Onlangs las ik op de website van wielervereniging R. dat huisarts T. V. sinds kort ernstig ziek is. Het summiere bericht wekte mijn belangstelling omdat ik T. V. ken, zij het zeer oppervlakkig. Onder aan het bericht stond een link naar zijn persoonlijke website, waarop hij verslag bleek te doen van zijn strijd tegen een kwaadaardige ziekte. Lezing van enkele dagboeksgewijze bijdragen van hem stemde me ernstig. De zware behandelingen waren al begonnen. In het gastenboek stonden enkele steunbetuigingen van familie, vrienden en kennissen, waaraan ik de mijne besloot toe te voegen: “Op de website van R. las ik het bericht over jouw ziekte. Ik hoop van ganser harte dat pijn en ongemakken je zo veel mogelijk bespaard zullen blijven en dat bijvoorbeeld de Tour de France-uitzendingen voor enige afleiding kunnen zorgen. Veel sterkte en moge je volledig herstellen.”

H. v. L.

De tekst kwam me tamelijk huichelachtig voor toen ik deze na plaatsing nog eens overlas. Geheel nutteloos vroeg ik me af of het beter was geweest om helemaal niets te plaatsen. Bij nadere beschouwing oordeelde ik dat de tekst nog niet zo slecht was. Hij bezat in ieder geval een neutrale toon, wat in dergelijke gevallen vereist was. Dat ‘van ganser harte’ was natuurlijk schromelijk overdreven en niet nodig. De aanhef weglaten was een goed idee geweest, want er viel niets bruikbaars te verzinnen. In ‘Hallo T.’ ontbrak de nodige ernst en ‘Beste T.’ was te afstandelijk en er sprak bovendien een zekere minachting uit. Hetzelfde gold min of meer voor de afsluiting, die ik dus ook maar had weggelaten.

Nadat ik de website had verlaten, bleven mijn gedachten nog een tijdje bij ziekte en dood hangen waarna ze langzaam uitwaaierden om tenslotte weer door alledaagse bekommernissen te worden ingenomen.

Categorieën: Algemeen

2 reacties

SIMBA · 12 augustus 2007 op 13:13

Ik snap de titel niet :eh: maar dat kan natuurlijk aan mij liggen.
[quote]bekommernissen[/quote]
Dit woord heb ik in van Dale niet kunnen vinden, ik denk dat je “beslommeringen” bedoeld.

Welkom op ColumnX!

arta · 12 augustus 2007 op 21:17

Ik denk dat je er heel goed aan gedaan hebt. Als je het moeilijk hebt is steun uit onverwachtse hoek juist net wat een mens nodig heeft!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder