Op je scherm pronkt nu de nieuwste versie van Column X. Dit is een compleet ander systeem dan waar we de afgelopen twee jaar mee gewerkt hebben. Het nieuwe systeem zal misschien wat gewenning vereisen, maar de voordelen zijn uiteindelijk ruimschoots in de meerderheid.

Met name voor de columnisten en mensen die af en toe een stukje instuurden is het belangrijk om even verder te lezen. Hoe werkt de nieuwe site? Technisch gezegd is de site volledig dynamisch. Dat betekent dat elk onderdeeltje (van een column tot een kader in de linker of rechterbalk) los van de rest wordt opgebouwd. Dit maakt het mogelijk om de site per doelgroep aan te passen.

[b]Registeren?[/b]
Er wordt gewerkt met een registratiesysteem. Iedereen kan een stukje insturen, maar als je wilt dat je naam erbij staat (in plaats van ‘Anoniem’) dan moet je je eerst registreren. Dit heeft een aantal voordelen. Zo kun je zelf je profiel bijwerken, de status van de ingezonden columns zien en reeds geplaatste columns bijwerken. Het heeft dus de sterke voorkeur om columns niet meer per e-mail op te sturen, maar rechtstreeks via de site.

De taak van de redactie beperkt zich hierdoor tot het redigeren en beoordelen van inzendingen, service en support en het onderhouden van de site. Gezien het aantal inzendingen is het nieuwe systeem een enorme vooruitgang. Het updaten werd namelijk bijna een dagtaak.

[b]Oude en nieuwe columns[/b]
Helaas was het noodzakelijk een scheiding te maken tussen de oude en de nieuwe site (hoewel deze wel in elkaar verweven zijn). Alle geplaatst columns in 2001 en 2002 behoren nu tot het archief. Maar deze zijn vanaf de hoofdpagina gewoon oproepbaar via het vertrouwde menu van de vorige versie. Hierin staat 1200 columns. Vanaf 2003 worden alle columns in de nieuwe database geplaatst. De oude en de nieuwe database staan dus los van elkaar (soms is twee keer zoeken dus noodzakelijk). Dit, tot het moment dat alle oude columns in het nieuwe systeem zijn ingevoerd, maar dat is een gigantische klus.

[b]Inloggen?[/b]
Iedereen die (niet anoniem) columns wil insturen of wil reageren op een bepaalde column wordt aangeraden zich te registreren. Dit kan heel makkelijk via de link in de rechterkolom. Je kan dan je eigen naam en wachtwoord kiezen en bovendien een aantal wetenswaardigheden over jezelf invullen. Dit profiel kun je elk moment weer wijzigen. Inloggen kan via [url=http://www.examedia.nl/columnx/user.php]deze pagina[/url].

Enkele columnisten hebben eind december 2002 al een e-mail gehad over hun account. In dit geval heeft de redactie de registratie zelf gedaan, omdat dit noodzakelijk was voor de te plaatsen columns. Ook zij kunnen (met de inlog gegevens) alsnog hun profiel en wachtwoord wijzigen.

[b]Wat is er mogelijk?[/b]
Met het nieuwe systeem zijn er een aantal nieuwe mogelijkheden bijgekomen. Zo is ‘interactiviteit’ mogelijk geworden doordat iedereen zelf kan reageren op columns. Anoniem of geregistreerd. Hierdoor is er meer discussie mogelijk en kan iedereen bovendien rechtstreeks reageren op de column van toepassing.

De ‘reactiepagina’ is hierdoor – in de huidige vorm – overbodig geworden. Wel overwegen de om een nieuwe (interactieve) reactiepagina in gebruik te gaan nemen. Dit heeft veel weg van een forum.

Zoals al eerder genoemd kan iedereen zelf columns insturen en veel meer bepalen hoe het er uit komt te zien. Ook is het mogelijk om achteraf wijzigingen te maken, bijvoorbeeld in de vorm van een update of taalcorrectie. Daarnaast is het ook mogelijk om HTML, BBcode en Smilies te gebruiken.

Het nieuwe systeem maakt ook de rubriekenindeling overzichtelijker. Er zijn een groot aantal hoofdrubrieken en een enkele subrubriek. Het is mogelijk deze in de toekomst verder uit te breiden. Ook de zoekfunctie binnen de site is veel geavanceerder dan eerst. Daar komt nog eens bij dat de site – door het gebruik van een modern database systeem – stukken sneller is geworden.

[b]Wat moeten we missen?[/b]
Aangezien het geen update betreft, maar een compleet nieuw systeem betekent dat dat bepaalde dingen anders zijn en anders werken. Zo is het op dit moment niet meer zo dat bij elke column een foto staat en een aantal links over de auteur en de rubriek. De laatste twee zijn er trouwens, wel maar het is misschien even zoeken.

Ook het profiel is op dit moment minder uitgebreid dan we zouden willen. Hier wordt nog aan gewerkt. Overigens is het wel mogelijk zelf een pagina in te richten met meer informatie en hier in het profiel (via een URL) naar te verwijzen. We zijn nog bezig met het toevoegen van informatie zoals die in het oorspronkelijke profiel stonden, maar hierbij is iedereen uitgenodigd dit ook zelf aan te vullen. 😉

De indeling is ook iets anders dan bij de oude site. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om de vier vaste columns horizontaal weer te geven. Deze staan nu tussen twee kaders in en ze zijn iets ingekort. Ook zijn we nog bezig te recentste columns (bovenaan) uit te breiden met meer informatie zoals datum en schrijver.

[b]Foto’s?[/b]
Via e-mail was het altijd erg makkelijk om een Word document en een paar foto’s mee te sturen. De redactie verwerkte dit dan in de column. Dit kan momenteel bijna automatisch. Columns kunnen via de site worden ingestuurd, maar foto’s zijn alsnog welkom via e-mail. Ook kan HTML gebruikt worden om foto’s vanaf een eigen homepage in te laden. Denk hierbij wel om de grootte. 500 pixels horizontaal is absoluut maximaal.

Als er vragen zijn, stel ze dan gerust. Zowel via e-mail of via een reactie.

Groeten en succes!
[b]Casper & Jeroen
-redactie Column X[/b]

Categorieën: Overig

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder