Een funderingsonderzoek moet er komen, mét rapport en snel ook. Dat vindt het mannenteam, dat bestaat uit Lief en de buurman. Het vrouwenteam, buurvrouw en ik, vindt dat het allemaal wel erg snel gaat. Offerte hier, offerte daar. Voorlopig zien wij alleen de kosten en missen we de logica van de papieren oorlog, die begonnen is. Onzin, roept het mannenteam. In een funderingsrapport staat wat er precies mis is met de palen en waarom. Niks kosten, het levert juist geld óp. Met zo´n rapport kunnen we bij de gemeente terecht, zo niet bij het waterschap. Voor een bijdrage in de kosten, een subsidie of misschien wel een goedkopere hypotheek met gunstiger voorwaarden dan anders.
Ik krijg spontaan DSB-visioenen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd geotechnisch bedrijf met vele vestigingen over de wereld. Overal zijn natuurlijk funderingsproblemen. Soms door simpel water, soms door het wonen boven een breuklijn boven Fernando Valley of zoiets. Gelukkig zit er ook een dependance van het bedrijf in Amsterdam, met verstand van Mokumse Verzakkings Zaken.

Zonder een blik in de grond te hebben geworpen, kregen we een offerte voor het doen van onderzoek, inclusief rapport. Funderingsonderzoek mét kost € 2.000,- ex. Dat ex heeft niks te maken met een ex-compagnon van het bureau, maar met de btw. In de bouwwereld heet alles “ex”, zodat bouwkosten in eerste instantie lijken mee te vallen, totdat de rekening op de deurmat valt, vermeerderd met de btw. Het verandert spontaan in een gruwelijk vermogen. Naïef riep ik nog dat wij toch een oud huis hebben, zodat wij natuurlijk onder het goedkope Btw-tarief zouden vallen. Niets daarvan, dat tarief geldt alleen voor schilder- en stucwerk. Ach ja, natúúrlijk.

Naast funderingsonderzoek mét rapport, moet er ook een palenplan komen, waarin staat hoeveel palen er in de grond moeten en van welk materiaal ze moeten zijn. Berekend – en doorberekend – door de constructeur à € 2.500,00.. Uiteraard ex, belangrijke wijzigingen niet inbegrepen. Toen we van het ene constructiemodel toch liever naar een ander –veiliger- model wilden, kregen we te horen dat er een nieuwe – herberekende – offerte zou komen.

Dat was een week geleden. In stilte bid ik Weesgegroetjes en ik hoop dat de postbode ons huis nooit meer kan vinden. En ik weet weer, waarom ik zó van struisvogels houd.

Categorieën: Algemeen

Odette

Overtuigd twijfelaar. Boetseert woordjes tot sprekende beelden.

1 reactie

LouisP · 8 maart 2010 op 15:07

Ontwikkeling,

mooi stuk om te lezen….grappig is dat, een mannenteam en een vrouwenteam…..
Ik voel met jullie mee!

groet,
Louis

Geef een reactie

Avatar plaatshouder