In de uiterste hoek van mijn binnenplaats vang ik, in de avond, gulzig de laatste zonnestralen van een voorzichtige voorjaarszon die langzaam achter de daken zijn heil zoekt bij zonniger oorden. Een kortstondig, sissend geluid ontsnapt op het moment waarop ik aan het lipje van het halve liter bierblik trek dat ik, voor het lessen van mijn dorst en ter verfrissing, uit de koelkast heb gepakt. Verlaat me niet en blijf hier bij mij om me te verwarmen, zijn mijn gedachten terwijl ik de frisheid van een wolkenloze lucht aanschouw. Maar de zon gaat zijn eigen weg zoals wij die allen gaan gedurende de tijd die ons gegund is hier. Ik ben droevig, ik ben blij, ik denk terug en ik kijk vooruit. Het lijkt zo zinloos allemaal want het enige dat telt is het scherpst van de soms zo pijnlijke snede en dat is de werkelijkheid van het nu. Ik neem een slok. Op de achtergrond hoor ik het luiden van een kerkklok. Meer kerken dan kroegen lijkt het devies van het gemeentebeleid hier. Bezint eer ge begint, is de wijsheid die in mij volgt. Niet bewust van zijn vergankelijkheid probeert een merel mij zingend te vertellen dat er een zomer in aantocht is. Hij heeft gelijk. Maar ik weet het al, is de gedachte die mij bederft.

In mijn streven naar perfectie, te balanceren in de geest, lijkt alles zo relatief en vergeet ik te genieten van de vele goede dingen die mij in de schoot geworpen worden. Een eeuwig tekort lijkt het gevoel dat mij overheerst. Maar terwijl ik naar een tekst van Status Quo luister …..[i]I’m doing allright now[/i], benevel ik mij langzaam in een mist van alcohol. Er rolt geruisloos een traan van geluk over mijn wang. Wat zit ik nu te peinzen? Want ik leef!

Categorieën: Diversen

16 reacties

champagne · 16 juni 2005 op 07:08

Mooie column King!

En hou die gedachte vast! 😉

Mosje · 16 juni 2005 op 08:35

Een haast dichterlijk stukje King, erg mooi.

Maarre, die merel, was dat onze Merel?

pepe · 16 juni 2005 op 08:47

Sprookjesachtig en toch zo waar.
Ik ben naar buiten iets plukken…

Louise · 16 juni 2005 op 08:58

een heel persoonlijk stuk met mooie dichterlijke zinnen. Toch leiden die (te) mooie zorgvuldig geformuleerde zinnen mij soms af van de inhoud. Net of het uiterlijk van de zinnen belangrijker is dan de inhoud. Dat kan ik helemaal mis hebben natuurlijk 😉

Wright · 16 juni 2005 op 09:03

[quote]Er rolt geruisloos een traan van geluk over mijn wang. Wat zit ik nu te peinzen? Want ik leef![/quote]

[size=xx-small](Om bij Status Quo te blijven)[/size]

I’m giving up my worrying
It doesn’t fit my way
I’ve had enough of worrying
And messing up my day

Mooi overpeinzing, King!

WritersBlocq · 16 juni 2005 op 09:30

[quote]Bezint eer ge begint, is de wijsheid die in mij volgt. Niet bewust van zijn vergankelijkheid probeert een merel mij zingend te vertellen dat er een zomer in aantocht is. Hij heeft gelijk. Maar ik weet het al, is de gedachte die mij bederft.[/quote]
Ik ben het met Louise eens. De boodschap komt heel duidelijk over King. Door dit soort zinnen ga ik twijfelen of bijv. “het” expres of per ongeluk is weggelaten uit de laatste quote-zin, na de kommma, voor “is”.
Groetje, Pauline.
EDIT: Ik heb hem nog eens overgelezen, hardop. HET ontbreekt niet, HET woordje HET maakt het totaal anders. HET kan allebei, maar met HET is HET zeker geen beter verhaal!
Ik ben fan van de eerste alinea, die vind ik helememaal WAUW! Nog een groetje dan, van mij 🙂

Wright · 16 juni 2005 op 12:30

Deze wou ik er toch nog even uitpikken.
Als je de zinnen snel leest, lijkt er geen verband te zijn en gaat het verloren. Zou jammer zijn, want het is wel heel mooi gevonden!

[quote]Op de achtergrond hoor ik het luiden van een kerkklok. Meer kerken dan kroegen lijkt het devies van het gemeentebeleid hier. Bezint eer ge begint, is de wijsheid die in mij volgt. [/quote]

melady · 16 juni 2005 op 13:06

[quote]Ik ben droevig, ik ben blij, ik denk terug en ik kijk vooruit.[/quote]

Schitterend!

Troy · 16 juni 2005 op 13:51

Ik leef, jij leeft, wij leven

Een toost op het leven! :pint:

[quote]”Niet bewust van zijn vergankelijkheid probeert een merel mij zingend te vertellen dat er een zomer in aantocht is”[/quote]

Dat vind ik een prachtige zin..

Grt Troy

Dees · 16 juni 2005 op 14:20

Ik ben een beetje van de always repeating myself, maar, euh, ooit overwogen verhalen te gaan schrijven? 😉

Domicela · 16 juni 2005 op 16:51

[quote]Maar de zon gaat zijn eigen weg zoals wij die allen gaan gedurende de tijd die ons gegund is hier.[/quote]

Mooi!

KawaSutra · 16 juni 2005 op 17:36

Geen quotes deze keer; helemaal goed King.

Nee, ik kan het niet laten:
[quote]Wat zit ik nu te peinzen? Want ik leef![/quote] 🙂

Raindog · 16 juni 2005 op 20:21

King, mooi.
Voel [i]however[/i] iets met Lou mee.

bert · 16 juni 2005 op 22:03

[quote]Meer kerken dan kroegen lijkt het devies van het gemeentebeleid hier.[/quote]
In ons dorp is het gelukkig anders!!

Korte maar zeer krachtige column.

Ma3anne · 16 juni 2005 op 23:14

Mooi sfeerbeeld.
Kritische kanttekening: ik lees in de eerste zin drie keer het woord zon. Is dat niet een beetje veul? 😛

Troy · 16 juni 2005 op 23:48

[quote]”ik lees in de eerste zin drie keer het woord zon. Is dat niet een beetje veul?”[/quote]
Hoe meer zon hoe beter toch Ma3anne 😎
Maar 3 zonnen is inderdaad teveel, daar kan geen sunfactor tegenop 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder