

Arta

Zijn. bewonderen, verwonderen, notuleren, opwaarderen; Het zijn zomaar wat steekwoorden, die voor mij onlosmakelijk zijn verbonden aan 'Schrijven'. *Overigens schrijf en reageer ik als arta natuurlijk op persoonlijke titel

14 reacties

Troy · 26 november 2008 op 09:52

Toevallig, ben net in het boek met gelijknamige titel van Hildebrand begonnen.

[quote]Zogauw ik een lens in het oog krijg wordt mijn hele omgeving negatief. [/quote]

😀

pally · 26 november 2008 op 10:10

Hij is leuk, Arta! Ik lijd aan hetzelfde syndroom, haat mezelf op alle foto’s. En vind ik er een keer een leuk, zegt mijn zus. Maar daar lijk je helemaal niet op….

groet van Pally

KingArthur · 26 november 2008 op 10:22

Ik voel me altijd aangeschoten wild als ik een foto van mezelf onder ogen krijg.

Iets ergers dan een onderkin of scheve mond? Breek me de bek niet open, dat zou pas een rampenfoto zijn!

SIMBA · 26 november 2008 op 12:04

Ja! Vreselijk! Ik vlucht altijd als een camera op de proppen komt, lukt dat een keer niet dan sta ik meestal met volle mond, scheelkijkend of met mijn ogen dicht op de foto. Geposeerde foto’s zijn sowieso héél erg.
Ik kreeg een oproep om mijn rijbewijs te vernieuwen, dus ik moet een pasfoto laten maken…alleen daarom al zou ik besluiten om mijn rijbewijs te laten verlopen 😆

DriekOplopers · 26 november 2008 op 13:02

Hahaha, de wraak van je zus is zoet!

Ik reageer niet zo vaak, maar je columns blijven van topkwaliteit, stuk voor stuk. ’t Is maar, dat je het weet.

doemaar88 · 26 november 2008 op 13:46

[quote]“Je staat er gewéldig op, zusje. Al je goede kanten overbelicht.” [/quote]

Geniaal! 😆

Anne · 26 november 2008 op 15:38

Joh Arta, dit had voor mij veel langer gekund! Een stukje verweven met een soort essay over dat vreemde fenomeen van de zelfportretterij 😀

Neuskleuter · 26 november 2008 op 18:28

Troy heeft het al gequote, een geweldige negatieve opmerking! Net zoals de uitsmijter trouwens.

Ik laat liever foto’s van mijzelf maken op mijn eigen camera, zodat ik zelf alle lelijke versies kan wissen. Intussen maak ik zóveel foto’s dat er altijd wel hele leuke tussen zitten. Maar doe mij maar gezichtsfoto’s tot de torso, want de werkelijkheid komt soms iets minder mooi uit dan mijn ideaalbeeld!

Saya_Surya · 26 november 2008 op 21:07

ik denk altijd maar hoe lelijker op de foto, des te leuker in het echt :hammer:

weathergir · 26 november 2008 op 22:21

Vroeger rolde zich het rolletje geheel vanzelf weer op, als ik gefotografeerd werd. Tegenwoordig riebelt het sticky nullen en eentjes… :stom:

Prachtstuk met een wonderschone uitsmijter!

KawaSutra · 27 november 2008 op 22:48

’t Is weer een plaatje!
Ik maak altijd de foto’s dus ik sta er bijna nooit zelf op. Als de kinderen later de fotoalbums bekijken en sporadisch een foto van mij tegen komen zullen ze denken: wie was dat ook weer? 😀

lisa-marie · 28 november 2008 op 00:21

een staatsieportret met al je goede kanten overbelicht dat is net zoals deze column vol met humor goed gelukt 😀
Vooral de tweede alinea vind ik erg mooi/leuk gewoon mooie goede zinnen dus.

arta · 28 november 2008 op 07:43

Dank jullie wel voor de reacties!
🙂

*edit* @ WB: Bij voorbaat alvast bedankt, ook voor jouw reactie!:-D (je bent wel errug laat, hoor! :-))

WritersBlocq · 28 november 2008 op 10:20

@ Arta: en WB, bvd voor je reactie 😀

Jaaaa ben b’tje laat! Maar wat een heerlijk stukkie dit, ik heb er beeld :slik: en geluid :toeter: bij, helemaal goed!
Kussie, Pau.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder