‘Zeg, ik heb op WNL-deals een actie gezien. Voor drie euro per persoon kunnen we een keertje meedoen met Aquajoggen. Heb je zin?’ appt Carina me.
‘Aquajoggen? Dat is toch rennen in het water?’ stuur ik terug. Ik ben nogal een fanatiek zwemmer geworden en bezoek zwembad de Waterdam tegenwoordig gemiddeld zes keer per week.

We sluiten de deal en schrijven ons in voor een les Aquajoggen. Deze les wordt gegeven door een man, genaamd Henk, maar hij is niet aanwezig wanneer we arriveren bij het wedstrijdbad.
‘Henk is geopereerd aan zijn oogkas, dat viel helemaal open, hij kon het oog niet meer sluiten als hij sliep. Dan werd het oogwit droog en er kwam van alles in,’ deelt zijn vervangster, ene Esther, ons op vertrouwelijke toon mee.
‘Oh,’ zeg ik. We staan aan de kant te wachten tot de zwemmers van de plaatselijke zwemvereniging uit gezwommen zijn. Samen met een vrouw die naar eigen zeggen al twintig jaar lessen bij Henk volgt. Ze geeft hoog over hem op.

Dan hijsen de zwemmers van de plaatselijke zwemvereniging zich één voor één uit het bad. Een man met grijs kort stekelhaar en een klein snorretje komt mij, gehuld in een minuscule zwembroek, druipend tegemoet. Hij neemt de band van zijn zwembroek in de handen en schudt hard. Het water vliegt in het rond en ik krijg onbedoeld zicht op zijn harige geslachtsdeel.
Ik stoot Carina aan.

Inmiddels is Esther gereed om ons les te geven en zakken we met een brede kurk om ons middel het bad in. Esther heeft het koud, zegt ze. We moeten rennen in het ondiepe gedeelte, de armen gespreid. Carina rent naast me. Haar hoofd is rood en het haar plakt in pieken tegen haar slapen.
‘Pittig, hé?’ stoot ze uit. Ik lach. We hollen naar het diepe gedeelte. Esther praat over haar relatie en hoe lang ze nu samen is met haar tweede man.Carina heeft moeite om ons te volgen en blijft steunend een paar meter achter ons ‘rennen.’

Esther lacht naar de vrouw naast me en vertelt over de verbouwing van haar huis.
‘Ik had twee rollen behang bij Kwantum gekocht. Maar voor een vijfje,’ roept ze, de kant naderend. De vrouw en ik volgen. Carina komt er ook aan, breed lachend.
‘Ik ben er!’ roept ze triomfantelijk uit. De zwemlerares neemt geen notitie van dit indrukwekkende feit en duwt zich alweer van de kant af, druk verder pratend.

‘En terug!’ schreeuwt ze. We rennen zwevend naar de andere kant, terwijl Esther doorpraat over de verf. Te koop voor een kwartje. Carina hangt nog aan de kant, half voorover in het water. Haar gezicht is paars, ze maait met haar armen om zich heen. Esther, de vrouw en ik rennen verder.
‘Al met al had ik een koopje dus,’ roept Esther lachend uit, ‘met die spullen. Ik zoek alleen nog een deurmat!’

Ik kijk achterom, naar mijn spartelende buurvrouw, en voel de lach in mij opborrelen. Het komt in golven omhoog en ik ben niet langer in staat om verder te rennen.
‘Ze lacht me uit,’ zegt Carina sip tegen de zwemlerares.
‘Schaam je,’ lacht die tegen mij, ‘maar zo heb ik mijn moeder ook wel eens uit gelachen. Kan gebeuren.’ De andere vrouw kijkt streng naar ons.
‘Volgende week is Henk er weer,’ zegt ze op grimmige toon, ‘dan kun je pas echt lachen.’

 

 

Categorieën: Algemeen

NicoleS

Door veel te lezen word je een betere schrijver. Joost Zwagerman was ervan overtuigd. Ik houd van lezen maar ook van schrijven. Ik ben bij column x terecht gekomen dankzij mijn lieve vader die hier jaren columns geschreven heeft. Kees Schilder is zijn naam. Ik hoop evenveel plezier te beleven aan het schrijven als hij. Favoriete schrijvers: Gerard Reve, J.J Voskuil, Maarten 't Hart, Adriaan v Dis, Arnon Grunberg, WF Hermans, Simon Vestdijk, Louis Bordewijk en Jean Plaidy. Favoriete boek: Het bittere kruid, Marga Minco.

15 reacties

Arta · 10 september 2017 op 09:32

Ik zie jullie gáán… En lach met je mee!

Goed geschreven!

Nummer 22 · 10 september 2017 op 10:05

Dames in het water
Oh oh gespartel en gesnater
en Henk die komt terug
maar nu dus niet
Later!

Robert · 10 september 2017 op 12:12

Mooi gedaan, Nicci. Daar kan geen beeldverslag tegenop.

Mien · 10 september 2017 op 14:22

Mooi beeldverslag. Ben wel nieuwsgierig geworden naar de les van Henk.

    NicoleS · 10 september 2017 op 17:28

    Ik ben ook benieuwd. Hoewel..?wie weet voer voor nog een deel?

Nummer 22 · 10 september 2017 op 17:39

Henk Later
Liefhebber van
gespartel en gesnater
door waternimfen
in pakken voor een bad
bikini’s mini of maximaal
niets ongezien getoond
Lopend water tandend droog
en hup de beentjes in beweging
en handjes hoog
Tranen van het lachen
Henk Henk
Du bist wieder da.
Jawohl und jetzt sofort schwimmen damen
Morgen komt de kater!

van Gellekom · 13 september 2017 op 10:01

Heel mooi

Karen.2.0 · 13 september 2017 op 22:38

Lachen zeg! Ik zie jullie gaan met alles erop en eraan, heerlijk dit.

Esther Suzanna · 14 september 2017 op 10:53

Was ik er toch een beetje bij… 😉

Grappig beschreven. 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder