22 februari 2017

Okselhaar laten groeien en zonder make-up naar de winkel gaan is in. Ik lees het in een damesblad. Al die opsmuk is opeens overbodig. Vrouwen zetten zich volgens het blad neer als een lustobject, bedoeld om te voldoen aan de norm, gesteld door mannen. Eigenlijk zou elke vrouw minder aandacht aan haar uiterlijk moeten besteden. Gewoon als statement, een protest tegen het ideaalbeeld dat niet bestaat. Ik scheer mijn benen in de zomer, maar ’s winters laat ik dat tegenwoordig achterwege. Mijn huid is gevoelig en wordt droog en rood zodra ik aan het ontharen sla. Buurvrouw Carina gebruikt Veet, vertelt ze. Een stinkende scheerschuim waar bij gebruik de huid niet zo geïrriteerd wordt.

‘Ik ben denk ik te lui om mijn benen te scheren,’ biecht ik op aan Carina, ‘stoppen met ontharen komt mij eigenlijk wel goed uit.’ Ze lacht. Haar huiskamer staat vol. Flessen cola, Spa, wijn, Bier en zakken chips staan weg gestouwd in de hoek van de kamer. Carina is aangsteld als de weddingplanner van haar beste vriend die gaat trouwen. Met Hans, een sommelier, werkzaam in het Amstelhotel. Op het dressoir zie ik versierde champagneglazen met kleine doorzichtige voile zakjes met glitters en hartjes eraan en wat kleine snuisterijen. Midden in de kamer staan twee van mijn praktijkstoelen, die Carina zojuist zilver gespoten heeft. Op de vloer onder de stoelpoten liggen rommelig geschikte fletse handdoeken.

‘Hoe kun je deze bende verdragen?’ zeg ik, de kamer rondkijkend.
‘Dat komt goed,’ lacht ze, ‘ik heb straks weer tijd om op te ruimen.’
‘Moet ik helpen?’ bied ik aan, starend naar het aanrecht dat volstaat met troep en vuile vaat.
‘NEE,’ antwoordt ze streng. Ik bekijk haar wat nauwkeuriger en zie dat het vel op haar neus bebloed is.
‘Heb je weer een bloedneus gehad?’
‘Vanmorgen ja, jeetje, ik ben net bij de garage, de slager en de visboer geweest,’ zegt ze geschrokken en slaat een hand voor haar gezicht.
‘Heeft niemand wat gezegd dan?’ vraag ik. Carina ziet eruit alsof ze gevochten heeft.
‘Niemand.’ Ze heeft zo toch ongewild een statement gemaakt, denk ik bewonderend.

Manlief is onrustig. Er is bericht van mijn ex Johan.
‘Quincy moet echt weer een nacht bij jullie slapen. Wij hebben een dag rust nodig. Het gaat verder goed hier.’
‘Ik wil niet weer dat hij hier slaapt,’ moppert manlief, ‘de vorige keer heeft hij zich niet aan de afspraak gehouden.’
Ik zucht.
‘JIJ hebt beloofd dat Quincy hier niet meer zou slapen als hij voorafgaand uit zou blijven gaan,’ zegt manlief. Zijn stem heeft een wanhopige klank.
‘Ik ga wel op de bank liggen,’ zeg ik sussend, ‘en wacht tot hij thuiskomt. Johan zweert dat Quincy dit keer echt op tijd thuis zal zijn.’
‘Ik geloof er niet in.’ Manlief neemt mijn telefoon van mij over. Quincy heeft me ook berichten gestuurd. Hij schrijft dat hij mij nooit meer wil zien als hij niet bij ons kan logeren vannacht.
‘Zit hij je nu te chanteren?’ bijt manlief mij toe.
‘Hij is verdrietig,’ werp ik tegen, ‘ weet je, ik heb het gevoel dat we over een postpakketje zitten te praten in plaats van over mijn zoon.’ Manlief zucht.
‘Vooruit dan, hij krijgt weer een kans. Twee uur en geen minuut later.’

Later op de avond gooi ik een balletje op. Manlief zit rustig te lezen in een Engelstalig boek. The Collector van John Fowles.
‘Zeg schat, ik denk erover om mijn okselhaar te laten staan. Dat is nu mode.’ Ik probeer niet te lachen. Manlief kijkt op van zijn lectuur en staart me vol afschuw aan.
‘Jij wil geen seks meer zeker?’ Ik giechel.
‘Met een pak shag onder je armen? Nee, dank je wel.’

 

 

Categorieën: Algemeen

NicoleS

Door veel te lezen word je een betere schrijver. Joost Zwagerman was ervan overtuigd. Ik houd van lezen maar ook van schrijven. Ik ben bij column x terecht gekomen dankzij mijn lieve vader die hier jaren columns geschreven heeft. Kees Schilder is zijn naam. Ik hoop evenveel plezier te beleven aan het schrijven als hij. Favoriete schrijvers: Gerard Reve, J.J Voskuil, Maarten 't Hart, Adriaan v Dis, Arnon Grunberg, WF Hermans, Simon Vestdijk, Louis Bordewijk en Jean Plaidy. Favoriete boek: Het bittere kruid, Marga Minco.

13 reacties

Esther Suzanna · 3 maart 2017 op 13:38

Hahaha…met een pak shag onder je armen…

Ik mag die man van je wel 🙂

Jeetje Nicole, je doet wel een boekje open. Meestal giet ik ‘dat’ soort zaken in een hysterische column. Jij schrijft het gewoon ‘normaal’ op. Respect!

Gewoon lekker alles laten groeien en bloeien. Het is lente!

  NicoleS · 3 maart 2017 op 15:38

  Haha. Manlief is een echte ‘man.’ Ik probeer om een zo open en eerlijk beeld te geven van mijn leven. Soms best lastig, soms bevrijdend. Dank voor je leuke reactie!

Esther Suzanna · 3 maart 2017 op 13:38

Jou ook hoor! 🙂

Mien · 3 maart 2017 op 14:33

Okselhaar is weer helemaal in. Dan ruiken we elkaar weer eens. Helemaal goed.
Ook volgens Elle Bandita, die daarin overigens nooit concessies heeft gedaan. Stoer!
Kunnen we weer lekker ouderwets zwoeletroelen. ?
De bouvier is na de shag de volgende fase. Schijnt ook weer regelmatig op te duiken.
Heb hem bij Madonna reeds gezien. Back to basic! Dude nude.

  NicoleS · 3 maart 2017 op 15:40

  Haha. Lekkere bossen haar overal. Terug naar het holbewoners tijdperk. ?

Dees · 3 maart 2017 op 15:14

Toch zat ik laatst in de sauna naar zo’n oerwoud te kijken dat ik me de haren in het putje er levendig bij kon voorstellen. En dat vind ik ranzig of ze nu van man of vrouw af vallen. Houd het hygienisch ladies and gents!

Ik draag al jaren geen make-up meer, dat is wel zeer bevrijdend. En ik hoop ook mijn dochter mee te geven dat ze niet op de wereld is gezet om anderen te pleasen met haar uiterlijke kenmerken.

Het schiet toch ook niet op, van al je assets is je uiterlijke schoonheid doorgaans een van de meest vergankelijke. En je hebt daarna nog jaren te gaan. Kun je toch beter je innerlijk cultiveren.

  NicoleS · 3 maart 2017 op 15:41

  Klopt Dees. Zonder makeup ga ik nog nergens heen. Komt nog wel??

Karen.2.0 · 3 maart 2017 op 22:00

Leuk hoe je het bruggetje maakt van make-uploos naar Carina die met een bloedneus boodschappen doet, en over oerwouden: mot er niet an denken (nou heel even dan, brr) 😀

Bruun · 5 maart 2017 op 19:45

Zelf hou ik net als je man ook niet zo van welig tierende okselbeharing bij vrouwen, maar ieder zijn fetish 🙂 Leuk stuk.

  NicoleS · 6 maart 2017 op 09:06

  Haha. Ik gooide een balletje op. Maar nee geen shag voor manlief dus ook niet voor mij.?

pally · 6 maart 2017 op 12:51

mmm, okselhaar is bij mij vanzelf gestopt(wat een slim lijf) Bij de benen niet, dat meldde ik al in mijn laatste ZKC. Een beetje make-up vind ik nog steeds leuker staan, als ik in de spiegel kijk. Oudste zoon constateerde laatst verwonderd dat ik altijd glimlach naar mijn eigen spiegel beeld. Leer ik vast nooit meer af…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder